Buiten de lijntjes kleuren

Vaak zijn we zo gewend om alles volgens bepaalde maniertjes te doen, en vaak zijn we ook niet bewust van hetgeen we aan het doen zijn. Bepaalde patronen zijn zo makkelijk aangeleerd, dat het op een gegeven moment een gewoonte wordt…een programmering. Het kost soms wat tijd en moeite om jezelf te willen veranderen, en als je daar bewust mee bezig bent weet je wat ik bedoel. Ik loop zelf ook vaak nog tegen oude gewoontes op, die mij ergens vasthouden in een programmering. En ik ben dagelijks bezig met mijn bewustzijn te vergroten, al val ik ook vaak genoeg weer terug in die oude programmeringen. Dit is natuurlijk niet erg, want we zijn hier ook om te leren en niet om perfect te zijn. En daarnaast is het ook zo dat we zo geconditioneerd opgevoed zijn, dat het vaak ook het lastigste is om niet in kaders te denken en handelen. Buiten de lijntjes kleuren is eigenlijk een goede metafoor om verandering te brengen. Je kan het letterlijk nemen, waardoor je een kleurplaat pakt en werkelijk buiten de lijntjes gaat kleuren. En dan kijken en voelen wat het met je doet. Maar je kan het ook figuurlijk nemen, en kijken waarin jij nog volgens oude gewoontes/patronen/programmeringen functioneert. Laten we een voorbeeld nemen. Wij zijn hier zo gewend om volgens bepaalde regels te leven, dat het soms moeilijk is om die regels te breken. Anders te denken, anders te doen en anders te functioneren.

Als je bijvoorbeeld in het verkeer al iemand iets ziet doen wat jou niet bevalt of wat buiten de ‘richtlijnen’ valt, staan de meeste mensen al gelijk op hun achterste. Want dat kan niet, want dat zijn de regels, want…. Etc etc. Je kan dit proces op verschillende manieren bekijken. Je valt in je oude gewoontes door er commentaar op te hebben, een oordeel over hoe het wel of niet zou moeten zijn. Dit is het moment, dat je ook stil kan staan en gewoon de situatie bekijkt, zonder oordeel en zonder er maar iets over te zeggen. Het is gewoon zoals het is… Hoe moeilijk is dat voor de meeste mensen? Een andere manier om ernaar te kijken is dat je ziet hoe geprogrammeerd wij zijn, en vinden dat iets volgens een bepaalde manier zou moeten gaan. Waarom? Omdat dit ons geleerd is? Of omdat het zo moet? Van wie eigenlijk? Natuurlijk werken regels wel, tot op zekere hoogte, maar het is niet verkeerd om alles met een open-mind te bekijken. En als je het anders bekijkt, krijg je misschien wel ergens storing in jouw bovenkamer, maar daar kan je juist verandering in brengen. Door er anders naar te kijken en er anders op te reageren. Er komt dan een shift in je bewustzijn, waardoor jij de programmering in jouw systeem kan veranderen. Je leert anders naar dingen te kijken, en je leert anders te reageren. Je leert uit je oude programmering te stappen, door niet weer op dezelfde manier te reageren. Zoals de meeste mensen doen in het verkeer. De grootste ego’s vind je in het verkeer, daarom is dit even een makkelijk voorbeeld. En door de gecontroleerde maatschappij waar wij in opgegroeid zijn, zijn de meeste mensen ook gewend om de controle te willen houden. Nu heb ik het vooral over kleine dingen die er gebeuren in het verkeer waarbij jouw commentaar/oordeel geen toegevoegde waarde heeft.

Leer anders te kijken naar de wereld

Ergens zijn we in allerlei kadertjes gestopt, en handelen en reageren we vaak volgens deze oude patronen. Je kan je systeem pas rebooten, als je bewust wordt. Als jij open-minded omgaat met het dagelijkse leven en ziet waar jij getriggert wordt. Triggers moet je natuulijk niet altijd vermijden, want het zijn ook kansen voor groei. Het laat je zien, waar jij je nog door laat beïnvloeden en waar jij niet volledig bij jezelf blijft. Als je de triggers gaat zien als een mogelijkheid om te groeien, dan kan je er ook anders mee om gaan. Ook triggers helpen jouw bewustzijn te vergroten en laten jou zien wat er nog binnen in jou afspeelt. Nu spiegelt de buitenwereld niet altijd af wat er binnen in jou afspeelt, soms heeft het ook meer met een ander te maken of andere factoren. Maar door open-minded te blijven kan je jouw processen wel vanuit een andere oogpunt bekijken. Er zijn geen vaste kaders of vaste regels voor het leven. Alles staat open en is een kans om te leren en groeien. Er is ook geen 1 waarheid, want gezien wij multidimensionaal zijn bestaan er meerdere waarheden. Ik had hier al eerder over geschreven, dat iedereen in zijn eigen dimensie leeft en dus zijn eigen waarheid heeft. Dat is niet gezegd dat het goed of fout is. Maar omdat we zou opgegroeid zijn in een geconditioneerde maatschappij met zoveel regels, denken en vinden we dat we er iets van moeten en mogen vinden, zeggen of naar handelen. Dat is allemaal vanuit wat ons geleerd is (ego), en niet vanuit onze ware essentie (hart). Vanuit onze ware essentie is alles goed zoals het is, en is alles wat er om ons heen gebeurt een leermoment. En kan je alles om je heen ook gebruiken om te leren en groeien. Ik schrijf misschien wel dingen waar jij het niet mee eens bent, maar wel jouw bewustzijn vergroot en leert om anders tegen dingen aan te kijken. Ik zal nooit claimen dat mijn waarheid de ‘ultieme waarheid’ is, want in feite zit overal waarheid in. Ik ben hier alleen om inzichten te geven en je bewustzijn te vergroten en hopelijk positief te beinvloeden 😉

