Zelfprojecties

Grappig hoe mensen jou in hun eigen zelfprojecties weten te trekken en van hun waarheid jouw waarheid proberen te maken. Als jij je er niet van bewust bent en niet sterk genoeg in je schoenen staat kan dit nogal effect hebben op jou geloofsovertuiging. Je gaat aan jezelf twijfelen en neemt het aan als jouw waarheid, en dit kan zo de richting van jouw leven veranderen. Iedereen heeft pijnstukken, geloofsovertuigingen, ervaringen en bepaalde karaktereigenschappen gevormd, waarin die zelfprojecties verwerkt zijn. Het is alleen aan jou of jij erin mee gaat of niet. Ben jij onderliggend ergens onzeker voor of heb je zelf een overtuiging of ben je makkelijk beïnvloedbaar, dan zal het niet zo makkelijk zijn om niet op die zelfprojecties in te gaan.

Het is belangrijk dat je continu bij je zelf blijft en blijft aanvoelen wat waarheid is voor jou. Als jij nooit geleerd heb om naar je gevoel te luisteren, dan kan het best lastig zijn voor je. Dan is het eerst nodig om in contact te komen met jouw ware gevoelens en behoeftes. Dat je gaat uitvinden wat jij nou echt wilt en waar jij nu echt van overtuigd bent. Vaak hebben invloeden van buitenaf jou al gevormd, en vaak komt dit voort uit het gezinsleven. Zeker als je een dominant familielid hebt gehad die ook nog eens al zijn of haar projecties op jou heeft afgevuurd. Dan is het nodig dat je wat soulsearching gaat doen en goed gaat kijken waar jouw behoeftes liggen. Want die zelfprojecties houden jou klein, terwijl je groots kan zijn.

Stappen zetten

De eerste stap is eerst bewust te worden van het hele proces en dat je beïnvloedbaar bent. Als je bewust bent, kan je er wat aan doen. Dan is het nodig dat je gaat kijken waar je verandering kan aanbrengen en hoe je dat doet. Als jij nooit eerder een eigen echte mening hebt gehad en altijd maar blindelings afgaat op wat een ander zegt, omdat je diegene vertrouwd om zijn of haar mening, dan wordt het een uitdaging. Of als jij nooit geleerd heb om je eigen fouten te maken en te falen, zal het je ook de nodige lessen geven om door dit proces heen te komen. Maar niks is zo veranderlijk als een mens en waar een wil is, is een weg.

Ben jij het zat om altijd maar aan te horen dat je iets niet kan of dat je iets of iemand bent, zonder dat jij daar iets over te zeggen hebt? Dan is nu jouw kans om die richting van je leven te veranderen en aan te pakken. Het is belangrijk dat je achter je keuze staat en dat je bewust blijft tijdens dit proces. Maar ook met jezelf veranderen is het nodig dat dit stapje voor stapje gaat. Het gaat met vallen en opstaan, maar je wordt je steeds meer bewust van jouw lessen en je zal je steeds minder laten beïnvloeden door wat de buitenwereld over jou te zeggen heeft. Want dat is dan niet meer jouw waarheid. Het gaat erom dat jij weer in je kracht komt te staan en je eigen wil gaat tonen en daarmee kan je mensen gaan verliezen, maar er komen altijd weer nieuwe mensen voor terug. Hoe meer jij voor jezelf kiest en in je kracht komt te staan, hoe meer de dominante en beïnvloedbare mensen in jouw leven geen vat meer zullen hebben en je zal ze ook niet meer aantrekken, waardoor je die vicieuze cirkel doorbreekt.

Terug naar je gevoel

Terug naar je gevoel gaan is misschien wel het belangrijkste wat daar voor nodig is en als je dat nooit geleerd hebt, vergt dat nog wel enig werk. Maar niks is onmogelijk en als je een gretige leerling bent, heb je bepaalde patronen zo doorbroken. Er zijn verschillende handvatten om weer terug te gaan naar je gevoel, en je zal voor jezelf moeten kijken wat werkt voor jou. Ik kan je enkel wat tools geven, die jou op weg helpen. Maar ook hierin moet je jouw gevoel gebruiken en blijven volgen voor wat voor jou werkt. Bij sommige mensen heeft meditatie een heel groot effect om weer terug te komen in zijn of haar gevoel, maar als je daar niet bekend mee bent vergt dat ook wel wat oefening. Oefening baart immers wel kunst, en het is ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen.

Dus probeer dingen met een open mind uit, en zie het allemaal als een spel. Til er niet zo zwaar aan, want je werkt aan jezelf en er is geen mooier project dan aan jezelf werken. Zeker als je er een beter mens van wordt, voor jezelf en je daardoor meer in je kracht komt te staan. Meditatie kan je mee beginnen door een begeleidende meditatie te volgen op internet, via youtube of je kan cd\’s kopen, podcasts luisteren of er bestaan zelfs appjes voor. Ik heb via iphone ook een app die meditaties begeleid, maar ik ben ondertussen in een proces waarin ik gewoon in stilte zit. Dit is ook een manier die je kan gebruiken, door elke dag te beginnen met bijvoorbeeld 5 min in stilte te zitten en dit langzaam op te bouwen. Ga over mediteren lezen of zoek een meditatiegroepje op, waardoor je kijkt wat voor jou werkt. Tijdens de yoga wordt bijvoorbeeld ook meditatie gegeven en yoga is trouwens ook een hele goede handvat om weer terug te komen in je gevoel. Ga elke keer als je ergens naartoe gaat eens proberen te luisteren naar wat je gevoel zegt, en waar je gevoel jou naartoe leid en/of waar jij behoefte aan hebt. Elke dag weer opnieuw uitproberen en luisteren naar jouw intuïtie en/of onderbuik gevoel. Iets creatiefs doen kan je ook helpen om weer terug in jouw gevoel te komen. Schrijven kan bijvoorbeeld heel goed helpen, want als je bijvoorbeeld een dagboek bijhoud en later terug leest kan je precies zien hoe jij in elkaar steekt. Want als je schrijft is het vaak uit je systeem, maar als je het terug leest geeft het jou weer nieuwe inzichten die jou verder kunnen helpen.

Ga de natuur in en gebruik al je zintuigen, door te luisteren naar de natuurgeluiden en te ruiken en voelen. Al deze tips zijn maar een idee om mee te beginnen, het is de bedoeling dat jij gaat uitvinden wat werkt voor jou. Als deze tips niet helpen, dan is het een goeie manier om uit te zoeken wat wel werkt voor jou. Ook dat proces helpt jou weer terug te komen bij jouw gevoel. Dus ben jij bereid om meer in je gevoel terug te komen en te doen wat goed is voor jou? Niet meer te luisteren naar wat anderen over jou te zeggen hebben of wat ze van je vinden? Die zelfprojecties niet meer toe te laten en die waarheid bij die personen te laten, waar ze horen? Weer in je kracht komen te staan en doen waar jij voor leeft ongeacht meningen van anderen? En daarmee weer je zelfliefde en zelfvertrouwen opbouwt? Ga ervoor! Als je het wilt, kan je het! Dan kan je alles wat je hartje begeert, want wat ik kan, dat kan jij ook 😉

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen