Het leed dat het dierenasiel en pension heet..

Even iets heel anders….Ik wilde er eerst over schrijven en toen weer niet, maar uiteindelijk toch besloten om mijn licht erover te schijnen. Mede omdat ik vind dat dit gehoord en gezien mag worden. Ik ben gek op dieren, de meeste mensen om mij heen weten dat wel. Ik wilde daarom ook iets doen voor de dieren, dus had de lokale dierenasiel/pension een mail gestuurd. Ik stuurde een mail om te vragen of ze nog vrijwilligers nodig hadden, en dit was zekers het geval. Ik werd hier intens blij van, want het leukste is om je rond dieren te begeven. Dit omdat dieren een hele pure ziel hebben, en altijd blij zijn en veel liefde te geven hebben. Ongeacht ze in een asiel terecht gekomen zijn, omdat ze niet goed opgevoed of aangepakt zijn. Ik zeg dit, omdat ik uit eigen ervaring weet dat elk dier een pure ziel heeft.

En elk dier heeft geen greintje kwaad in zich, tenzij hij of zij zo opgevoed wordt. Vaak worden dieren gezien als een mens, en dus ook zo behandeld. Maar dieren communiceren nou eenmaal iets anders dan mensen, het gaat er vaak ook om of je er tijd in wilt steken en of je genoeg discipline hebt.
Ik heb zelf honden en katten gehad, en heb echt de liefste diertjes opgevoed. Ik gaf heel veel liefde en kreeg dit ook terug, en kijk ook met veel mooie herinneringen terug op die tijd. In het begin moesten de hondjes wel op puppycursus, maar dit heeft alleen maar zijn vruchten afgeworpen. Katten bepalen zelf een beetje hoe of wat, maar desalniettemin kunnen deze dieren heel erg lief worden en naar je toe groeien. Alles is energie, dus als jij een bepaalde energie uitstraalt is dit natuurlijk ook heel erg voelbaar voor de dieren.

In het hol van de leeuw

Ik ben dus naar een dierenasiel/pension bij mij in de buurt gegaan en werd daar buiten gegroet door een hele lieve (te dikke) kat, die daar achter de tralies zat. Was bijna in staat om hem mee te nemen zo lief. Vervolgens liep ik vol goede hoop naar binnen en zag dat het asiel het daar erg druk had. Er waren duidelijk mensen te kort, maar ze deden alles wel met liefde. Ik vertelde vervolgens na enige tijd wachten dat ik voor vrijwilligerswerk kwam en gemaild had, en dat ik langs kon komen voor een rondleiding. Zo gezegd, zo gedaan dus. Een hele lieve meid die daar werkt, begon mij dus te vragen wat ik het liefst zou willen doen. Ik zei gelijk, dat ik honden en katten leuk vind. En het asiel en pension zitten dus bij elkaar in, dus zij nam mij mee op rondleiding. We begonnen dus bij de honden en we liepen naar buiten.

En als je gevoelig bent, zou ik dit dus niet aanraden. Want al mijn positieve moed en drive om daar te helpen, zakte binnen een half uur volledig in mijn schoenen. De eerste stappen die ik naar buiten nam, zag ik de honden vol stress rondjes rennen in een ren die naar mijn mening te klein was. Ze schoten blaffend alle kanten op en ik kon de stresslevels heel erg voelen. Ik voelde angst, wanhoop en verdriet. En toen ik verder om mij heen keek, zag ik al die honden in stress. Blaffend, trillend, rondrennend in een ren. Het was 1 grote kille bedoeling en nu ik dit schrijf moet ik alweer huilen, want het is hartverscheurend om te zien hoe die lieve hondjes eraan toe waren. Ik weet ook dat alles energie is, dus elke hond pikt weer stress op van een andere hond. Zelfs de pension honden, gezien alle honden bij elkaar zaten. De angst was te voelen en als ik in de ogen van de honden keek, voelde ik de wanhoop en verdriet. De pension honden waren ook helemaal de weg kwijt, en ik snapte ook niet waarom ze gecombineerd zaten met de asielhonden.

Het verblijf

Vervolgens gingen wij van de buitenplaats naar de binnenplaats, waar de honden in de nacht verbleven. En hier werd ik nog triester van, het is schrijnend om te zien hoe die honden moeten verblijven en dit wens ik geen dierenliefhebber toe om daar naartoe te gaan. De geur die er hangt is zo intens en doordringend, dat je jou neus dicht moet houden om niet over je nek te gaan. En dan te bedenken dat dieren een veel sterker geur vermogen hebben dan de mens….? Wauw, de energie die er hangt is gewoon pijnlijk, te pijnlijk in mijn hart..mijn dierenhart.

Hoe kan het zo ver komen dat mensen hun hond naar het asiel brengen of naar een pension? Omdat men zo graag op vakantie wilt? Zoek dan een liefhebbend huis op, zodat die beestjes minimaal stress ervaren. Zoek een vervangend adres voor een periode of neem geen hond! Denk na voordat je een huisdier neemt! Ik voelde me altijd al schuldig als ik iets te lang van huis was, want ik weet en voelde dat mijn kat dat ook niet leuk vond. Men kijkt te vaak naar dieren alsof het gewoon een \’dier\’ is, maar vergeten daarbij dat dieren ook gevoelens hebben. Misschien wel meer als een mens, maar omdat dieren niet kunnen praten zien mensen dat niet ofzo…?

