Het ego die zorgt voor disharmonie

Soms kom je in je leven voor bepaalde situaties te staan, die je gelijk met beide benen op de grond zetten. Gevallen die je niet mee wilt maken, maar die onvermijdelijk zijn. Het doet je beseffen waar het werkelijk om draait in het leven, en dat alles waar we hier denken voor te zijn in het niet valt. Hoe vaak moet een mens wakker geschud worden, om in te zien dat het niet gaat om geld te verdienen of status of al die andere dingen? Hoe vaak moet een mens als een ezel tegen dezelfde steen aanlopen, totdat hij of zij in begint te zien waar het werkelijk om draait? We worden in deze maatschappij zo geleefd, dat het weleens moeilijk is om te zien dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is. In deze wereld van dualiteit is er vaak onenigheid, omdat ego’s bepaalde dingen naar hun hand willen zetten. Maar brengt ego wel liefde? Helpt ego jou wel het ware doel in het leven te ervaren? Is ego eigenlijk wel goed voor jou? Het ego zorgt vaak alleen maar voor die dualiteit. Want het ego wilt alles op een bepaalde manier hebben, houden, vat op krijgen. Het ego wilt controle houden over zijn of haar geluk! Maar het ego kan zelfs zo ver doorschieten, dat het egoïstisch wordt. Zo egoïstisch, dat het ego voorbij schiet aan zijn doel. Het doel is liefde! Het doel is altijd LIEFDE geweest! Maar in deze wereld van dualiteit, zien we vaak heel veel dingen over het hoofd. We hebben een veilige comfortzone voor onszelf gecreëerd waar we genoeg liefde ontvangen voor onszelf, maar daarbij sluiten we alles eromheen af. Waarom is dat? En als we het wel willen, dan willen we het opeisen? Waarom doen we dat? Alles heeft met controle te maken, en alles regelen en vormen zoals jij dat goed acht. Zonder rekening te houden met….

En daar ga je al, want als je altijd zo bezig bent met je eigen wereldje en je afsluit voor de rest… Dan ben je toch niet in een staat van liefde, maar van egoïsme. Want jij wilt dan alleen liefde geven wanneer het jouw uitkomt en wanneer het jou goed acht. Dat is natuurlijk niet een gezonde manier van leven, en creëert een disharmonie.

Harmonie

We willen allemaal harmonie en balans in het leven, maar gek genoeg is het wel heel lastig om dit volledig te krijgen. Als er conflicten zijn, worden deze het liefst vermeden. Of er wordt al snel met de vinger gewezen, zonder hand in eigen boezem te steken. Maar hoe kan je nu harmonie creëren als je niet bereid bent om ook eens zelf het boetekleed aan te trekken? Hoe kan je harmonie en balans krijgen als je jezelf niet openstelt voor een ander? Hoe kan je harmonie krijgen als je alleen maar in een bubbel leeft en de rest van de wereld buitensluit, en daardoor verder geen liefde van andere toelaat? Alles staat in verbinding met elkaar, dus als er ergens disharmonie is, dan werkt dit door bij een ander met alle gevolgen van dien. Dus het is ook egoïstisch te bedenken dat wanneer men denkt harmonie te hebben en de ander niet, jij er makkelijk vanaf komt. Zo werkt het niet! Alles werkt door en heeft een oorzaak en gevolg. We doen er allemaal aan mee, en niemand is 100% zuiver. Dat is ook niet erg, want we zijn hier ook om te leren van en met elkaar. Maar je kunt wel verandering aanbrengen en ervoor zorgen dat je jouw ego nog meer aan de kant gaat schuiven, om weer harmonie te krijgen. Verbinding begint bij jezelf, en als jij geen verbinding binnen in jezelf vindt, kan je deze ook niet krijgen zoals jij dat wilt met de buitenwereld. Het ego zorgt er vaak voor dat je die verbinding met jezelf kwijt raakt, omdat het in een beschermingsmechanisme gaat. Het beschermingsmechanisme wat op basis van een illusie gecreëerd is, want het is iets wat het ego in stand houd. Het ego is doorgeschoten in het beschermen van… Want het ego is alleen gemaakt om je te beschermen van noodsituaties en levensbedreigende situaties. Niet op basis van liefde en relaties, want daarmee zet jij jezelf volledig buitenspel. En het leven is er juist om gespeeld te worden, en te ervaren en te leren.

Loslaten

De kunst is dan het loslaten van…. Loslaten van overtuigingen, loslaten van verdriet, loslaten van boosheid, loslaten van conflicten, loslaten van strijd etc etc.

Dit kan ook alleen maar als je bereid bent om je hart te openen en datgene aan te gaan, waar je zo hard voor aan het weglopen bent. Het is net als confrontaties, iets wat de meeste mensen niet durven aan te gaan. Ze vinden het wel prima en gaan het liever uit de weg, of stoppen het in een doofpot. Wegstoppen van iets, dan wel emoties en gevoelens is iets wat op den duur ten koste gaat van een mens. We kunnen dingen wegstoppen, maar het komt altijd terug in de vorm van een ziekte, andere lichamelijke klachten of nog erger. Door de oude mentaliteit waarin we zijn opgegroeid en geconditioneerd, is het ons zo aangeleerd. Waarom denk je dat er tegenwoordig zoveel mensen ziek zijn of lichamelijke klachten hebben? Omdat iedereen alles maar weg stopt en ergens diep in je lichaam begint zoiets toch aan je te vreten. Het is als een wond die begint te etteren, en de bacteriën er toch uit moeten komen. Wegstoppen van gevoelens en emoties lijkt dus makkelijk, maar op de lange duur gaat het je meer kosten. Daarom is het belangrijk om die dingen los te laten wat je met je meedraagt. Loslaten gebeurt dus niet door het weg te stoppen, maar door het op te lossen. Dit kan op verschillende manieren, maar het betekent altijd dat je wel met jezelf aan het werk moet. En een heleboel mensen willen het innerlijke werk niet doen of willen hun hand niet in eigen boezem steken. Een heleboel mensen durven de confrontatie met een ander en met zichzelf niet aan te gaan, want er is niets moeilijkers dan die donkere delen van jezelf te confronteren en accepteren. Maar dit deel is wel nodig voor je groei en dus ook voor je harmonie in het leven. Dit is nodig om weer verbinding met jezelf te krijgen en om je hart te openen. Het is nodig om weer die volledige zelfliefde te krijgen, want alleen door alles van jezelf te accepteren kan je volledig van jezelf houden. Dus waar kan jij nog de confrontatie met jezelf en anderen aangaan op een liefdevolle manier? Waar kan jij nog aan werken om weer balans te krijgen? Wat heb jij ervoor over?

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen