Balans

Balans is iets wat we allemaal willen in het leven of naar op zoek zijn. Balans brengt rust en tevredenheid en zorgt ervoor dat je de dingen in het leven wat beter overziet en creëert toch ook wel dat geluk waar men vaak naar op zoek is. Soms is het zo moeilijk om de balans te vinden en het dan ook vast te houden of in de flow ervan te blijven. Je wilt uiteraard in de flow blijven, omdat het goed voelt en dat alles dan precies gaat zoals het zou moeten gaan. Maar als het een nieuw terrein is voor jou om je balans te vinden, is het nog weleens lastig in die flow te blijven. Dan komen allerlei leuke en minder leuke uitdagingen op je pad, die je energie weer kunnen versnipperen en ervoor kunnen zorgen dat je niet meer in balans bent. In balans zijn betekend ook in je eigen kracht staan, iets wat je ook zou moeten leren door je continue bewust te blijven. Je zal bewust moeten zijn van de stappen die je neemt en de keuzes die je maakt.

En daarnaast is het ook belangrijk dat je niet op andere mensen in tuned. Wat ik daarmee probeer te zeggen, is dat als je gevoelig bent voor andermans energieën of omgevingen, kan je daar teveel je focus op leggen. Dit zorgt ervoor dat je jou kracht weg geeft, en dus niet meer in balans bent. Een voorbeeld daarvan is dat mensen vaak bezig zijn met wat een ander wel niet denkt van jou. Daarmee geef je je energie of kracht alweer weg. Of dat je bezig bent met alleen maar klagen over wat een ander of jezelf wel of niet goed doet. En als je bij jezelf blijft en je eigen waarde erkent en jezelf waardeert, zal het niet snel gebeuren dat je jouw kracht en balans kwijtraakt. Ik kan je vertellen dat het niet zo makkelijk gaat als dat je zou willen, maar ben van mening dat als je eenmaal in die flow zit en er in weet te blijven, je er ook niet meer makkelijk uitgehaald kan worden.

Ook omdat je zo bewust bent en ook niet meer terug wilt naar het oude. Goede energie en continue een positief gevoel is iets wat we allemaal wel willen. Maar door onze oude patronen/gedragingen en denkwijzen, zijn we zo snel geneigd om erin terug te ‘vallen’. Het is ook de kunst om jouw gedachten in de gaten te houden, want wat je uitzend dat krijg je terug. Als je ook weet dat de wereld een spiegel is, en wanneer je er bepaalde dingen in terug ziet die jou niet bevallen, weet je waar jij aan zou kunnen werken. Probeer dan te luisteren naar je gedachten en gevoel en wees je er bewust van, en voel wat goed voelt voor jou en niet omdat een ander het wilt of verwacht van jou. Altijd bij jezelf blijven!

Strijd met jezelf

Balans is ook niet continue in strijd met jezelf gaan, iets wat we allemaal onbewust toch doen. Want het heeft natuurlijk ook met een stukje acceptatie te maken. Accepteren wij onszelf wel volledig zoals we zijn? Met de goede en slechte punten? Fysiek en mentaal?

Als je bewust bezig bent met jezelf en je probeert een weg te vinden naar jezelf en die balans, dan kom je ook dingen tegen wat je niet zo leuk vind aan jezelf. Op dat moment mag je ook bewust blijven van het feit dat ook dit een deel is van jou. Als je dat gaat wegdrukken en ervoor gaat lopen wegvluchten, druk je je ware zelf in een hoekje en keur je jezelf af. Wat niet goed is voor jouw eigenwaarde. Maar geen mens is gemaakt om perfect te zijn, en we zijn allemaal nog lerende. Wie heeft gezegd dat je perfect moet zijn, en wat is perfect eigenlijk? Wat in mijn ogen perfect is, is in iemand anders zijn ogen juist het tegenover gestelde. Perfectie is voor mij een mens die bezig is zichzelf te vormen op welke manier dan ook. Er bestaat geen goed of fout, alleen in je eigen ogen. En besef ook dat alles ying en yang is. Dat is balans!

