Oordelen

We hebben allemaal wel een oordeel over iets of iemand en waarom is dat eigenlijk? Is het omdat wij het beter weten of willen weten? Heeft het met je ego te maken? Is het uit eigen ervaringen? Of wordt je aangesproken op een stuk van jezelf, waar je nog niet voor uit wilt komen? Het blijft lastig om niet te oordelen in een wereld van dualiteit en wie is er niet mee opgegroeid. We worden opgevoed in een maatschappij van afgescheidenheid. Als je geen hoge cijfers haalt, zal je niet slagen. Als je niet een baan hebt, ben je niet succesvol.

Als je geen relatie hebt, is er vast iets mis met je en als je geen kinderen hebt pas je al helemaal niet in het volledige plaatje. Dat is natuurlijk erg jammer. Maar waarom zit dat toch zo vast geankerd in ons systeem? Zijn we zo vergeten om voor onszelf te denken en oordelen te hebben en zichzelf niet te kunnen of willen verplaatsen in de andere kant van een verhaal? Het wordt tijd dat we allemaal wat bewuster gaan worden over onze denken en doen en dat we daarmee de wereld om ons heen helpen creëren.

Het is zoals het is

Het wordt tijd dat we eens goed gaan kijken naar meerdere kanten van het verhaal voordat we er een oordeel over vellen. Dat we gaan kijken wat het werkelijke verhaal is achter iemand zijn of haar keuzes en/of karaktereigenschappen. Het is niet nodig dat je het accepteert als het jou in de weg staat, maar begrip is al een begin. Vaak merkte ik dat mensen een oordeel hadden over mij en als ze mij daarna beter leerde kennen, ze heel anders dachten. Waardoor hun oordeel toch veranderde. En zo is het bij iedereen! Iedereen heeft een verhaal, iedereen heeft een verleden wat hem of haar gemaakt heeft tot wie diegene nu is.

Wat ik eerder al zei is het gerust niet nodig dat mensen op basis hiervan jou wel of niet leuk gaan vinden en met je om moeten gaan, het gaat erom dat je elkaar in je waarde laat. Zonder oordeel, want diegene heeft misschien zelf nog genoeg lessen te leren of heeft het al geleerd waardoor het nu op een bepaalde staat van bewustzijn terecht is gekomen. Het is zoals het is en ieder heeft zijn of haar eigen waarheid! Maar zullen we proberen om deze wereld een beetje mooier te maken zonder oordeel te hebben over zijn of haar proces? Dan laat je diegene wel to het beste uit zichzelf te halen, en dat willen we uiteindelijk toch allemaal? 😉

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen