Helen van de mannelijke en vrouwelijke energie

Het leven begint natuurlijk vorm te krijgen in de basis en het gezin waar je in opgegroeid bent. En als die basis niet in balans is, zal dit uiteindelijk gevolgen hebben voor hoe jij verder in het leven staat. Nu is er bij mij ook geen balans geweest in deze basis maar dit is niet bewust gegaan. We zijn allemaal een produkt van onze ouders en de maatschappij, en hun weer van hun ouders en maatschappij. En in de beginjaren van je leven krijg je een imprint mee, over hoe de relatie is met jezelf in relatie tot mannen en vrouwen. Als er ergens in deze verbinding geen balans is, dan zal jij er in je leven alles aan moeten doen om deze balans weer terug te vinden.

Wanneer is er geen balans? Als bijvoorbeeld 1 van de ouders of beide ouders geen eigenwaarde kennen, dan heb jij ook niet geleerd hoe jij van jezelf mag leren houden.  Als er geen goede communicatie was, dan heb jij ook nooit goed leren communiceren. Als het ego in de weg zat, dan had iedereen altijd een masker op, vaak door te doen alsof er niks aan de hand was en vooral niet over gevoelens te praten. Als veel (fysieke en/of mentale) pijn in het lichaam aanwezig was bij een ouder, kon je deze pijn zelfs meekrijgen tijdens jouw geboorte.

En vroeger werd er ook niet over emoties en/of gevoelens gepraat, omdat dit in die periode niet normaal was. Maar als kind voelde ik alles al haarfijn aan, en ik begreep nooit hoe mijn gevoel niet resoneerde met wat ik zag, voelde en wat er gezegd werd. Toen ik ouder werd ging ik het vaker uitspreken, maar ook dat werd vaak ontkent, omdat men het zelf gewoon niet zag en/of doorhad. Er werd gezegd dat mijn gevoel onjuist was en ik onzeker was, waardoor ik vanaf toen al begon te twijfelen aan mezelf. Ik ben opgegroeid met een dominante vader en dit kon zich op verschillende manieren uitten.

Er is duidelijk verschil tussen dominant gedrag en een man waarbij zijn mannelijke energie in balans is. Vaak is dominant gedrag alleen maar een uitting, omdat men controle wilt houden. Controle over emoties en gevoelens, over geluk en over hoe de dingen gaan in het leven. Er is een dis-connectie ontstaan, waarin er geen verbinding is met de vrouwelijk energie door gebrek aan vertrouwen aan zichzelf of het leven. En vrouwelijke energie is wel een energie die elk mens in zich heeft of moet hebben om in balans te zijn en die heelheid te ervaren. Als 1 van de 2 energieën de overhand heeft, raakt een mens in dis-balans.

Grenzen

Doordat ik zo gevoelig ben, ben ik in mijn jongere jaren mezelf gaan aanpassen. Ik ben me gaan aanpassen naar hoe ik dacht dat mijn ouders, vrienden, de maatschappij van mij verwachtte dat ik moest zijn. Dit deed ik om harmonie te bewaren, en conflicten uit de weg te gaan. Het nadeel hiervan is dat ik mezelf ben gaan negeren en mijn fysieke en energetische grenzen niet respecteerde. Doordat ik dus van jongs af aan mezelf ben gaan afwijzen, heeft dit tot latere leeftijd gevolgen gehad. Ik ben met momenten nog steeds bezig om dat innerlijke kind in mij te helen, en proberen te begrijpen. Te voelen wat van mij is en niet van een ander. Ik probeer de vooral mijn energetische grenzen te respecteren, want eigenlijk is dit misschien wel belangrijker dan mijn fysieke grenzen.

Jarenlang heb ik ook een masker op gehad, om mezelf te beschermen van de pesters in mijn leven. Maar ook voor mijn ouders en vrienden, omdat ik niet ‘te’ gevoelig wilde zijn. Ik wilde niet weer dat meisje zijn wat je met ‘fluwelen’ handschoentjes aan moest pakken. Dat kreeg ik veel te horen in mijn jeugd, en het werd niet geaccepteerd dat ik zo was. Toen de tijd wist ik niet, dat andere mensen gewoon niet bij hun eigen gevoel konden en mij dus in mijn gevoelens/overgevoeligheid afwezen. Hierdoor wezen ze mij af, en ik wees daardoor mezelf weer af. Het is een vicieuze cirkel waar je in vast komt te zitten en het vergt oefening, bewustzijn en heling om jezelf eruit te halen. Door de jaren heen komt er veel meer aan het licht bij mij, waar bepaalde patronen vandaan komen en probeer ik van deze stukken ook te helen.

Alles is energie

Vroeger liet ik teveel over mijn energetische grenzen gaan, en daardoor heb ik ook een periode heel hard getraind in de sportschool en heb ik mezelf proberen hard te maken van de buitenkant door veel mijn spieren te trainen. Dit deed ik door letterlijk een ‘fysieke’ harnas op te bouwen, en dit ging eigenlijk vrij onbewust. Maar ik wist niet dat het grotendeels ging om energetische grenzen wat ik mocht opbouwen. En dat ik erop moest letten dat ik niet te snel in iemand ander zijn of haar energie ging zitten, om maar af te stemmen op die persoon.

Want hierdoor ging ik mezelf weer wegcijferen en dus wees ik ook mezelf af. Iets wat veel empathische mensen ook doen is aanpassen op de energie die je om je heen hebt, waardoor je je eigen een beetje verliest. Wat ik daarmee probeer te zeggen is dat wanneer jij altijd bezig bent om je af te stemmen op de buitenwereld, jij jezelf verliest. Of wanneer je heel sterk een masker of harnas opzet, jij ergens ook niet in je eigen lijf durft of kan zijn. Je schermt jezelf af, maar eigenlijk willen de emoties die door je lijf stromen en die je voelt binnenkomen alleen maar gevoeld worden. Het blijft een spel van energie die je bewust mag blijven spelen en het gaat om weer leren te vertrouwen op jezelf en jouw gevoelens.

Het gaat niet altijd makkelijk om continu bewust te blijven, want bepaalde programmeringen kunnen heel hardnekkig zijn. Maar je mag een energetische uithoudingsvermogen opbouwen, waarbij je leert steeds consequent te zijn tijdens het opbouwen van jouw energetische grenzen. Dus dit gaat niet meer om fysieke grenzen bouwen (wat ook heel mannelijk is natuurlijk) die alleen de buitenkant beschermen, maar je mag je binnenkant meer leren beschermen door trouw te zijn en blijven aan jezelf.

Alles naar buiten toe gericht is mannelijke energie en alles naar binnen toe gericht is vrouwelijk.  Elke keer mag je haarfijn leren aanvoelen wat goed voelt voor jou, en of het wel iets is wat resoneert met jou. Resonantie betekent niets meer dan aanvoelen of het energetisch wel klopt met jouw waarheid. De waarheid die jij diep van binnen voelt, en dat kan verschillen met iemand anders zijn of haar waarheid. Iedereen leeft in zijn of haar eigen realiteit, en heeft zijn of haar eigen lessen.

Iedereen heeft ook andere ervaringen en imprintingen, waardoor iedereen ook een andere beleving heeft op de wereld. Daarom kan jij eigenlijk nooit het advies van een ander vragen, omdat diegene nooit weet wat goed is voor jouw ziel en de lessen die het gekozen heeft. Je kan ook voor een ander niet bepalen wat diegene moet doen, want dan ben jij bezig met iemand ander zijn of haar karma op te lossen. Diegene krijgt uiteindelijk toch de lessen die hij of zij moet leren.

Kijk advies vragen kan wel, als jij sterk genoeg in je schoenen staat en goed aanvoelt wat voor jouw waarheid is, zonder je eigen door een ander te laten beïnvloeden. En jij dus goed voor jezelf aanvoelt wat aansluit bij jouw realiteit en of je voelt wat voor jou juist is. Hierin mogen denken en voelen wel samen gaan. Dus niet alleen vanuit logica iets begrijpen, want soms kan je gevoel wel heel anders zijn. Dus beide mogen in balans zijn. Mannelijk en vrouwelijk energie mogen samenkomen in dit geheel.

Alles is een les

Kijk dat ik als ziel het gezin of verleden met de mensen erin heb uitgekozen is een feit, omdat ik de lessen wilde leren die ik aan het leren ben. Je kan een ander niet de schuld blijven geven, want uiteindelijk zit jij dan je eigen heling in de weg. Jij bent degene die dit pad heeft gekozen, alleen mag jij dit weer her-inneren. Waarom je soms zulke zware lessen hebt gekozen, is omdat jij op een bepaald moment heb gedacht dat je dit aankon. En in feite kan je dit ook aan, want je krijgt niets in het leven wat je niet aankan. Alleen is het van belang dat we door deze lessen weer leren te vertrouwen op onszelf.

En dat gebeurt dus wanneer je jouw mannelijke en vrouwelijke energie laat samenwerken en leert hoe deze in balans komen. Je kan alleen maar in balans zijn, als je beide ook op een gezonde manier leert gebruiken. Natuurlijk heb je in sommige gevallen meer de mannelijke energie nodig, zoals met bijvoorbeeld met denken, doen en werken en/of ondernemen. En heb je soms meer de vrouwelijke energie nodig, door te voelen, en te zorgen voor en meer te leren ontvangen en gewoon ‘ZIJN’. Maar over het algemeen mogen deze energieën in balans zijn, om zelf ook die rust, harmonie en balans te ervaren.

Het is vallen en opstaan, en ook ik ben hierin nog lerende. Maar elke keer mag ik weer teruggaan naar wat goed voelt voor mij en of het wel in lijn is met mijn denkwijze en hoe ik in het leven sta. We mogen weer terug in lijn komen met onze ware essentie, en dat blijft een les in balanceren tussen wie je bent, wie je denkt te zijn en hoe jij je voelt. Zie alles als een les op jouw pad en dat jij jezelf steeds beter leert ontwikkelen. Niks is perfect en hoeft het ook niet te zijn, want anders valt er niks meer te leren. En elke keer leer je weer wat anders en je wilt elke keer ook weer wat anders leren. Je verandert ook meerdere malen in je leven van identiteit, want niks staat vast in het leven. Het staat alleen vast, als jij besluit om het vast te zetten. Maar dan is het leven ook niet leuk meer toch? Als alles vast staat en er niks nieuws meer te leren valt?

Open je mind en ga op avontuur met alles wat het leven nog meer te bieden heeft, en leer van jezelf en elkaar. En vind jezelf weer terug, zodat je meer vanuit balans kan leven. Dat jouw mannelijke en vrouwelijke energie weer doorstroomt, en jou de weg leidt. Niks meer forceren vanuit angst en controle, maar alles lekker laten flowen vanuit vertrouwen en overgave. Ben jij bereid om meer de controle los te laten en je over te geven aan de mannelijke en vrouwelijke energie? En ben je bereid om die balans te vinden, te laten stromen en er te laten zijn? Ben jij bereid om weer te leren vertrouwen op jouw innerlijk weten, en je mind een beetje los te laten wanneer je meer in overgave gaat? Ben jij bereid om een nieuwe weg in te slaan, omdat de oude wegen niet meer werken? De eerste stap is zo gezet, als jij maar bereid bent.

Namaste

Diana

Winkelwagen