Een weg vinden

Balans is natuurlijk ook een weg vinden voor jezelf wat werkt, wat niet uit teveel pieken en dalen bestaat. En balans zorgt natuurlijk ook voor meer rust in je leven, iets waar we allemaal naar op zoek zijn. Hoe doe je dat? Je wilt natuurlijk een gezond lichaam, een leuk sociaal leven, een leuke baan en plezier en rust in je leven. Het is dan de kunst dat je in al deze gevallen niet te ver doorschiet. Dit kan doordat je niet bewust bezig bent met wat je allemaal in je lichaam stopt met eten en drinken. Of verdrinken in je baan en geen sociaal leven meer hebt of alleen maar wegvluchten door geen rust te nemen. Ook niet teveel rust nemen, waardoor je passief gedrag gaat vertonen en geen plezier meer beleefd.

Het kan veel zijn als je er mee bezig bent en nog nooit die balans heb gevonden. Het kan natuurlijk ook te maken hebben door allerlei invloeden van buitenaf en het verleden en door hoe je opgevoed bent. Als je ouders al nooit een balans hebben gehad, is het voor jou ook een extra uitdaging om die te vinden. Het is natuurlijk iets waar je je bewust van wordt en waar je op dat moment voor wilt kiezen, omdat je merkt wat niet meer werkt voor jou! Dus kies jij voor balans? En begin jij van jezelf te houden door jezelf te accepteren? Dan zal jij uiteindelijk de weg vinden die nodig is.

Positief VS negatief

Zodra jij jouw balans vind, zal je merken dat alles makkelijker gaat in het leven. Je gaat merken dat je meer positieve dingen gaat aantrekken en alles precies gaat zoals het zou moeten gaan. Gaat alles niet zoals het moet? Dan zul je weer naar jezelf mogen kijken en naar de weg die jij bewandeld. Door je handelingen en denkwijzen te analyseren. Vaak betekend het dat je weer een andere weg in mag slaan als alles niet gaat zoals jij wilt. Om een voorbeeld te geven: Ik had een keer dat er van alles mis ging, ik kreeg weer bekeuringen en kreeg kleine ongelukjes en maakte veel fouten met mijn werk door concentratieverlies. Hieruit kon ik opmaken dat ik niet in de juiste flow zat. Ik weet dat bepaalde dingen ook fout kunnen gaan en dat die bij het leven horen, om ook daar weer van te leren.

Maar als je bemerkt dat je in een flow zit van negatieve gebeurtenissen, dan moet je even stilstaan bij jezelf en wat je allemaal doet. Als je bemerkt dat je niet lekker in je vel zit, of niet op je plaats bent, zal je voor jezelf een beslissing kunnen maken om weer in die positieve flow terug te komen. Dan zullen er knopen doorgehakt mogen worden en je zult mensen en situaties of eventuele oude patronen los kunnen maken. Vooral de negatieve. En puur voor jezelf kiezen, omdat je het waard bent. Dus kies jij voor jezelf? En laat jij je niet afleiden door allerlei hindernissen die weer op je weg komen? Wees je bewust van wat positief is voor je en wat negatief. Welke relatie is positief en welke negatief? Hoe graag je op bepaalde momenten ook aandacht wilt van een ander, zorg dat je eerst die aandacht geeft aan jezelf. Want als je van jezelf houd, dan pas zul je de juiste mensen en situaties aantrekken die ook van jou houden. En als je ook bij jezelf blijft en in balans bent, zal je ook merken dat de omgeving met jou mee veranderd. Zeker als je in je kracht staat, werkt alles weer met je mee. Alles is namelijk ook energie. Dus probeer die balans te vinden en creëer voor jezelf een betere toekomst.

 The key to keeping your balance is knowing when you\’ve lost it.

Unknown Quotes

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen