Je ego aan een lijntje houden

Soms is het zo moeilijk om je niet te laten meeslepen in je eigen gedachtes en overtuigingen, want je creëert al snel een verhaal die niet op waarheid is gebaseerd. Dit kan te maken hebben met jouw ervaringen en conditionering en de enige manier om dit in bedwang te houden is om je ego af en toe aan een lijntje te houden en terug te trekken. Dit kan alleen maar door je bewust te worden van je gedrag en bewust te worden van je ego. Iedereen heeft een ego, sommige in mindere mate en andere weer in meer.

Het is moeilijk om er een oordeel over te vellen, gezien iedereen een andere achtergrond heeft en een ander verleden. Alles is een creatie en elke creatie kan je veranderen, door je er bewust van te worden. Waarom laten we met sommige momenten onze ego zo een loopje met ons nemen? Is het uit angst? Zijn het jouw overtuigingen of die van een ander? Wordt je nooit gehoord, en wil je daarom op een andere manier gehoord worden, waardoor je ego opspeelt? Ga jezelf eens onder de loep nemen waarom je de dingen doet die je doet.

Speel het spel

Speel het spel van het leven eens op een manier zoals jij het wilt, maar probeer dan je ego eens op een andere manier in te zetten. Kijk dan eens hoe de omgeving op jou reageert. Als jij altijd op een bepaalde manier gereageerd hebt, kan je het ook eens anders proberen. Vaak zijn de reacties vanuit het ego een veel hardere manier van reageren, uit angst. Maar als je eens alles ombuigt en vanuit liefde reageert, dan zal de omgeving ook anders reageren.

Ga er eens mee spelen en kijk wat verschillende manieren van communiceren met jou en de ander doet. Kijk hoe jij je daarbij voelt en bouw het uit, door het vaker te doen. Liefde is niet makkelijk, maar is wel de manier. Als je vanuit ego(angst) reageert, kan jij een ander nooit helemaal toelaten en laat je jezelf ook niet helemaal toe er te zijn. Je bent immers vanuit een bepaalde bescherming aan het reageren, en dat kan een heel natuurlijke reactie zijn die jij zelf weer om kan buigen.

Overtuigingen zijn de sleutel

Het ego heeft er ook een handje van om jou als automatische piloot te laten reageren en dit doe je waarschijnlijk altijd zo, maar waarschijnlijk krijg je daardoor ook altijd wel dezelfde reacties. Sommige zullen misschien wel denken dat ze juist de reactie krijgen die ze willen, maar dat is natuurlijk werkelijk macht afdwingen. En alles wat je afdwingt is niet uit liefde. Het is niet erg als je nooit beter hebt geweten, maar als jij bewust wilt veranderen en meer liefde in jouw leven wilt, zal je toch aanpassingen moeten doen en je ego zo nu en dan aan het lijntje houden.

Jouw overtuigingen die door jezelf of een ander opgelegd zijn hebben jouw ego gecreëerd. Jouw overtuigingen hebben jou sterk gemaakt en beschermd tegen alles wat je kleiner doet maken of jou gekwetst heeft. Jouw overtuigingen hebben ervoor gezorgd dat deze manier van leven voor jou werkt. Maar die overtuigingen houden jou bij liefde weg, liefde voor jezelf en liefde voor een ander en liefde voor wat is. Als jij prima bent met jouw ego, dan is dit blog niet voor jou bedoeld. Maar als jij bewust bezig bent met jou persoonlijke ontwikkeling en bewust wilt worden van patronen en die ook wilt doorbreken, dan zit je hier op de juiste weg.

Let op je gedrag

Kijk waar en hoe jij ergens op reageert. Soms kan het ook iets kleins zijn. Als voorbeeld: Ik had mijn oude facebook verwijderd voor persoonlijke redenen, maar dit valt niet bij iedereen in goede aarde gezien ik berichten krijg van : Waarom heb jij mij verwijderd? Hoezo heb jij mij eruit gegooid? Dan zit iemand schijnbaar heel erg in zijn ego, en vind zichzelf heel belangrijk. Omdat diegene het zo persoonlijk neemt. Daarop kan ik ook weer in mijn ego gaan zitten en daar weer op reageren en bijvoorbeeld te zeggen: Niet de hele wereld draait om jou! Ook dat is ego natuurlijk, want je wilt de ander een spiegel voorhouden. Soms is dat gerust oke, maar soms moet je ook nadenken of het wel de moeite waard is. Soms kan je dan ook beter even nadenken en uit liefde reageren. Of er een middenweg in vinden, door toch een beetje een spiegel voor te houden. Mijn reactie was: Na een uitleg gegeven te hebben. Je moet het niet zo persoonlijk nemen 😉 Dan weet diegene genoeg en ben je toch niet volledig in je ego terecht gekomen, want je hebt op een liefdevolle manier toch kenbaar gemaakt. Je hoeft gerust niet altijd uitleg te geven en je kan ervoor kiezen om het in het midden te houden, door te zeggen dat je jou redenen hebt en het niet om diegene gaat.

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden. Kijk wat voor jou werkt op dat moment. Maar ga niet gelijk in de ankers en uit je ego reageren, want dan creëer je alleen maar telkens hetzelfde. En je wilt toch bepaalde patronen veranderen? 😉 Dus ga ermee aan de slag en kijk wat voor jou werkt en probeer het uit liefde te doen, zonder over je eigen grenzen te gaan natuurlijk. Je zal zien dat de buitenwereld anders reageert dan wanneer je het op je oude en vertrouwde manier doet. Het is allemaal even wennen in het begin, maar dat is het veranderen van patronen en gedrag altijd. Het gaat erom dat je die eerste stap neemt en vertrouwen hebt in jezelf en dat je de mogelijkheid hebt een andere realiteit te creëren. Jij kan de wereld en vooral jouw wereld veranderen door er op een andere manier mee om te gaan en op een andere manier te reageren, uit liefde.

Keep your ego on a short leash and live from your soul ♡

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen