Compassie voor jezelf

Hoe vind je compassie voor jezelf als je niet eens weet hoe je compassie voor de wereld moet voelen. Deze tijd nodigt je uit om het beste en slechtste in je systeem te doorvoelen en zijn veel mensen aan het strugglen, inclusief ik zelf. En met tijden vind ik het moeilijk om dingen nog helder te zien, en raak ik overweldigd door het hele leven zelf. Maar is dat ook niet een deel van het leven, om die donkere kant te voelen, zien en te ervaren. Ervaren…dat is iets wat we hier op aarde doen toch? We zijn hier om alles te ervaren, en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.

Hoe moeilijk het leven soms ook is, we zullen het onszelf waard moeten vinden om door te gaan. We mogen meer compassie met onszelf hebben, want we zullen het met onszelf moeten doen. Hoe pijnlijk en zwaar het allemaal soms ook is, we mogen blijven vertrouwen dat er betere tijden aankomen. Ook al zien we niet welke kant we op gaan en/of willen gaan, er komt een moment wanneer alles weer meer helder is. En dat moment komt wanneer jij en ik in overgave gaan, en de situatie waar we op een moment van diepte in zitten gewoon toe laten er te zijn. Geen gevecht, geen weerstand, maar gewoon toelaten wat er op dat moment naar boven wilt komen.

Strijd

Mijn vader zei altijd; \’Zonder strijd, geen overwinning\’. Maar is dat ook wel zo? Het is een diepe programmering wat in mijn systeem gepland is, maar het strijden maakt mij niet bepaald gelukkiger. En we zijn zo vaak aan het strijden, dat we vergeten dat wij ook de strijdbijl kunnen begraven als we daar zelf voor kiezen. We blijven ergens toch kiezen om slachtoffer te zijn van onze realiteit, eentje waarin we onszelf volledig vast zetten. Het is de kunst om mee te gaan op de golven van emoties en gevoelens die het leven meegeeft. Geloof me als ik zeg dat ik vaak genoeg het bijltje erbij wil neergooien, zeker op momenten waarin ik in de diepte zit.

De dieptes zijn vooral erg zwaar, omdat ik alles zo diep en zwaar voel. Het is op dat moment moeilijk om alles helder te zien. Het feit dat ik alleen ben en vaak met deze gedachten zit, maakt het soms ook erger. Want gedachten zijn sluwe energieën die zich zo vast kunnen zetten in jouw systeem en jouw werkelijkheid er anders doen uitzien. Terwijl compassie voor jezelf hebben ook deze energie weer kan verzachten. Ook is het goed om niet te hoge verwachtingen van jezelf en het leven te hebben, dat je alles gewoon laat komen en gaan, en alles observeert en het leven meer naar je toe laat komen. We willen zo vaak controle over ons leven, dat we vergeten dat het leven ook naar ons toe kan komen als we daar de ruimte voor open laten. Dat kan dus door in overgave te gaan en jezelf meer compassie te geven, en wat minder streng voor jezelf te zijn.

Zelfliefde

Compassie voor jezelf is de diepste vorm van liefde naar jezelf, en helpt jou in het proces om jezelf niet elke keer af te wijzen. Dus wanneer ga je meer begrip tonen voor jezelf, het leven wat je hebt en het leven wat je geleid heb? Wanneer accepteer je dat alles een ervaring is, en maak je het leven niet onnodig zwaar? Waar kan je die verzachting in jezelf nog meer toebrengen, zonder oordeel of afbraak van jezelf en de situatie waar je in zit? En die strengheid naar jezelf los te laten.

Laat jezelf volledig toe er te zijn, ook in deze hoedanigheid, waar jij nu absoluut NIET wilt zijn. Het is oké! Jij bent oké! Je leven is oké! Het is een moment, niet een heel leven! Je bent vrij van binnen, als je het ook toelaat! Heb die compassie voor jezelf, dat je het allemaal even niet zo ziet zitten als het allemaal even tegenzit. Jij bent het waard om die compassie in jezelf te voelen! Je mag alles voelen, je pijn, je verdriet, je trauma’s, je onvrede en al die andere gevoelens waarvan je wenst dat die er niet zijn. Alles is goed en mag er helemaal zijn! Je doet wat je kan met de kennis die je hebt en elke dag is weer een nieuwe dag waarin alles weer anders kan en zal zijn. Vertrouw op jezelf en heb compassie met jezelf!

Namaste  

Diana Douma

Winkelwagen