Overvol

Het hele asiel zat overvol met honden en katten, en het was echt dramatisch om te zien en voelen. Vooral de angst en verdriet van de diertjes was te pijnlijk, en ik heb dan met moeite ook die rondleiding af moeten maken. We kwamen verder in het kattenverblijf, waar een aantal oude katten zaten. Sommige waren daar omdat het baasje overleden was, en dat kan gebeuren. Dat zijn dingen in het leven die onvermijdelijk zijn. Maar er waren ook katten die niet meer gewenst waren, of omdat mensen gingen verhuizen of op vakantie of verschillende redenen waarom de dieren zijn afgedankt. Ik zeg afgedankt, want zo voelde het voor mij.

Ik voelde en zag ook de wanhoop in de ogen van deze katjes, die niet meegenomen werden omdat ze te oud, te dik, teveel medische problemen etc hadden. Mensen willen een perfect katje, anders niet. En dat is ook iets wat toegegeven werd door het lieve meisje die mij de rondleiding gaf. Ze had er zelf ook heel veel moeite mee om elke keer weer dieren binnen te zien komen, en vind het moeilijk om ze niet mee naar huis te nemen om ze een liefhebbend huis te geven. Ja ik begrijp dat wel, want ik had ook de neiging om een diertje mee te nemen. Maar omdat ik er niet de middelen en tijd voor heb, kan ik dat beestje dat niet aandoen. De katten waren allemaal ook zo lief, en ik weet uit ervaring dat als een kat in het begin misschien niet lief is en wel erg schuw is, ze wel weer lief kunnen worden. Het gaat allemaal om aandacht en liefde! Alles wat een mens ook zoekt, dat zoekt een dier ook….LIEFDE!

Bewustwording

Dus wat ik hiermee wil zeggen is dat het belangrijk is dat mensen echt gaan nadenken voordat ze een beestje in huis nemen, voor eigenbelang. En als ze een beestje wegdoen, ze er alles aan doen om een goed thuis te vinden. Ook als men op vakantie gaat, want als jij je hond of kat naar een pension brengt, houd het beestje er gegarandeerd een trauma aan over. Hoe goed het beestje ook verzorgd wordt. Open je ogen mensen! Kijk waar we allemaal mee bezig zijn in de wereld! Word je bewuster van alles wat je doet, want lieve kleine puppies en kittens worden ook groot. En ze gaan heel lang mee, bijna een kwart van ons leven. Je kan een hond of kat niet zomaar weg doen. Hoe kan je jou gevoel nou afsluiten als je zoiets doet? Dat kan toch niet? Het is net alsof je jou kind in een gevangenis zou stoppen, in een kille omgeving, met stank van angst, pis en strond.. Dat kan toch niet? Elk normaal denkend mens weet dit toch?

Dus als je wel de tijd, discipline en liefde hebt, zou ik iedereen een oproep willen doen om geen hond of kat meer bij een fokker te halen. Kijk in een asiel, en geef een hond of kat een tweede of derde kans op het leven. Iets wat wij toch ook graag willen? Hoe minder er bij fokkers gehaald wordt, hoe minder fokkers er zullen bestaan. En hoe minder fokkers, hoe minder dieren in het asiel terecht komen. Hoe minder dieren in het asiel, hoe minder pijn, angst, verdriet en leed er zal zijn. Laten we met z\’n allen aub wat bewuster met deze aarde en de levende wezens omgaan… Want zoals het er nu aantoe gaat, worden de wereld en de diertjes kapot gemaakt. En we willen toch een betere wereld, met meer vreugde en liefde? Dan zou dit een goede start zijn.

Overigens wil ik nog even melden dat dit asiel/pension wel nieuwe kennels zou krijgen…na 30 jaar, maar de energie die er hangt gaat natuurlijk niet zo snel weg. Maar dit heeft te maken met dat het een vrijwilligersorganisatie is, die het voornamelijk moet doen van giften en sponsoring. Als we dan zo graag geld uitgeven met z\’n allen, laten we dan ook een deel uitgeven aan de doelen die er wel toedoen. Hier…in ons eigen land! Waar deze machteloze dieren van kunnen profiteren, want een betere wereld begint bij jezelf.

En nee ik wordt niet betaald om dit bericht te schrijven, maar ik wil wel graag licht schijnen op wat er gaande is. En als je mij niet geloofd, ga gerust eens naar zo een asiel/pension om te kijken. En hou dan werkelijk je ogen eens open, en voel…vooral voel! Ik kan het persoonlijk toch niet aan om daar vrijwillig te gaan werken, omdat het te hartverscheurend was. Ik reed huilend weg, en ik weet dat als ik dat werk zou doen, ik elke dag huilend weg zou gaan. Mijn maag is daar niet tegen bestand, en vind het te pijnlijk en moeilijk. Misschien zijn er mensen met een stevigere maag, die zich wel geroepen voelen, want ik geloof dat je er zeker wel veel liefde en dankbaarheid voor terug krijgt.

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen