Zeg weer JA tegen het leven

Door de jaren heen en door de momenten waarin we gekwetst zijn geraakt, durven velen geen ja meer te zeggen tegen het leven. Bang gekwetst te worden, bang de verkeerde keuzes te maken, bang om uit de comfortzone gaan. Maar juist door die bekrompenheid, zijn we vergeten hoe het is om weer te leven. Om echt weer in het leven te staan en te genieten van alles wat zich aandient. Laag op laag bouwen we dan een stenen muur om ons heen die ons zou moeten beschermen voor de boze buitenwereld, die ons zogezegd van alles aan wilt doen. Maar is dat wel zo? Is het niet zo dat we door deze verstarring juist zo het leven aan ons voorbij laten gaan?

Dat we niet meer durven te proeven en te leven van alles wat het leven te bieden heeft? De angst kan zoveel overnemen, dat het ons zelfvertrouwen alleen maar aantast. En dat is helemaal niet nodig, want het leven is en kan zo mooi zijn. Alleen mogen we dat zelf weer gaan zien. We gaan door onze ervaringen vaak afsluiten voor alles en iedereen, en kruipen in ons coconnetje. Waar alles veilig is of lijkt te zijn. Angst is zorgt ervoor dat we aan alles beginnen te twijfelen in het leven, maar vooral aan onszelf. Het zorgt ervoor dat we passief raken, en vervolgens helemaal niks meer doen of proberen.

Werk aan jezelf

Het is lastig als je veel heb meegemaakt, want die veilige comfortzone voelt wel heel erg goed. Vooral als je zoveel pijn heb mogen ervaren, wat voor niemand leuk is natuurlijk. Maar als je die stukken van jezelf niet heelt, die stukken van jezelf niet aanpakt, zal je altijd in diezelfde vicieuze cirkel belanden. Je raakt steeds verder verwijderd van jezelf en wat de wereld te bieden heeft. Het zal niet makkelijk zijn, maar het zal wel de moeite waard zijn. Als jij ervoor kiest om voor jezelf en aan jezelf te werken, zal je zien dat het leven ook voor jou de moeite waard kan en zal zijn. Het gaat stapje voor stapje, en het is belangrijk dat je voor jezelf een plan gaat maken.

Een plan die jou gaat helpen om weer uit jou cocon te komen. Een stappenplan waarin jij de dingen gaat neerzetten, waar jij bijvoorbeeld bang voor bent. En ten alle tijden lief zijn voor jezelf en niks te veroordelen. Soms kan je ook hulp gebruiken, vraag deze dan ook. Het is niet erg om hulp te vragen, want iedereen heeft weleens een liefdevolle schop onder zijn of haar kont nodig. Iedereen kan weleens een zetje gebruiken die je verder helpt. Iedereen kan weleens inzichten gebruiken, die licht schijnt op de situatie waar jij in zit of waar jij naartoe wilt.

Ga de uitdaging aan

Ga de komende tijd de uitdaging aan met jezelf door bijvoorbeeld op alles JA te zeggen in het leven. Door JA te zeggen, waar je normaal gesproken nee op zegt. Desnoods zeg je JA op alles wat er voorbij komt in jou leven, en zie je wel waar het leven jou naartoe brengt. Het zal niet makkelijk zijn, maar wel een heel avontuur. En het leven is een avontuur, als je het maar toelaat. Ga nieuwe dingen uitproberen. Ga een kookles volgen, ga een andere sport beoefenen, ga daten, ga er alleen op uit, ga jezelf met bepaalde dingen verwennen. Kies een andere route, een ander gerecht, een andere manier van communiceren. Ga er vaker op uit en verras jezelf. Ga die dingen doen waarvan je hoopt dat iemand anders dat voor jou wilt doen. Ga jezelf uitdagen op elk mogelijke manier, om jezelf uit jouw oude rol te trekken.

Leer weer vertrouwen en stap overal in, lekker impulsief! Zodat je kan zien dat het leven jou op elk moment kan verrassen. Durf risico\’s te nemen en zeg volop JA tegen het leven en kies voor jezelf en jouw geluk. Ga weer genieten en doe het vol overtuiging. Als je het echt niet wilt, moet je het natuurlijk niet doen. Maar wat ik wil zeggen, is dat het veel leuker is dat je vaker gaat kiezen voor het leven en wat het leven jou te bieden heeft. Dat jij niet meer in jou veilige omgeving vast blijft zitten, uit angst gekwetst te worden of de verkeerde keuze te maken. Ga Lekker genieten van alles wat het leven te bieden heeft en ga leren van elk moment. Want hierdoor ga je ook nieuwe kanten van jezelf ontdekken, en wie weet…misschien verras jij jezelf wel πŸ˜‰

Even een tip van een hele goede film, die je meer inzicht kan en zal geven. En waar je ook vreselijk van kan lachen πŸ˜€

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen