De donkere nacht van de ziel

Sommige kennen de uitspraak al wel en andere weer niet. Vaak wordt de engelse term ‘the dark night of the soul’ genoemd. Maar wat betekent het? Even voor de leken onder ons zal ik het proberen te beschrijven wat het betekend en wat voor processen het zijn. We krijgen vroeg of laat allemaal met de donkere nacht van de ziel te maken. Het is een proces waar je doorheen gaat, waar al je donkere delen naar boven komen. Geloof me, dat dit geen pretje is. Want alles wat jij zo goed weggestopt had, komt opeens naar boven om aangekeken te worden.

Alle ‘rotgevoelens’ die jij altijd maar weg loopt te stoppen, of waar jij van weg probeert te vluchten door allerlei afleidingsmanoeuvres zoals sex, drank en drugs, werken, relaties, sporten, games, tv, geld uitgeven, internet, eten en ga zo maar door. Maar er komt een moment dat zelfs dat niet eens lukt, gezien de energieën momenteel er alles aan doen om alles wat op de bodem ligt, naar de oppervlakte te duwen. Alles wat je weggestopt had, wil nu jouw systeem verlaten. En dit keer met grof geweld, gezien je er niet onderuit kan komen.

Momenteel gaan een heleboel mensen door ‘the dark night of the soul’ , omdat er collectief veel gebeurd. Als er energetisch iets gebeurt in de wereld, is deze verschuiving ook bij mensen voelbaar. Waarom? Omdat we allemaal een collectief zijn, en we zijn allemaal met elkaar verbonden. Dus er zullen dagen zijn waarin jij je zo ellendig voelt, dat je gedachten krijgt als hier niet meer willen zijn. De diepste nare gevoelens willen naar de oppervlakte komen, en depressie neemt de overtoon. Meestal gaan mensen op dat moment in gevecht, dus de weerstand of ze zoeken afleiding. Gek genoeg is dat alleen maar een moment waarin je het kan sussen, maar je zal er toch doorheen mogen.

Voel

Hoe meer jij in de weerstand gaat, en hoe meer jij afleiding zoekt, hoe moeilijker jij het voor jezelf maakt. Het wordt opeens een donkere wolk die boven je hoofd hangt en je achtervolgt, totdat je ermee aan de slag gaat. Meeste proberen het zo hard te onderdrukken, om maar niet te voelen. Maar dat is het nou juist….het wil alleen maar gezien, gevoeld en erkend worden. Juist omdat je het zo moedig al die tijd heb lopen wegdrukken.

Jouw systeem is erop gebouwd om alles te doorvoelen, zoals pijn, geluk, verdriet, frustratie, blijheid, eenzaamheid, verlies, depressie, ongelukkig voelen, vreugde, liefde en ga zo maar door. Het mag er allemaal zijn, maar we zijn kunstenaars geworden in dingen wegstoppen, om maar niet te voelen. Dit is ons deels aangeleerd, omdat gevoelens niet iets is wat vroeger geaccepteerd werd. Want stel je voor dat jij je gevoelens en emoties toont en een ander daarmee ongemakkelijk maakt toch?

Mij moesten ze ook altijd met ‘fluwelen handschoentjes’ aanpakken, gezien ze niet wisten welke taal ik sprak. Ik ben iemand die alles beleefd via de gevoelswereld, en de meeste mensen leven vanuit het hoofd. Ik werd altijd onbegrepen en daardoor ook anders behandeld en gezien. Dit werd uit onbegrip ook vaak onderdrukt en weggezet als dat ik me niet moest aanstellen etc. Nu is het mijn talent geworden, waar ik mensen mee help en aanvoel. Het is niet altijd even makkelijk geweest, zeker toen ik er alleen voor stond met al mijn gevoelens en mensen mij nooit begrepen.

Ik heb deze weg zelf moeten bewandelen en op zelfontdekking moeten gaan. Maar het is het mooiste kado wat jij jezelf kan geven, zelfkennis en leven door middel van je gevoelens en niet vanuit je hoofd. Het geeft je leven zoveel meer invulling en begrip over hoe je in elkaar zit. En het laat je zien dat je niet gek bent, want het leven is erop gebouwd om vanuit je gevoel en je intuïtie te leven. Want dit brengt jou meer naar moeiteloos leven, en helpt je uit je hoofd stappen, waarin je altijd graag controle wilt houden. Het creert ook meer balans.

Groei

Maar om daar te komen, zal je eerst door verschillende donkere nachten van de ziel mogen gaan, gezien je steeds dieper gaat, meer zelfkennis krijgt en hoger in bewustzijn komt. Maar aan het einde van die donkere tunnel, is dan toch het licht. Al is dat moeilijk te bevatten als je er middenin zit. Als je er momenteel doorheen gaat, houd dan in gedachten dat het morgen weer een heel andere dag kan zijn. Gezien de energie zo snel veranderd. Maar probeer in dit proces niet in de weerstand te gaan en het gewoon over je heen te laten komen. Des te sneller ben je er doorheen. Want meer weerstand, maakt het alleen maar groter. Ga het desnoods stimuleren om eruit te laten komen.

Ik zeg altijd tegen mijn cliënten die moeite hebben met huilen, dat ze een jankfilm op moeten zetten. Dit helpt je verdriet te activeren, wat je lichaam weer een opschoning kan geven. Gegarandeerd dat het oplucht en dat je de dag erna weer meer ruimte ervaart, en beter in je energie zit en dus lekkerder in je vel. En als je hulp nodig hebt in dit proces kan een healer jou ook helpen in dit proces om de energie weer in beweging te brengen, wat het allemaal weer laat stromen. Hierdoor kan alles meer loskomen, om je systeem te verlaten.

Ook boosheid is iets wat je mag uiten, maar wat zoveel onderdrukt wordt. Zoveel cliënten van mij die het moeilijk vinden om boos te worden of te schelden. Ik probeer mensen te laten schelden, omdat scheldwoorden ook ‘krachttermen’ zijn. Het is alleen maar loze energie die jouw lichaam wil verlaten. Als je alles binnenvet, wat denk je wat voor oorlog het in jouw systeem wordt? Ga schelden op het verkeer in de auto, ga schreeuwen om je keelchakra open te zetten, ga in een kussen slaan of schreeuwen en gooi al die negatieve energie eruit. Het is alleen maar energie wat eruit wilt, en wij als mensen willen er zo graag een label aan plakken.

Ja dat kan ik niet want, of dat mag ik niet want.

Dualiteit

Stap toch eens uit dat keurslijf lieve mensen en laat jezelf er een gewoon helemaal toe er te ‘zijn’. Met al je gebreken en ‘slechte’ emoties. Je kan niet heel zijn als jij alleen je licht omarmd en je donkere kanten negeert. We leven in een wereld van dualisme. Een wereld die bestaat uit ying/yang, zwart/wit, zon/maan, donker/licht, positief/negatief, vrolijk/boos, geluk/verdriet en ga zo maar door. Je bent al heel en je bent al goed, met je nukken en je grillen. JIJ BENT OKÉ!

Dus als jij nu een moment hebt dat jij volledig in zelfmedelijden zwelgt of in een slachtofferrol bevindt, laat het toe! Ben je verdrietig, of zit je teveel in je ego? Laat het toe! Heb je een kort lontje, ben je geïrriteerd? Laat het toe! Ben je depressief en voel jij je ellendig? Laat het toe! Wil je hier niet meer zijn en weet je niet meer waar je het allemaal nog voor doet? Laat dit gevoel en de emoties die erbij komen toe!

Ga er helemaal in zitten, jank en schreeuw desnoods de hele boel bij elkaar. Scheld alle rotte woorden die je kan bedenken uit je systeem en ontlaad jezelf van alle ballast die je met je meedraagt. Doe het in de auto, of lekker in je huis, maar laat het toe! Voel die zware energie door je systeem drukken, want het wil er alleen maar doorheen. Dus laat het toe! Laat jezelf toe er te zijn in al jouw facetten, want dit is wie je bent en wat je meer mag toelaten. Dit zorgt ervoor dat jij weer uit die donkere tunnel komt, richting het licht!

Geef toe aan die moeheid van het gevecht die je altijd maar met jezelf hebt. Laat het toe! Geef toe aan alle lichamelijke pijnen, die jou willen laten voelen. Laat het toe! Ga door de modder, want je komt eruit als een lotus in volle bloei. Vertrouw op het proces, vertrouw op je lichaam en vertrouw op jezelf! Hoe dieper jij gaat, hoe hoger jij zult pieken en hoe meer wijsheid je daarna zult omarmen, wat jou nog hoger in bewustzijn zal brengen. En beetje bij beetje brengen alle donkere nachten van de ziel, jou naar steeds meer verlichting.

Namaste 

Diana Douma

Winkelwagen