De weg naar zelfacceptatie

Dit is een weg die voor mij behoorlijk lang heeft moeten duren, gezien ik in het verleden een groot deel van mijn jeugd gepest ben. En doordat ik door mijn familie en mensen om me heen niet begrepen werd. Hierdoor kreeg ik een andere kijk op de wereld en had ik een overtuiging dat ik ergens mijn goedkeuring van buitenaf moest zien te krijgen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een stempel kreeg die ik heel lang met me meegedragen heb. Nu zie ik de dingen natuurlijk heel anders en kijk ik heel anders tegen de wereld aan, mede door wat ik allemaal meegemaakt heb. En nu zie ik in dat het niet gaat om wat de buitenwereld van jouw vindt, maar om wat jij van jezelf vind. De mensen die net als ik een pestverleden hebben, zullen begrijpen wat ik bedoel met dat je deze stempel lang met je meedraagt. Het is niet makkelijk als je van jongs af aan al ‘afgewezen’ wordt en continue te horen krijgt dat je niet goed genoeg bent. Het vormt je toch en zorgt er een groot deel van je leven voor dat jij je altijd gaat aanpassen. Dit stuk is misschien wel het moeilijkste om weer terug te veranderen. Als jij het jezelf zo aangeleerd hebt om jezelf altijd maar aan te passen, dan loop je op latere leeftijd tegen dit ‘probleem’ aan….of zal ik liever ‘uitdaging’ zeggen? Er komt een moment dat jij je niet meer wilt aanpassen, en wilt doen wat jij wilt. Er komt een moment in je leven dat je ‘wel’ jouw eigenwaarde zult inzien en deze zult gebruiken om gelukkig te worden. Je wilt niet meer aanpassen en naar de pijpen van andere mensen dansen. Je hebt op alles maar ‘JA’ lopen zeggen, dat het makkelijk werd voor mensen om gebruik van jou te maken of te manipuleren. Dit is niet bewust gegaan, maar jij hebt het wel toegelaten. Dan komt er een moment dat je dat allemaal niet meer toelaat, want jij gaat inzien dat jouw waarde niet van een ander afhangt.

Ieder zijn eigen weg

Natuurlijk praat ik veel uit mijn eigen verhaal en naar wat ik meegemaakt heb, maar uit ervaring weet ik ook dat aangezien we allemaal een deel van het geheel zijn, we allemaal wel herkenning kunnen vinden in elkaars verhaal. Ik hoop echter met mijn verhaal mensen te laten inzien hoe het was en kan zijn, gezien we uit elkaars persoonlijke verhalen altijd inspiratie kunnen halen. Het leven is grotendeels niet makkelijk geweest en ik heb het gevoel gehad altijd te moeten vechten, en ergens is dit een bepaalde strategie geworden die in stand gehouden werd. Als jij altijd hetzelfde verhaal afspeelt, zal je in een soort loop(spreek je uit als loep)  terecht komen die jouw lessen weer zal herhalen. Dit zal gebeuren totdat jij geleerd hebt wat je moest leren, en dit was voor mij dat ik mijn ‘eigenwaarde’ weer mocht leren inzien. Er zijn meerdere delen in mijn leven geweest die ervoor gezorgd hebben dat ik ergens niet in mezelf geloofde, maar ook dat is weer een ander verhaal. Ik heb een roerig leven achter de rug en heb het gevoel dat ik nu pas langzaamaan uit alle roerigheid omhoog kom krabbelen. Een leven van mentale en fysieke mishandeling, zelfdestructief gedrag, drugsgebruik, gepest worden/jaloezie, eetstoornis/boulimia, de verkeerde relaties aantrekken, gebruikt/misbruikt en gemanipuleerd worden, ziekte, schuldhulp/bijstand en een paar privé dingen die ik liever nog achterwege laat, hebben mij gevormd tot wie en wat ik nu ben. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de sterke vrouw ben die ik ben, en ik daarmee misschien andere mensen kan helpen en/of inspireren.

Geen spijt

Ondanks hetgeen ik allemaal meegemaakt heb en meermalen mijn leven vervloekt heb, ben ik toch niet rouwig meer. Ik durf er nu over te praten, iets wat ik heel lang niet heb gedaan en mezelf altijd ‘groot’ gehouden. Natuurlijk heb ik weleens momenten waarin er nog dingen naar boven komen en ik nog ergens weer een slachtoffer voel of terug val in een lichte depressie, maar ik weet dat dit allemaal ‘oude programma’s’ zijn, die eruit willen en moeten om mijn systeem te verlaten om geheeld te worden. Ik geloof dat het leven moet lopen zoals het loopt, om jou te maken zoals je bent. Ik geloof dat alles al bepaald is en dat er overal een einddoel aan vast zit, ook al zie je deze nog niet. Je leven is een reis die je ‘mag’ maken, en die jou leert om jezelf weer terug te vinden en jou helpt om weer in je kracht te staan. Hoe moeilijk en zwaar deze lessen met tijd en wijlen ook zijn. En meerdere malen ben ik teruggevallen in mijn leven, en voelde het weer alsof ik terug was bij af. Mijn leven lang verschillende therapeuten die de revue gepasseerd zijn, waarvan ze lang niet allemaal levenservaring hebben en vooral uit het boekje jou de weg proberen te wijzen. Levenservaring….iets wat ik zeker gekregen heb door mijn roerige leven, en heel lang heb ik geprobeerd te vluchten en had ik ook spijt van zoveel dingen. Nu achteraf zie ik het grotere plaatje en kijk ik anders tegen het leven aan. Soms hebben dingen gewoon even tijd nodig om te landen en wat ik al zei kan het soms ook lijken alsof je weer terug bij af bent. Maar eigenlijk ga je dan weer een laag dieper dan je al eerder was gegaan. Alsof je een ui aan het afpellen bent, totdat je bij je kern komt. De kern van je ‘ware zelf’ en wees nou eerlijk…daar willen we toch allemaal naartoe. Want van daaruit zullen we eigenwaarde kennen en van daaruit zullen we leven vanuit die onuitputtelijke bron, die ons al het geluk zal brengen. Dus wees er niet bang voor als er weer wat ‘oude shit’ omhoog komt, gezien dit alleen maar aan het licht wilt komen om geheeld te worden.

Durf voor jezelf uit te komen

Wat ik al eerder zei vond ik het moeilijk om mijn persoonlijke verhalen te delen, maar langzaam durf ik nu nog meer voor mezelf uit te komen. Gezien ik het niet alleen voor een ander doe, maar eigenlijk meer voor mijn eigen helingsproces. Ik merk dat als ik erover schrijf er bij mij verandering komt, die ruimte maakt voor mezelf om er volledig te zijn. Als dat ergens logisch klinkt…

Zelfacceptatie is ook die delen van jezelf accepteren die je eigenlijk nooit wilde zien of meemaken, of waar zo hard voor weg bent gevlucht. Die delen van je verleden confronteren, want ook die zijn deel van jou en je kan ze niet weg wensen of denken. Het heeft jou gemaakt tot wie en wat je nu bent en maakt je niet tot een slechter mens. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik anders in het leven sta en dat ik veel ervaring heb, en ik heb daardoor heel veel compassie gekregen. Compassie, omdat ik weet wat mensen meemaken, gezien ik het meeste ook meegemaakt heb. Ik wil niet eeuwig over het verleden blijven praten, want ik wil niet als een slachtoffer klinken. Maar het helpt mij nu wel om dingen af te sluiten, zeker gezien ik ook nog emdr therapie volg. Ergens is de beerput open gegaan, en voel ik de nood om het eruit te gooien en van me af te schrijven. Laten we vooropstellen dat ik absoluut niet zielig ben of probeer te doen, want dat ben ik niet en zo voel ik me niet. Als bepaalde dingen zo overkomen, dan kan het zijn dat ik ergens nog wat onopgeloste emoties heb die ik er op deze manier uit probeer te gooien. Ik merk dat het best bevrijdend werkt voor mij. En het is immers mijn weg naar heling en zelfacceptatie. Maar ik heb zelf ook veel herkenning gehad bij andermans verhalen, en daardoor kon ik zien dat ik er niet alleen voor stond. Ik heb daardoor bepaalde dingen in een beter perspectief kunnen zetten en je krijgt nog meer inzicht in jouw leven.

Ik hoop dus hierbij ook mensen inzichten te kunnen geven en te laten inzien dat ze er niet alleen voor staan. Dat ik er open voor sta om hulp te bieden als mensen bepaalde vragen hebben, want ook ik heb voor bepaalde vragen gestaan waar ik hulp bij nodig had. Ik wil er voor mensen zijn, omdat ik weet hoe het is om er alleen voor te staan. Al heb je een luisterend oor nodig, wil je van je afschrijven (naar mij toe) dan wil ik daarbij helpen. Het leven gooit ons behoorlijk wat lessen voor de voeten, en je hebt niet altijd de hulp om je heen die je nodig hebt of zoekt. Ik wil hiermee uitreiken naar de mensen die hulp zoeken om hen een zetje in de rug geven om verder te gaan, gezien er energetisch veel gebeurd nu en er collectief heel veel loskomt bij iedereen. Schroom niet om een bericht te sturen, en ik zal waar ik kan advies geven of mijn ervaringen delen, die jou wellicht weer een lichtpuntje laten zien. Niemand hoeft er alleen voor te staan.

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen