Controle loslaten en kiezen voor jezelf

Hoe doe je dat? Hoe laat je de controle los, als je niet beter weet dan dat je altijd controle heb gehouden. Controle over situaties en controle over anderen en jezelf, en dit gaat soms ook onbewust. Maar heb je dan wel echt controle over jezelf of denk je dat alleen maar? Doordat je bijvoorbeeld controle houd over situaties, kan het zijn dat je denkt controle te hebben over jezelf. Je bent zo bezig om je leven te plannen en bepaalde dingen, mensen en situaties te sturen, dat je denkt dat je controle hebt. Maar in feite ben je aan het proberen iets in stand te houden, wat niet eens in stand te houden valt. Je kunt situaties of mensen niet sturen, want niets blijft hetzelfde en alles veranderd continue. Je kunt wel weer controle over jezelf krijgen. Dit doe je door bewust voor jezelf te kiezen.

Als je voor jezelf kiest en met jezelf afspraken maakt, en dat maakt niet uit hoe groot of hoe klein die afspraak dan ook is, dan zal je die afspraak met jezelf mogen nakomen. Waarom is dit zo belangrijk? Want als je de afspraak met jezelf niet nakomt, zet je jezelf niet op de eerste plaats en zal daardoor je eigenwaarde aangetast worden. Misschien denk je dat het wel meevalt, maar als je een afspraak met jezelf maakt dan kan dit onbewust toch aan je gaan vreten. Je raakt uit je kracht en zit niet meer in je flow. Dit kan langzaamaan weer voor een terugval zorgen, en je voelt dat je weer controle kwijtraakt. Hierop ga je weer reageren door je te bemoeien met je omgeving en andere mensen of wanneer je alles wilt sturen in je leven.

Als je in je kracht staat, dan laat je de dingen sneller los. En vergis je niet, want het kan ook zijn dat je een afspraak heb gemaakt met iemand, waardoor je ook denkt dat het ook met jezelf is. Vervolgens wil je toch van de afspraak afzien. Maar voor je gevoel heb je die afspraak gemaakt en kan je het volgens jezelf niet maken om af te zeggen. En waarom dan niet? Je kunt gerust voor jezelf kiezen en van de afspraak afzien, je bent niks verplicht in het leven. Alleen wel aan jezelf, omdat je het waard bent. Zolang je jezelf maar voorop stelt is er toch niks mee?

Controlefreaks

We kennen allemaal de benaming controlefreaks. Het is niet erg als je jezelf hierin herkent, want ook dit is de weg die je bewandeld. Hierin leer je ook jezelf kennen. Maar als je balans wilt en in de flow wilt blijven, zul je wat van die controle mogen laten varen. Doe het maar en kies voor jezelf! Doordat ik destijds mijn baan heb opgezegd en volledig mijn controle kwijtraakte over alles, ben ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik vroeg me af: Waarom was ik bang? Waarom had ik geen vertrouwen en wilde ik altijd controle hebben? Het was natuurlijk ook dat stukje zekerheid wat ik dacht te hebben. Maar wat is zekerheid? Er bestaat geen zekerheid in het leven. Al had ik mijn baan niet opgezegd, dan was ik hem op een dag misschien wel kwijtgeraakt. Dat weet ik niet…dat weet jij niet…dat weet niemand.

En waarom had ik zoveel angst? Was ik zo gevormd? Of was het de angst voor het falen? Maar hoezo hebben mensen, vooral ik, de lat zo hoog gelegd waardoor falen al snel om de hoek kwam kijken. Het is toch vallen en opstaan in het leven? Is dat nu juist niet het mooie van het leven, dat je leert door te falen. Want van falen word je wijzer en door verandering groei je! Dat willen we toch allemaal? Groeien naar een hoger bewustzijn, een wijzer mens, een betere versie van jezelf. En toch zijn we soms zo bezig om onszelf tegen te werken, te saboteren en te vechten tegen wat er is. Waarom maken we het onszelf zo onnodig moeilijk, als het in feite veel makkelijker kan? Er was met mijn werk 1 regel die eigenlijk voor altijd in ons leven het beste van toepassing zou kunnen zijn. Die regel was: “Keep It Simple”

Keep it simple

Het is in feite veel makkelijker als je de teugels wat meer laat vieren en je eigen niet laat verleiden door er controle over te willen houden. Geef de mensen om je heen en vooral jezelf eens wat rust en maak je leven wat luchtiger, door niet overal een probleem van te maken. Dit doe je dan door discussies aan te gaan of continue letten op wat een ander zegt en die proberen te corrigeren. En probeer ook niet voor een ander te beslissen, want ieder ander is voor zichzelf verantwoordelijk. Iedereen mag van zijn eigen fouten leren, door ook op zijn of haar bek te gaan.

Waarom zou je een ander willen behoeden om een fout te maken? Om goed bedoelde intenties? Ja, dat lijkt logisch en je kunt dat soms ook in bepaalde situaties doen, maar blijf jezelf bewust of het echt nodig is. Want het kan vaak ook het geval zijn dat als je uit je goede bedoelingen iemand ergens voor wilt behoeden, je precies het averechtse effect krijgt. En jij als de gebeten hond achterblijft. Was dat het dan waard? Laat dan iemand zelf maar op zijn bek gaan toch? Misschien grof gezegd, maar zo is het wel in de volksmond. Daarnaast accepteer je de persoon en de keuzes die hij of zij maakt niet.

Acceptatie

Hier zit dus duidelijk een stukje acceptatie in. Want ben jij bereid om een ander te accepteren zoals hij of zij is? Zonder er dus controle over te willen hebben, door je met die persoon te bemoeien. En dit geld dus ook weer voor situaties. Ben je bereid om een situatie te accepteren als het bijvoorbeeld niet gaat zoals jij het wilt, en durf je het los te laten en te vertrouwen dat alles toch op zijn pootjes terecht komt. Dit kan je doen door je bijvoorbeeld even terug te trekken en even tot bezinning te komen. Neem desnoods een korte retraite om tot jezelf te komen. Ga mediteren, sporten, de natuur in of doe iets creatiefs. Doe iets waardoor je weer even een andere mindset krijgt en durf even de situatie los te laten en dan komen de antwoorden vanzelf.

Maar als je weer gaat wegvluchten of dingen gaat wegdrukken, blijf je in diezelfde flow van controle en angst. Waardoor je weer je balans kwijtraakt en je alles niet meer overziet. Ga voor jezelf kiezen! En heb vertrouwen door een situatie even een dag te laten liggen. Als je soms ergens middenin een situatie of uitdaging (probleem noemen sommige het) zit, dan is het moeilijk overzicht te krijgen. Ga dan weer terug naar jezelf en jouw gevoel door je even terug te trekken. Laat het gevoel toe en accepteer het gevoel en besef dat jij degene bent die weer controle over jezelf terug kunt krijgen. Door alleen maar voor jezelf te kiezen. That’s it! Meer niet. Kiezen voor jezelf, door de afspraken met jezelf na te komen en jouw eigenwaarde zal gaan groeien.

Letting go helps us to live in a more peaceful state of mind and helps restore our balance. It allows others to be responsible for themselves and for us to take our hands off situations that do not belong to us. This frees us from unnecessary stress. – Melody Beattie, The Language of Letting Go

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen