Innerlijke processen

Iedereen gaat door innerlijke processen heen en niet iedereen weet hoe hij of zij ermee om moet gaan. Sommige tasten nog erg in het duister betreft deze processen en vinden het moeilijk om zichzelf en de issues waar ze tegenaan lopen te verwerken. Het valt niet mee om de confrontatie met jezelf aan te gaan, want als mens doen we niet anders dan vluchten voor die delen in ons die we niet willen zien of waar we moeite mee hebben om aan te kijken. Je komt in conflict met jezelf en komt dan al snel in je hoofd terecht en raakt volledig contact met je gevoel kwijt. Op deze momenten is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft en niet te hard bent voor jezelf. In deze maatschappij zijn we gewend om altijd maar naar een doel te werken, terwijl het grootste doel jijzelf bent. Ergens zetten we onszelf en de processen waar we doorheen mogen gaan sneller aan de kant om ons toch weer te richten op iets buiten onszelf. Maar buiten onszelf zullen we nooit de verdieping vinden, die ons verder helpt in ons leven. Buiten jezelf zoeken naar vreugde is immers een illusie en zorgt alleen maar voor tijdelijk geluk.

Ga bij jezelf eens na waarom jij het moeilijk vind om deze innerlijke processen aan te gaan? Waar ben je werkelijk bang voor? En is deze angst wel gegrond? Ga eens echt voelen en voel waarom jij je zo voelt? En als je voelen moeilijk vindt, vraag je eens af waarom jij je afsluit voor jouw gevoel? Ben je bang om weer echt te voelen? Ben je bang om depressief te worden? Ben je bang voor de heftigheid van jouw ‘negatieve’ gevoelens? Besef je wel dat deze gevoelens ook een deel zijn van jou en dat je deze gevoelens niet weg kunt blijven duwen? Je kan niks weg blijven stoppen en duwen wat al een onderdeel is van jou, want het blijft terugkomen. En hoe langer jij het weg blijft duwen, hoe moeilijker het wordt om die confrontatie met jezelf aan te gaan. Het valt ook niet mee om continu bewust te zijn en blijven in de processen waar je doorheen gaat. Maar het gaat ook niet weg, totdat jij er wat aan doet. Totdat jij jezelf en die donkere delen in jezelf aangaat en accepteert.

Donkere delen

We hebben allemaal donkere delen, en geloof me als ik zeg dat ik er ook genoeg heb. Ik struggle net zo hard met deze lessen, maar ik ga ze wel aan. Natuurlijk zijn er dagen dat ik het ook niet aan wil gaan of aan kan gaan. Dan is mijn emmertje al overvol en zoek ik ook afleiding. Maar deze processen en lessen blijven toch terugkomen, en kan ik ook niet uit de weg blijven gaan. We zijn hier om te leren van onszelf en van het leven en om te accepteren dat we niet perfect zijn en ook niet gemaakt zijn om perfect te worden. Dat is de grootste illusie op aarde…perfectie! Maar zolang jij dat niet inziet, zal jij altijd jezelf vast blijven zetten in een proces die jou continu laat zien dat het niet bestaat. Je zal continu dezelfde processen, lessen, situaties en mensen aantrekken die jou elke keer weer wijzen op jouw pijn stukken als jij deze steeds niet aangaat. Het is een vicieuze cirkel waar jij jezelf in vastzet, alleen bepaal jij zelf hoe lang jij erover wilt doen. En dit zeg ik niet om druk te leggen op de situatie waar jij misschien wel in zit, maar ik probeer aan te geven dat als jij bepaalde innerlijke processen steeds uit de weg gaat door ervoor te vluchten en afleiding te zoeken, jij alleen maar uitstelt wat er uiteindelijk toch wel gaat komen.

Jij bent degene die zelf jouw groei daarin stagneert, want het begint altijd bij jezelf. En daarin hou jij jezelf ook bij je eigen geluk weg. Als mens zijn de meeste mensen gewend om de schuld bij een ander neer te leggen, maar in werkelijkheid ben jij het die allerlei situaties in je leven aantrekt om te groeien. Jouw hogere zelf stuurt jou de hele tijd en jij creëert je eigen werkelijkheid en speelt alles af in jouw eigen dimensie. Iedereen die een spel speelt in jouw dimensie is een aspect van jou. En als jij ergens een conflict of confrontatie niet aan durft te gaan, is dat omdat jij dat deel van jezelf niet aan wilt gaan. Je vind de confrontatie met dat deel in jezelf nog te moeilijk om aan te gaan. En dit is niet erg, want er is niks uitdagender dan de confrontatie met jezelf aan te gaan en te erkennen waarin jij in jouw eigen ogen gefaald heb. Ik zeg in ‘jouw eigen ogen’ , want in werkelijkheid faalt niemand. Om maar weer even terug te komen op die illusies die we zo mooi creëren. Er bestaat immers geen goed of fout!

Herhalen of ontwikkelen

We kunnen alleen maar herhalen of ontwikkelen. En als jij ervoor kiest om te herhalen wat je altijd al deed, dan kan je verwachten dat je altijd hetzelfde krijgt als voorheen. Maar als je ervoor kiest om te ontwikkelen, dan komt er verandering in jouw realiteit. Dan ontstaat er groei en kan jij werken naar jouw geluk. Nou moet ik zeggen dat geluk ook een beetje een valkuil is, want geluk is een staat van zijn en is niet permanent. We hebben momenten van geluk en hoe meer groei je maakt, hoe meer van deze momenten jij zult ervaren. Maar de leermomenten en de innerlijke processen blijven wel doorgaan. Je wordt er alleen wel steeds beter en stabieler in en doordat jij jezelf steeds beter begint te leren begrijpen, weet jij er steeds makkelijker er mee om te gaan. Het is vallen en opstaan en zo is het leven ook bedoeld. Ook in relaties met andere is het belangrijk om te beseffen dat iedereen er is om jou te helpen groeien en niet tegen te werken, en zodra we dit beseffen ontstaat er al groei.

Dus ben jij bereid om meer in het leven te stappen en jouw innerlijke processen aan te gaan? Ben jij bereid om angst in de ogen aan te kijken? Durf jij je hart te volgen in jouw proces? Kies jij voor een betere werkelijkheid of blijf jij hetzelfde rondje draaien en hou jij jezelf vast in jouw comfortzone? Alles is goed, het is allemaal jouw keuze. Maar wat je ook kiest, blijf wel altijd lief voor jezelf in alle innerlijke processen die jij doorleeft. Want het leven is soms al zwaar genoeg vind je niet? Dus waarom zou jij jezelf daar ook nog eens voor moeten afstraffen? Neem die momenten voor jezelf en pak de processen die jij aan wilt gaan en het hoeft niet allemaal tegelijk. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd! Jij bent het doel en de weg en je hoeft niet al ergens te zijn, in feite ben je al waar je moet zijn. Kijk door de illusies heen en ga die innerlijke processen aan waar jij klaar voor bent. En zie dit blog als een liefdevolle schop onder je kont om toch voor jezelf te kiezen en deze aan te gaan, hoe spannend het ook is. Wat ik al zei, iedereen gaat door innerlijke processen heen, en iedereen heeft donkere delen en niemand is perfect.

“Nothing external to you has any power over you.”
― Ralph Waldo Emerson

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen