Trauma verwerking

Hoe doe je dat? En waar moet je in godsnaam beginnen? We horen tegenwoordig allemaal erg veel over traumawerk, maar weten we er ook genoeg van? We leven in een wereld waar iedereen met trauma’s te maken heeft. Dat kunnen grote en kleine trauma’s zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk met jouw systeem als jij door een trauma gaat? Ons systeem werkt een beetje net als een computer, het slaat namelijk alles op wat je meemaakt. En als jij jouw systeem niet regelmatig opschoont of een update geeft, ga je klachten krijgen. Dit kunnen klachten zijn die variëren van fysieke klachten en emotionele klachten. Je zou jouw lichaam, dus jouw systeem ook kunnen zien als een emmer die langzaam volloopt. En als jij hem zo nu en dan niet leeg maakt, loopt hij over. Met alle gevolgen van dien. Een mens is een kunstenaar in dingen wegstoppen, en dit gaat bewust en onbewust. Maar hoe krijg jij dan jouw emmertje leeg? Nou er zijn verschillende manieren voor die ik later in dit blog ga vertellen.

Opslag

Je lichaam is dus een opslagsysteem die alles opslaat, van klein tot groot. Dit gebeurt al van kleins af aan en heb je ook niet altijd in de hand. Maar als je groter wordt, ga je steeds meer tegen bepaalde dingen aanlopen die jouw levensgeluk in de weg kunnen gaan staan. Want als jij bijvoorbeeld een heftige jeugd hebt gehad en deze niet goed verwerkt heb, kan je dit nog tot latere leeftijd met je meedragen. Jouw emoties, trauma’s, oud zeer, slaat zich in je gehele systeem op. Dit slaat zich op in je huid, je bindweefsel, je bloed, je spieren, je botten, je zenuwstelsel en ga zo maar door. En door de jaren heen bouwt dit zich alleen maar op, en bepaalde situaties kunnen daar ook weer een laag op bouwen. En zo bouw je laagjes trauma, oud zeer en emoties op in jouw systeem die jij nooit goed heb kunnen verwerken. Dit komt door verschillende aspecten. Gezien een mens een ster is in afleiding zoeken om maar niet te hoeven voelen, zijn we al bezig met wegvluchten. Mensen willen vaak de pijn niet aangaan en willen alles doen om het te vermijden. Want tja… pijn is natuurlijk nooit leuk. Maar pijn is onvermijdelijk in het leven. Waarom zijn we dan als mensen systematisch bezig om altijd maar pijn, verdriet en alle andere donkere delen in ons te vermijden? Gezien deze ook een deel zijn van ons, en deze donkere delen ons tot 1 geheel maken, samen met de lichte delen. We kunnen namelijk niet heel zijn als we alleen maar onze lichte delen willen omarmen.

Ontwijkgedrag

Maar waarom zijn wij dan altijd bezig met het najagen van geluk, om maar niet de pijn te voelen? Wat heeft ons zo angstig gemaakt voor die pijn? Pijn die alleen maar aangekeken wilt worden, erkend en gezien wilt worden. En hoe kunnen we ons nou veilig voelen in ons systeem als wij die donkere delen in onszelf alleen maar afwijzen? We zoeken continu naar geluk buiten onszelf, maar beseffen vaak niet dat het allemaal al in ons zit. We hoeven alleen te accepteren wat er is, en wat er zich op elk moment aandient. Zonder ervoor weg te lopen. Iedereen wilt rust, harmonie en balans, maar men is vaak niet bereid om juist datgene aan te gaan waar het om draait. Doorvoelen van de pijn en doorvoelen van datgene waar je zo hard voor aan het vluchten bent. Vluchtgedrag wordt natuurlijk ook wel gestimuleerd in deze maatschappij door allerlei prikkels die er in overvloed zijn. Prikkels zoals eten, games, werk, sex, drugs, shoppen, alcohol, televisie, social media en ga zo maar door. Maar besef je dat je alleen maar verder van jezelf verwijderd als jij jezelf niet eens de tijd en energie gunt die je lichaam nodig heeft om alles te doorvoelen, reguleren, processen en integreren?

Het proces van je lichaam

Je moet het net als sporten zien. Je gaat sporten, maar de rustdagen zijn net zo belangrijk als de dagen dat je in de gym bezig bent. Omdat je lichaam alles moet processen, de energie moet reguleren en alles integreren. Je lichaam heeft die ying/yang energie nodig om in balans te blijven. Je kan niet altijd ‘AAN’ staan en verwachten dat het lichaam uit zichzelf ‘UIT’ gaat. Je mag bewust blijven van je lichaam en er goed naar leren luisteren. Niet het hoofd laten beslissen, want dat is controle en dus EGO. Maar leren voelen wat jouw lichaam op elk moment nodig heeft en dat kan met sommige momenten gewoon ook helemaal niks doen zijn. Altijd maar rennen en doorgaan is namelijk ook een trauma respons en een manier om de emoties en andere shit die eruit willen te ontvluchten. Je lichaam moet reguleren zo nu en dan, anders loopt die emmer vol…weet je nog? 😉

Ontladen en opladen is nou eenmaal nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je laadt je batterij van jouw telefoon toch ook regelmatig op, zodat het goed kan blijven functioneren? Waarom doe je dat niet bij jezelf dan? We mogen echt bewuster worden van ons lichaam en er bewust naar leren luisteren om ons systeem die nodige rust te geven die het nodig heeft.

Manieren om te ontladen

Ontplug jezelf eens van social media, deze is zooo belangrijk. Want we zitten zo vaak met onze kop in die telefoon, doelloos te scrollen. Dit vreet onze kostbare tijd, en het kan ons lichaam ook niet helpen alles te reguleren. Want je bent nog steeds bezig en je krijgt nog steeds prikkels binnen. Dus zet die telefoon soms ook eens weg. Ook is wandelen een goede manier om alles even helemaal los te laten. Zowieso is de natuur een hele goede en mooie manier om jouw systeem een reset te geven, gezien het in de natuur van nature gaat 😉

Dansen, schrijven, creatief bezig zijn, op een gezonde manier bewegen/sporten, helemaal niks doen, yoga, dansen, massages of ander lichaamswerk. Dit zijn allemaal verschillende opties die je kan doen om jouw lichaam die nodige reset te geven en jou weer terug brengen naar jezelf. Ook coachingsessies kunnen jou helpen, zodat je even jouw systeem leegmaakt. Alleen al door te praten en een ander perspectief ergens op krijgen, kan jou al helpen om bepaalde situaties, gevoelens, emoties, trauma’s en oud zeer een plek te geven. Sommige hebben het nodig dat er een spiegel voorgehouden wordt, zodat je een breder perspectief krijgt op zaken, die eerst niet helder waren voor jou. Dit geeft berusting en helpt ook om jouw systeem op te schonen. Het wordt tijd dat je in alle rust nu ook voor jezelf kiest en jezelf niet langer afwijst, in liefde voor jezelf. Vind jij het moeilijk om hiermee te beginnen? Of heb je er hulp bij nodig? Dan kan ik jou wellicht helpen. Schroom niet om mij een bericht te sturen.

Namaste  

Diana Douma

Winkelwagen