Leer weer voor jezelf te denken

Het klinkt simpel, maar in feite is het makkelijker om volgens je oude patronen/gewoontes te handelen. Meestal valt men toch terug in de automatische piloot en gaat dan toch weer reageren of handelen zoals men gewend is. Daarom is het belangrijk om weer te leren voor jezelf te denken, om die verandering te maken. Om los te breken uit je keurslijf en anders te leren nadenken. We zijn zo opgevoed in een geconditioneerde maatschappij, zodat mensen hun creativiteit en drive verliezen en ze een slaaf van de maatschappij worden. Dit zeg ik niet om mensen tegen het hoofd te stoten, maar om je bewustzijn te vergroten en het grotere plaatje te zien.

Nog een voorbeeld; sommige mensen zijn zo gewend om altijd maar een ander om advies te vragen, omdat het makkelijk is. Maar als je zelf jouw bewustzijn aan het werk zet en bepaalde dingen eens goed gaat bekijken vanuit verschillende oogpunten, en desnoods zelf dingen gaat uitproberen. Daar leer je juist van, want je bent bewust bezig met jezelf. Je bent bewust bezig om zelf een oplossing te vinden, zelf te handelen en zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het is heel makkelijk om advies te vragen en geen verantwoordelijkheid te nemen, maar waar ligt dan jouw groei? Wat kan het jouw nu leren? Meeste mensen zijn door al die programmering en conditionering lui geworden en willen niet meer voor zichzelf nadenken. Vinden het al moeilijk als ze iets voor zichzelf moeten doen, want het is makkelijker als je het laat doen of er niks aan doet. Maar hoe wil jij nu groeien in bewustzijn als jij zelf geen stappen wilt ondernemen en niet zelf van je fouten durft te leren? Als je niet zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven?

Als je altijd maar een ander de verantwoordelijkheid laat nemen, is het natuurlijk ook makkelijker om een ander de schuld te geven toch? Terwijl het jouw leven is en niemand anders verantwoordelijk is, behalve jijzelf.

Ga meer spelen

Ga weer leren spelen met alles wat het leven jou te bieden heeft en probeer los te komen van de dagelijkse conditionering die jou in een keurslijf houd. Ga anders leren denken, ga anders doen, ga anders leren kijken en zie de wereld als een groot speelveld. Een speelveld waarin je opnieuw leert te kijken met de ogen van een kind. Vol verwondering, zonder regels en vol verwachting wat elke dag ons weer voor nieuws te leren heeft. Leer te kijken door de ogen van je innerlijke kind en ga op avontuur met het leven. Ga in de regen lopen en stamp door de plassen water. Lekker belangrijk dat je kleding nat wordt, je kan het weer wassen toch? Ga meer leren spelen zoals een kind dat doet, zonder erbij na te denken wat een ander ervan vind.

Ten eerste; andere mensen vinden er altijd wat van….dat iets wel of niet volgens bepaalde regels moet (geconditioneerd)

Ten tweede; wees een voorbeeld, een rebel, en laat zien hoe het ook kan. Wie zegt dat je als je ouder wordt niet meer mag spelen? We zijn vergeten te spelen, maar we kunnen het onszelf ook weer aanleren. En ook je denkwijze veranderen is rebels 😉

Ten derde; Leef in overgave en doe wat op dat moment goed voelt voor jou, dan leef je meer in de flow.

Ten vierde; stap uit je keurslijf en doe die dingen die je altijd al heb willen doen, doe die dingen die anders zijn en doe die dingen die je weer doet voelen en helpen open-minded in het leven te staan.

Ten vijfde; maak het leven weer simpel en stap uit de referentiekaders van de maatschappij, stap uit je comfortzone. Wees een wolf en laat het schapengedrag achter je. Leer weer te spelen en voor jezelf te denken, dingen uit te proberen en verantwoordelijkheid te nemen en geniet!!

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen