Berschermings mechanisme

Wie heeft ze niet? En hoe moeilijk is het om ervan af te komen. Waarom moet je er van af komen? Nou om in overvloed en harmonie te leven, zal je ervan af mogen komen. Want je blijft in de herhaling vallen als je mechanismes opbouwt, en dus blijf je in het lijden. Het is als een vicieuze cirkel, en het verhaal blijft zich afspelen tot je het toelaat. Je mag ook door dit donkere deel van oude mechanisme heen gaan. Het is een overlevingstechniek die je meer kwaad doet, dan goed.

Je zal ook door die donkere delen van jezelf heen mogen gaan om weer door te kunnen groeien. Het houd je namelijk vast in het verleden, door iets wat je in het verleden meegemaakt hebt. Daarom is het belangrijk om uit liefde voor jezelf, voor jezelf te kiezen. Uit liefde voor jezelf die beschermingsmechanisme uit te schakelen. Want alleen door het in stand te houden, zet je jezelf vast. Je bent jezelf alleen maar aan het pijnigen, door het gevoel weg te drukken. En hoe langer je het wegdrukt, hoe meer lagen er bovenop komen, en hoe meer jij jezelf vastzet. Als je het loslaat kom je meer open te staan en kom je weer terug in overvloed. Laat de scenario’s die zich steeds herhalen los, want het beschermingsmechanisme dient niet meer.

Hoe benader je het?

Dat donkere deel in ons houd alles vast in jouw wat niet op waarheid is gebaseerd. Dat je niet van jezelf houd, dat je bescherming nodig hebt etc. Het zijn dus oude ervaringen en emoties die nog in je systeem vastzitten. Dus vanuit deze toestand zet je jezelf al vast om gedoemd om te mislukken tot alles wat je aangaat. Het is belangrijk dat je de emoties en gevoelens die naar boven komen, doorleeft, voelt en ervaart. Het mag weer gaan stromen, iets wat al die tijd vast heeft gezeten. Het is belangrijk dat je bewust die emoties oproept of als het op je pad komt, niet uit de weg gaat. Het is nodig dat je die donkere schaduw van jezelf toelaat en naar boven laat komen. Veel boosheid zal naar boven komen, maar dit mag er juist zijn. Want het is een katalysator voor jouw groei.

Het is belangrijk dat je bewust blijft tijdens dit proces en het gewoon toelaat. Niet wegstoppen of afleiding zoeken of jezelf afsluiten, maar al die ongemakkelijke gevoelens/emoties toe te laten. Het is geen dreiging, het wil alleen gezien worden. Energetisch zal er veel veranderen, want er komt daaronder weer een laag. Het kan verdriet zijn, of andere gevoelens/emoties die op komen borrelen. Maar dit deel kan je niet ontkennen, want het is ook een deel van jou. Je kan nooit heel worden, als je niet alles in jezelf toelaat er te zijn. Het integreert en accepteert. Je schaduwkant kan jou weer in balans brengen, en jouw andere inzichten geven. Je schaduwkanten zijn ook deel van jou, die juist die donkere delen in jouw oplichten. En daar kan je dan mee aan het werk gaan, en dat kan je dan gaan helen. Je kan niks helen als je het niet de liefde en compassie geeft die het nodig heeft. Het heeft nu juist jouw liefde nodig, want zonder licht is er geen schaduw. Het gaat allemaal samen, en helpt je groeien. Als je alles maar accepteert. Het is niet iets waar je bang voor moet zijn, want het maakt je heel en compleet.

Ontkennen zet je vast

Als je er niet doorheen gaan, kan je ook niet ervaren waar we hiervoor zijn. Waarvoor wij hier op aarde zijn. En dat is om te leren. Leren van je lessen en daarvan te groeien. Maar niet weg te duwen of weg te stoppen en te ontkennen dat je het hebt. Durf in de realiteit van het moment te staan, hoe pijnlijk, angstig en moeilijk het ook is. Maar het is investeren in jezelf, om door deze stukken heen te gaan. Zodra je het toelaat, zal het helen en je er doorheen brengen.

Uiteindelijk ben je zelf degene die je eigenliefde ontkent, door verwachtingen te creëren aan situaties en mensen. Door verwachtingen creëer je ook overtuigingen, en vaak denken mensen dat ze moeten struggelen voor de liefde. Ook dit is een oude overtuiging, want liefde is simpel.

Ergens creëer jij door jouw verwachtingen een monster. Terwijl jij denkt dat de ander een monster is, ben jij het al die tijd zelf geweest. Je bent een monster naar jezelf toe, doordat je al die oude patronen herhaalt. Doordat je in verwachtingen en oude overtuigingen blijft hangen. En daardoor een ander ook niet de kans geeft, en dus jezelf ook geen kans geeft. Als je wilt groeien, zal je een ander perspectief mogen krijgen. De dingen anders bekijken en niet blijven hangen in je oude manier van denken en doen. Die oude overtuigingen houden je vast, en creëren alleen maar nog meer mechanismes die niet meer dienen.

Doorbreek oude patronen

Durf jezelf aan te kijken en durf in te zien waar je zelf fout zat en waar jij zelf verandering in kan brengen. Zet het masker af, want die dient al niet meer. Het gaat om jouw groei en die kan alleen maar komen als jij niet meer in bescherming schiet, maar open overal in gaat en te erkennen waar jij eventueel fout zat of het anders had kunnen doen. Keer terug naar jezelf en geef toe dat je angsten hebt, en dat je fouten maakt. Het is oké om fouten te maken, maar durf jij ze ook toe te geven?

Iedereen faalt weleens, en dat mag. Maar wees eerlijk naar jezelf en anderen als je faalt, daar ligt de sleutel in jouw ontwikkeling. Daardoor zal het masker afvallen en daarmee doorbreek je oude patronen en mechanismen. Jouw beschermingsmechanisme is een oud patroon, die jou niet verder zal helpen en dienen. Het houd je gesloten voor alles wat je juist zo graag wilt manifesteren. Openheid en eerlijkheid over alles wat je voelt en denkt en erkennen dat je fout zit in wat je dacht en gedaan hebt, zullen de poorten voor jou openen. Je bewustzijn zal groeien en je zal hoger in frequentie komen. Je gaat het grotere plaatje zien en er valt een nog grotere last van je af. En daar mogen we met z’n allen naartoe, betere verbindingen met onszelf en met de ander. Durf jij toe te geven?

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen