Door de weerstand heen 

De laatste tijd komt er veel weerstand naar boven in het collectief en mensen voelen ook de onrust opborrelen. De komende weken zal er steeds meer naar de oppervlakte komen, omdat er ook een opbouw is van de energie. Hierin zal er steeds meer pijn, ongemak, verdriet, boosheid, frustratie, angsten, weerstand en al die ‘negatieve’ gevoelens en emoties die men niet wilt voelen zichtbaar worden. Deze momenten zijn juist mooie gelegenheden om er vanaf te komen om het zo maar te zeggen. Vaak willen we bepaalde emoties en gevoelens niet doorvoelen en doen we alles om er onderuit te komen. Maar zo zichtbaar als het de komende tijd naar boven komt, zo onvermijdelijk zal het zijn. En dit is helemaal niet erg, want het mag er zijn.

Doordat we collectief door een ‘dark night of the soul’ gaan, voelen we het allemaal in ons systeem. De ene wat meer als de ander en dat komt omdat sommige mensen gevoeliger zijn, of bepaalde dingen te lang ‘weg gestopt’ hebben. Hoe langer jij de dingen ‘weg stopt’ en dus niet aangaat, hoe moeilijker jij het voor jezelf maakt. Het resultaat is vaak dat je ziek wordt, overspannen raakt, een burn out krijgt of volledig uit balans raakt. Ik zie dit te vaak gebeuren bij mij in de praktijk, dat mensen te lang doorlopen met de processen waar ze doorheen mogen. Maar vaak doen ze er alles aan om het maar uit de weg te gaan. Hierdoor komen ze vast te zitten met zichzelf en hun leven. De dingen in hun leven stromen niet meer, waardoor alles tegenzit. Dit is een veelvoorkomend geval, en je blijft in deze vicieuze cirkel als je blijft vluchten voor jezelf, jouw processen en de weerstand waar je doorheen mag gaan. En natuurlijk ga ik zelf ook door deze processen heen.

Het lichtje gaat uit

Steeds meer mensen voelen dat hun lichtje uitgaat, en weten niet hoe ze met zichzelf en alles wat hun overweldigd om mogen gaan. En uiteindelijk draait het er alleen maar om dat je alles aankijkt en doorvoeld. Niet meer wegvluchten door werken, sporten, drank, drugs, sex, spelletjes, relaties en ga zo maar door. Het gaat erom dat je leert voelen wat er door je heen gaan, en terug in je lijf komt. Alleen zo kan je helen en weer in balans komen. Geloof me als ik zeg dat ik als geen ander weet hoe moeilijk dit is. We zijn allemaal zo geprogrammeerd om het anders te doen, en weten vaak niet eens hoe we het moeten aanpakken.

Maar de weerstand maakt het vaak toch erger dan het is. En dat zijn echt de momenten dat je er doorheen mag gaan. Zelf merk ik ook dat als ik het te lang negeer en daarnaast ook nog eens te vaak over mijn grenzen ga, bij mij het lichtje uit gaat. Ik geef dan teveel van mezelf weg, waardoor mijn systeem letterlijk overprikkeld raakt en ik volledig ‘uit’ ga. En dan bedoel ik niet op een fijne manier, want op dat moment komen sombere gedachten ook de hoek om kijken. En dan ga ik weer in de weerstand en wordt het erger. En voor ik het weet zit ik weer in een vicieuze cirkel. Ook ik moet zelf regelmatig bewust blijven van de momenten dat ik rust moet nemen, mijn gevoelens moet voelen en in overgave mag gaan. Zodra ik over mijn grenzen ga, ben ik uitgeput, krijg ik sombere gedachten en ben ik volledig mijn richting kwijt. Mede omdat ik dan vooral in mijn hoofd schiet en niet meer naar mijn lijf en gevoel/intuïtie luister. Ik ben dan volledig het vertrouwen even kwijt. Dus het is heel belangrijk om altijd te blijven voelen, zodat jij jezelf niet kwijtraakt. Zodat je lichaam niet volledig in de weerstand gaat, omdat jij jezelf volledig negeert.

Het innerlijke kind

Op dit soort momenten wil het innerlijke kind gehoord worden, en niet genegeerd. Zolang jij en ik onszelf en dus ons ‘innerlijke kind’ in ons negeren, zal het lichaam en de geest alleen maar meer tegenwerken. En in dit stuk kan je ‘innerlijke kind’ ook niet helen. Omdat je je ‘oude patronen’ oppakt en weer hard bent voor jezelf. Het ‘innerlijke kind’ heeft soms veel wonden opgelopen en zal tot latere leeftijd nog veel pijn stukken en trauma’s naar boven kunnen brengen. Maar zolang wij weer in oude patronen vallen en weer hard voor onszelf zijn, zal hierop weer een laag pijn, verdriet, boosheid etc komen. Die je vervolgens weer mag helen. Je blijft dan rondjes draaien, en de heling komt daardoor niet op gang. En zolang jij je ‘innerlijke kind’ niet heelt, zal je veel meer tegen pijnlijke stukken aan blijven lopen en je ongelukkig blijven voelen. Het ‘innerlijke kind’ wilt gehoord, gezien en gevoeld worden.

Dus wanneer laat jij jezelf volledig toe? Wanneer ga je eens met jezelf zitten en voel je de pijn en verdriet die opkomt? Wanneer accepteer jij jezelf nu eens volledig? De lichte en vooral ‘donkere’ delen? Wanneer ga je door de weerstand heen en voel je wat die weerstand met je doet? Waarom heb je weerstand? Waar komt je weerstand vandaan? Heb je weleens bewust je weerstand gevoeld? Uit die weerstand zich in fysieke pijn of zorgen of komen er gedachten of emoties en gevoelens omhoog? Ga eens op onderzoek met jezelf en laat jezelf eens helemaal toe er te ‘zijn’. Doe dit als je op bed ligt of als je in meditatie zit. Scan je lichaam en voel waar je weerstand of pijn zit? Gaat de energie naar je hoofd of heb je ergens kramp?

Voel

Voel wat deze energie of kramp jou wilt vertellen of laten zien. Voel de emoties en gevoelens die erbij komen, en kijk daarna of de pijn, kramp of energie van vorm veranderd. Ga elke keer weer terug naar dat deel in je lichaam wat zich zichtbaar maakt en blijf deze vragen stellen. Hoe vaker je dit doet en jij je lichaam aandacht geeft, hoe zachter het wordt. Hoe meer jij jezelf heelt. Ga regelmatig met je ademhaling naar je onderbuik en ga voelen wat het met jouw systeem doet. Vooral als je veel piekert, zorgen maakt en/of in je hoofd zit. Je lichaam wilt weer gevoeld worden, en hierdoor zal je steeds beter kunnen luisteren naar je lichaam en de signalen die het afgeeft. De kleine en grote pijntjes! Dit is voornamelijk opgeslagen energie, die emoties en gevoelens opgeslagen heeft. Deze willen gezien. gevoeld en gehoord worden, zodat het geheeld wordt en losgelaten kan worden. Zodat je steeds meer rust in jezelf en jouw systeem (lichaam) krijgt. Steeds meer in je lichaam en steeds meer uit je hoofd. Jij kan je hele lichaam reguleren, sturen, helen en tot rust brengen. Door er alleen maar naar te luisteren. Keer op keer weer opnieuw naar binnen en voelen hoe jouw lichaam zich voelt. Soms komen er niet eens gedachten of beelden of emoties en gevoelens omhoog en dat is ook oké.

Zolang je alleen maar voelt, gebeurt er al genoeg in jouw systeem en zal er meer verzachting komen. Hoe meer verzachting in jouw systeem er komt, hoe meer verzachting er in jezelf komt. Hoe meer je hart weer open gaat, jij je intuïtie kunt volgen, meer vertrouwen hebt. Je zit niet zo vaak meer in je hoofd, angsten laat je meer los en zult meer rust en harmonie ervaren. En dat wilt iedereen toch? Dus ga de komende tijd vooral letten op je ademhaling, wat ook helende energie is. En ga vaker invoelen op jouw systeem en voel hoe het zich verplaats in jouw lichaam en hoe het verzacht. Achteraf zal jij jezelf dankbaar zijn en je heelt je innerlijke kind ook. Oude emoties, pijnen, verdriet, boosheid etc…het kan allemaal omhoog komen en je systeem willen verlaten. Hierdoor pak je oude stukken aan, maar ook oude kindstukken en trauma’s. .

Triggers

Dit werkt ook erg goed met triggers. Voel jij dat jij ergens door getriggerd wordt? Ga dan voelen wat het met jou doet? Waar in jouw systeem voel je het? Wat doet het met je? Wat voor emoties komen er omhoog? Waar voel je weerstand? En ga zo maar door. Als je moeite hebt met concentreren omdat je het nooit gedaan hebt, dan ga je met je ademhaling naar je onderbuik. Dit doe je een paar keer, totdat je voelt dat je echt in je lijf zit. Hierdoor lukt het makkelijker om in jouw lichaam weer te voelen waar de weerstand zit. Je kan ook weer naar die weerstand toe ademen, zodat het verzacht en loskomt. Laat alles toe er te zijn.

Ook als er allerlei emoties of gevoelens omhoog komen, want dit wil dan alleen maar gehoord worden. Leg je handen desnoods op de plekken waar je weerstand voelt, zodat je focus daar blijft. Ook hebben je handen een helende werking. Probeer het maar uit en je zult zien, dat naarmate je het vaker doet, je ook de helende warmte en energie door je handen voelt vloeien. We zijn van nature al helers, alleen zijn we het vergeten. Je kan jezelf helen en je zelfhelend vermogen weer op gang brengen. En deze tools kunnen jou al heel ver brengen om door de weerstand heen te gaan.

Ben jij bereid om weer echt te voelen? Ben jij bereid om jezelf op de eerste plaats te zetten en je zelfhelend vermogen weer op gang te brengen? Wil jij weer terugkomen in jouw lijf, zodat je meer vertrouwen krijgt, en beter weet te luisteren naar je gevoel, lichaam en intuïtie? Mocht jou dit niet in je eentje lukken, dan kan ik jou daar altijd met alle liefde bij helpen bij mij in de praktijk bij Buddha Massage. Je kan mij altijd een bericht sturen of kijk onderaan dit blog voor de rest van de gegevens van mijn bedrijf. Maar uiteindelijk zal je het zelf mogen leren doen, want zo heel jij jezelf en heel je het collectief.  

Namaste  

Diana Douma

Winkelwagen