Boosheid is ook een emotie

De laatste tijd vliegen de triggers om de oren van iedereen en worden we gepushed om nog dieper naar die donkere delen in onszelf te kijken. Maar doordat we geconditioneerd zijn door de maatschappij en onze ouders en omgeving, zijn we geneigd om juist deze emoties niet volledig te uiten. Maar waarom eigenlijk niet? Het is net als verdriet en blijdschap,…een emotie. Boosheid komt collectief naar de oppervlakte, omdat mensen het zat zijn. Zat met regels, grenzen die overschreden worden, projecties van andere mensen, met de hele toestand in de wereld, zat zich aan te moeten passen en ga zo maar door. Maar dit mag er nu allemaal uitkomen, om gezuiverd te worden. Alles mag aan het licht komen, dus ook die donkere delen in jou.

Boosheid is een hele zware emotie, die er soms explosief uitkomt. En dat is oké! Schijnbaar heeft het zo lang in jouw systeem liggen borrelen, en heb jij het continu zitten onderdrukken. Bepaalde ziektes kunnen zich daardoor ook makkelijker manifesteren, zoals infecties of ontstekingen. En dat is alleen maar omdat het zich aan het opbouwen is in jouw systeem en ergens geen uitlaatklep heeft. Ik heb hier ook mee te maken, en heb ook deze klachten de afgelopen maanden ervaren. Ook is de uitlaat van mijn auto van de week kapot gegaan, en laat de buitenwereld hierin duidelijk zien dat ik me meer moet uitlaten. Anders wordt de druk te hoog en kunnen er vervelende situaties zich voordoen. Met geluk was mijn auto nog te lijmen, maar het was voor mij een waarschuwing. De buitenwereld laat altijd jouw stukken zien, waar jij nog geheeld mag worden. Let jij op de tekens? En boosheid is ook voor mij een factor waar ik doorheen mag gaan en ook doorheen ga.

Pijn en verdriet in de onderlaag

Boosheid kan een mens heel lang onderdrukken, waardoor het zich opbouwt in jouw systeem. En als het geen uitlaatklep krijgt, kan je zelfs depressief worden of een burnout krijgen. Er zit altijd meer onder de laag boosheid, wat vaak met pijn en verdriet te maken heeft. Ook kan het ergere fysieke klachten teweeg brengen. Hoe uit jij jouw boosheid? Uit je jouw boosheid wel? Te vaak wordt er gezegd en/of verwacht dat je deze emotie niet mag uiten. Terwijl het een hele natuurlijke emotie is, die er ook mag zijn. De laatste tijd hebben ook heel veel cliënten bij mij in de praktijk last van boosheid en frustratie die ze moeilijk vinden om te uiten. Deze blokkade manifesteert zich vooral in de lever en darmen. En je organen hebben het soms maar zwaar te verduren.

Ik zeg vaak tegen mijn cliënten dat de energie van die boosheid eruit mag, en dat ze dit het beste kunnen doen door te gaan schrijven, in een kussen schreeuwen, of stampvoetend door het bos te gaan, met de intentie je boosheid los te laten. Sommige vinden het nog steeds lastig om dit te doen, omdat het al zo lang onderdrukt is. Ook ik loop tegen deze stukken aan. Ik ben niet beter of meer alwetende dan een ander. We zijn allemaal een spiegel van en voor elkaar en we zijn allemaal de leraren en studenten.

Collectieve boosheid

Ook zie en ervaar ik momenteel veel boosheid die naar boven komt, wat verdeeldheid veroorzaakt. Hierdoor wijst men vaak met de vinger naar een ander, terwijl we eigenlijk allemaal een ander perspectief op dingen hebben. Iedereen heeft zijn of haar eigen ervaring, en reageert vanuit dat perspectief. Er is geen goed of fout, en zodra we dat zien zullen we een middenweg vinden. Er wordt door de media ook veel verdeeldheid veroorzaakt, en dit is ook doelbewust om onrust, angst en polariteit te creëren. Hoe meer we naar de verkiezingstijd gaan, hoe meer angst gezaaid zal worden. En hoe meer boosheid er ook naar boven komt. Weet dat dit ergens allemaal oké is en een hoger doel heeft.

Het wordt tijd dat mensen meer hun boosheid laten opkomen, om te laten zuiveren. Zodat het collectief daar ook in mee zal gaan. Hoe meer we opschonen, hoe lichter we ons zullen voelen en alles weer begint te stromen. Dan komen we meer in de flow van het leven terecht, en zullen we ook meer vertrouwen op het hele proces. Boosheid komt ook naar boven, omdat we ergens de controle kwijtraken. En nu is controle op zich al een illusie, want hoe kunnen we ooit denken om in zo een groot universum, met zoveel energieën die invloed op ons hebben, controle hebben op ons leven. Het leven is ergens al uitgestippeld en we mogen meer vertrouwen dat we gedragen worden. Maar we mogen ook lekker al onze frustratie en boosheid eruit gooien, want ook dat is wat er is. Stop je emoties niet meer weg, en laat het een weg naar buiten vinden. Zodat jij straks weer meer rust ervaart en er lichter uitkomt.

“Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured.”
― Mark Twain

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen