Loslaten van het streven naar perfectie

Er is een drang naar perfectie in elk mens. Het verschilt alleen per persoon hoe sterk die drang is. We zijn zo bezig om het leven zo perfect te willen krijgen, dat we het ware doel uit het oog verliezen. Waarom zitten we zo in elkaar? En wat heeft die drang naar perfectie ons werkelijk nou te zeggen? Is het niet dat die drang naar perfectie juist bepaalde problemen of liever gezegd uitdagingen bezorgt? Soms gaat het zover door, dat het maar moeilijk wordt om in acceptatie terecht te komen.

En een kleine shift in het denken zou het mogelijk kunnen maken om het om te draaien. Maar dan zal je er eerst bewust van mogen worden toch? Perfectie is natuurlijk een illusie, het is iets wat we zelf gecreëerd hebben. Het mooie van het leven is juist dat er geen perfectie bestaat, in feite is imperfectie juist dat wat alles zo mooi in balans houdt. Maar zolang dat niet gezien wordt, zal het altijd een strijd blijven en zal die acceptatie niet komen.

Perfectie

Het gaat uiteindelijk allemaal om die acceptatie en je erbij neerleggen dat het leven juist een moment is om alles uit te proberen, niet om perfectie na te streven. Juist die momenten van vallen en opstaan zorgen voor die mooie avonturen en situaties waar je het meeste uit kan leren. Als je terug zou kijken op je leven, zie je dat daar de beste leermomenten zitten en je daar juist hebt geleerd waar je bij mag schaven om ergens weer iets beter in te worden. Een mens is continu in ontwikkeling en dit zal door blijven gaan. Dat levert de mooiste resultaten op!

Maar perfectie bestaat niet, want wat voor de een perfect is, kan voor een ander betekenen dat er ergens nog wel wat aan gewerkt kan worden. De drang naar perfectie kan er juist voor zorgen dat er blokkades komen en dat wat je wilt presteren niet tot z’n recht zal komen zoals je wilt. En daardoor raak je uit de flow, iets waar we zo graag in willen blijven. Dan zit er niks anders op dan het te accepteren en door te gaan zoals je ging, totdat je er beter in wordt en het in “jouw ogen” wel goed of perfect is.

Verandering

Juist door dingen uit te proberen en door te zetten zorg je ervoor dat jij jezelf ontwikkelt. Dat wil niet zeggen dat iedereen erin meegaat, want iedereen heeft een andere denkwijze. Ik zag een keer ergens een vlog van iemand die behoorlijk populair is in wat ze doet, doordat ze haar hart volgt. En nu wilt ze iets anders proberen, alleen valt dit niet goed in de smaak bij veel mensen en dat kan gerust, maar is dat niet een oordeel of mening van iemand anders? Ze is bereid om zich te ontwikkelen en te groeien op elk vlak, dus het is juist mooi dat ze daarnaar streeft. Alleen is het lastig om op dat moment de negatieve reacties te negeren, en weer terug te vallen om te streven naar die perfectie. Maar ga je dan niet gewoon terug naar jouw oude vertrouwde comfortzone? Mensen kunnen moeilijk met verandering overweg en willen graag bij het oude vertrouwde blijven.

Maar juist op die momenten wanneer jij het anders probeert te doen en de invloeden en meningen van buitenaf afsluit, zal je grootste ontwikkeling liggen. Het draait namelijk niet om perfectie of blijven waar je bent en daarin beter worden, het gaat om het hele proces en jouw ontwikkeling. Waar wil jij groeien? Waarin wil jij beter worden? Ben jij bereid om die val te maken en de meningen en reacties van buitenaf te negeren? Want daar ligt jouw daadwerkelijke groei. Als je die drang naar perfectie loslaat, zal jij je ontwikkelen. En wie weet komt er een moment waarin je daadwerkelijk uit zal blinken voor velen, maar vooral voor jezelf. Ondanks het misschien niet of nooit perfect is of zal zijn. Heb jij daar vrede mee? Ook dat is loslaten..

Imperfectie

Ga het avontuur aan en probeer alle oordelen van anderen en vooral van jezelf los te laten, dan zal je veel meer leren. En als je dan uiteindelijk terugkijkt naar je proces, zal je ook je leermomenten zien. En die leermomenten ga je dan des te meer waarderen. Vertrouw op het proces, op jouw leerproces en je zult weer in de flow terecht komen, de flow van het leven. Want je vertrouwt op het leven en jezelf en daarmee zal je jouw drang naar perfectie steeds meer loslaten en die momenten van imperfectie juist veel meer waarderen.

Laten we met z’n allen streven naar imperfectie, zodat we allemaal mooie ontwikkelingen maken en veel mogen leren. Want ik besef maar al te goed, dat dit blog ook alles behalve perfect is. Maar ook ik probeer in mijn proces die perfectie los te laten en te leren van wat het leven en mijn ontwikkeling te bieden heeft. Ik wil alleen heel graag mensen bewust maken van bepaalde processen waar ik zelf ook in zit, en wie weet heb ik daarmee iemand geïnspireerd. En dat is voor mij perfectie, dat ik andere mensen kan helpen met mijn imperfectie. Dus gaat het jou ook lukken om jouw imperfectie over te brengen?

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen