Angsten

We hebben allemaal angsten en ze kunnen verschillen van grote tot aan kleine angsten. Angsten kun je in blijven hangen of je kunt ervoor kiezen om ermee te werken, zodat je jouw angsten los kan laten. Angsten zijn misschien wel de moeilijkste en grootste blokkades die de mens heeft, en de mens tegenhoudt in het leven van zijn of haar ware potentie. Maar waar komen al die angsten dan toch vandaan, en waarom zijn ze zo moeilijk te overwinnen? Angsten kunnen diep in ons DNA vastzitten, je kan het meegekregen hebben vanuit jouw opvoeding, ervaring, maatschappij, of zelfs vanuit jouw vorige levens. Het kan zo diep in de lagen van jouw onderbewustzijn van zitten, dat je niet eens weet waar het vandaan komt. Maar het zit er wel, en als je eraan wilt werken, dan zal je toch uit die comfortzone mogen komen. Angsten kunnen ervoor zorgen dat ze jouw hele werkelijkheid sturen en veranderen. Iets wat misschien wel perfect is weggelegd voor jou, kan jij misschien in jouw hoofd vanwege angst wel helemaal niet doen. Ergens is er een kortsluiting in jouw hoofd en dus hele systeem, wat ervoor zorgt dat alles blokkeert als je iets wilt doen, ondernemen of zijn. Dus in dit geval ben jij je eigen echte grootste vijand.

Uit je comfortzone komen

Hoe doorbreek je dan die angsten? Angsten kan je op verschillende manieren aanpakken, als je daar echt toe bereid bent. Het gaat niet zonder slag of stoot, maar als je er wat aan doet, dan zal je er de mooiste vruchten van plukken. Alles wat jij wilt kan jij achter jouw angst vinden, het is allemaal binnen jouw handbereik. Je kan je angst aanpakken in kleine stapjes of in grote stappen. Je kan angst aanpakken door jezelf in het diepe te gooien, je kan het ook aanpakken met hulp of je kan gewoon steeds een kleine stap nemen die jouw uit jou comfortzone haalt en jou langzaam doet groeien. Je kan kleine stapjes nemen en steeds iets beetje bij beetje aanpakken, wat jou uit die comfortzone haalt. Dit proces kan langer duren, maar als jij je hier goed bij voelt moet je dat gewoon doen. Alles wat jou nieuwe dingen leert en uit jouw comfortzone haalt, kan jou ook uit jouw angsten halen. Want doordat je nieuwe dingen leert, kom je steeds meer terug in jouw zelfvertrouwen, door in te zien wat je allemaal kunt. Natuurlijk is de grootste leerschool als jij je angst als een stier bij beide horens pakt en gelijk in het diepe springt. Je hebt dan geen tijd om na te denken, en je zal misschien wel geheid op je bek gaan. Maar je komt er vervolgens achter dat dit helemaal niet erg is, want van falen leer je en falen kan jou alleen maar naar jouw succes brengen.

Faalangst

Faalangst is misschien wel de grootste valkuil die mensen hebben. Ergens is er een angst onderliggend opgebouwd, waaruit onzekerheid ontstaat. Vanuit die onzekerheid wordt faalangst weer gecreëerd. Faalangst is ook weer een laag die verwerkt mag worden, en aangepakt om door die comfortzones heen te breken. Faalangst is namelijk een hele grote illusie. Ergens bestaat falen namelijk gewoon niet, maar in ons leven hebben wij ons wijsgemaakt dat het wel bestaat. Voor mij was faalangst wel degelijk mijn werkelijkheid voor heel lang, en ik had overal faalangst voor en ik heb er nog een paar waar ik momenteel aan werk. De lat lag voor mij altijd al zo hoog, dat ik mezelf al opzette voor falen. En door te falen, veroordeelde ik mezelf weer en zei ik tegen mezelf; zie je nou wel dat je het niet kunt? En hiermee mijn zelfvertrouwen weer omlaag haalde en het vervolgens maar weer bij liet zitten. En dus al zo snel opgaf, wat die faalangst alleen maar meer opbouwt. Ergens in mijn systeem moest ik het altijd perfect kunnen doen, maar dat is natuurlijk de grootste onzin. Want perfectie bestaat ten eerste niet, en hoe kan nou perfect zijn als jij jezelf niet eens laat falen in de eerste plaats. Menig grote beroemdheden hebben juist succes, door altijd maar te falen. Falen is cruciaal om succes te kennen. Door te falen, leer je succes te hebben. Door te falen, leer je en groei je en weet je waar je het anders kan en mag doen. Alleen zo kan jij die doelen bereiken die jij wilt.

Stap door die barrière heen

Dus het is dat aan jou om door die barrière heen te stappen, en jezelf meer in het licht te gaan zetten. In sommige gevallen is het nodig om hulp te nemen of krijgen,  want sommige angsten kunnen heel diep geworteld zitten. We hoeven het ook niet allemaal alleen te doen, als we het niet willen of niet kunnen. En weet je, het is helemaal niet erg om hulp te vragen of te krijgen. Jouw kwetsbaarheid tonen in een wereld waarin ons altijd verteld is om hard te zijn en door te gaan, is juist het mooiste wat er is. Het is juist iets wat laat zien dat je mens bent, en lerende en bereid bent om er wat aan te doen. Door jouw kwetsbaarheid, laat je andere zien dat ze ook kwetsbaar kunnen zijn en dat helemaal niet erg is. Daarom zijn er ook zoveel mensen gefrustreerd, omdat we ergens in een keurslijf worden gezet waar we allemaal niet aan kunnen voldoen.

We zijn geen robots, die alles al perfect kunnen of perfect zijn. We zijn juist lerende in het hele proces wat het leven heet, alleen zijn sommige vergeten te leven. In een maatschappij van presteren, zijn we gaan denken dat we al perfect moeten zijn, en/of beter moeten zijn dan de ander. Maar niets is minder waar, en als we in gaan zien dat onze kwetsbaarheid juist onze kracht is om te groeien naar beter, dan kunnen we door die barrière heen stappen, die we voor onszelf gecreëerd hebben. Dan kunnen we door die comfortzone heen gaan, en groeien uit onze angsten en in ons zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen mogen we opbouwen, want het is een ontwikkeling in jezelf die jou doet helpen groeien naar de ‘beste’ versie van jezelf. Het hoeft niet perfect, want het leven is niet gemaakt om perfect te zijn. Maar als we daadwerkelijk groei willen, zullen we wel door die angsten heen mogen gaan. Vaak zijn we zo erg bezig met het doel, dat we vergeten dat het gaat om de weg ernaar toe. De mooiste wegen bewandel je juist door die groei, en de mooiste ontwikkeling krijg je door die groei. Het doel brengt jou geen groei, want bij het doel heb je alles al bereikt.

Het is alleen de weg ernaar toe;

-die jou op alle mogelijke manieren heeft doen falen,

-die jouw zelfvertrouwen heeft gegeven,

-die jou alles heeft leren ontdekken,

-die jou de wijsheid gegeven heeft om bij dat doel te komen,

-die jou geleerd heeft hoe het leven werkelijk in elkaar steekt,

-die weg ernaartoe die jou al die kwaliteiten en talenten heeft gegeven om te ontwikkelen,

-die jou van het leven heeft laten proeven,

-die jou al die mensen onderweg heb doen leren kennen die jou verder op weg geholpen hebben,

-die jou andere wegen heb laten zien,

-die jouw creativiteit heb geleerd,

-die jou weer geholpen heeft de weg terug naar jezelf te vinden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik wil je alleen maar met wat punten aangeven waarom de weg ernaartoe zo mooi en belangrijk en leerzaam kan zijn. Dus probeer komende jaar aan jezelf te werken en die dingen te doen die je juist eng vind. Help jezelf te groeien en het beste uit jezelf te halen. Een mens is tot zoveel in staat, het is alleen aan onszelf om dat te ontdekken en er wat aan te doen. Om weer in het leven te gaan staan, in ontdekking met onszelf, voor onszelf en onze groei en persoonlijke ontwikkeling. Onszelf weer dat zelfvertrouwen te geven, en zien waar het werkelijk om draait in het leven. Onszelf niet meer vast te houden in oude overtuigingen en angsten, of  tegen te houden door de wereld en onze opvoeding. Maar door weer te gaan stralen in het leven, en weer ons geluk te vinden. Probeer dus die dingen uit die je normaal niet durft en ga op ontdekking met jezelf, want de wereld kan zo mooi zijn als je het zelf maakt.

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen