De eeuwige pleaser

Wie kent hem of haar niet? Ik was en in sommige gevallen ben nog steeds een pleaser. Een rol die ik mezelf aangeleerd heb toen ik heel jong was. Een rol die ongezond is en op latere leeftijd vooral een uitdaging kan zijn. Een rol die niet gebaseerd is op eigenwaarde. Een rol die er voor zorgt dat jij altijd bezig bent om een ander zijn of haar geluk te bepalen, door hoe jij handelt. Het valt niet mee, zeker als jij uit een gezin komt waarvan jij voelde dat de dynamiek niet klopte. Als sterrenkind, hooggevoelige, zwarte schaap, indigo, heb je altijd al het idee gehad dat je niet geheel in het gezin thuis hoorde. Je werd niet begrepen en ging je mede daardoor aanpassen. Je voelde dat je anders was en daardoor heb jij jezelf altijd weten aan te passen aan de mensen om je heen, want als je dat niet deed dan viel je op. En in een geconditioneerde maatschappij was het niet goed om op te vallen. We moesten allemaal de regels volgen, en als je dat niet deed werd je daarop afgewezen. Elke keer moest je weer door die afwijzing heen, omdat deze wereld jou niet begreep. Je was/bent anders, je dacht/denkt anders, je voelde/voelt anders, je perceptie was/is anders. Maar hoe leg jij dit uit aan jou omgeving? Hoe kan jij het verschil maken, als niemand jou ziet voor wie je bent en hoe je werkelijk bent, voelt, denkt en de dingen ervaart? Vastgeroest in het oude systeem, met de oude denkwijze, is het moeilijk om verschil te maken. Jij wordt aangewezen als degene waar alles mis mee is, want jij volgt de regels niet. Maar wie heeft die regels gemaakt en wie bepaald dat het zo moet zijn.

De lessen van het systeem

Je komt hier op aarde als iemand die open-minded is, maar je komt in een gezin die anders is en denkt en doet. Weet dat jij deze weg als ziel gekozen heb, om van te leren, groeien, ontwikkelen en denken. Je bent misschien je hele leven bezig geweest om alles om je heen te begrijpen, terwijl de wereld om jou heen jou niet begrijpt. Dit zal niet makkelijk geweest zijn en op een bepaald punt heb jij besloten om je toch maar aan te passen. Je wilt harmonie, want dat is jouw missie hier op aarde. Om harmonie te creëren en te houden..

Dus op het moment dat jij als kind zag wanneer jij jouw ouders, het systeem, de scholen etc gehoorzaamt, hen daar gelukkig van worden, ben jij je gaan aanpassen en gaan pleasen. Met kleine stapjes ben jij je gaan aanpassen, en daardoor zag je dat alles en iedereen gelukkiger werd als jij maar doet wat de buitenwereld van jou verlangt. Ongeacht jij jezelf wegcijfert voor een ander. Dit gedrag neem je mee tot je volwassen bent, en zorgt ervoor dat jij jezelf steeds meer verwijdert van je ware zelf. Je begint alles en iedereen om je heen te pleasen om de harmonie te bewaren. In je tienerjaren zal je misschien wel rebels zijn geweest, omdat je voelde dat je jouw waarheid moest leven. Maar de basis is al gelegd en je hebt jezelf op dat moment in een rol vastgezet. Hierdoor heb je geen gezonde relatie met jezelf op kunnen bouwen, en krijg je hier ook mee te maken tijdens je relaties met vrienden, collega’s, partners etc. De jaren erna zal je de band met jezelf weer mogen leren opbouwen, want de eeuwige pleaser is een ongezonde relatie. Het staat in de weg van jouw geluk, en creëert een disbalans in jouw leven. En we wilde juist harmonie toch?

Harmonie in jezelf terugvinden

Het valt niet mee als jij je altijd maar hebt lopen aanpassen, want daardoor heb jij jezelf op een bepaalde manier in de buitenwereld neergezet. En daardoor verwacht de buitenwereld dat jij ook naar dit gedrag blijft handelen. Alles wat buiten dit gedrag valt, zet jou weer buitenspel en vertelt jou dat je niet goed genoeg bent. Maar is dit werkelijk wel zo? Of heb je echt gekeken en gevoeld of jij jouw waarheid wel leeft? Of dat jij altijd maar aan het aanpassen bent geweest en de eeuwige pleaser hebt uitgehangen om de lieve vrede maar te bewaren? Heb jij je eigen laten manipuleren en daardoor de stem van je hart kwijt geraakt? Want als dat zo is, dan is het tijd om je kracht weer terug te nemen. Het is tijd om je stem te laten horen, je grens aan te geven, voor jezelf op te komen, omdat je van jezelf houd en omdat je het waard bent. Niemand vertelt jou hoe je moet leven, want alleen zelf kan je dat doen. Elke keer als iemand weer zegt dat je iets moet doen wat tegen jouw gevoel is, mag je voor jezelf opkomen. Laat niemand jou vertellen wat je wel of niet mag of moet doen. De wereld mag zich aanpassen aan jou, want jij creëert jouw eigen werkelijkheid. Je kan alleen harmonie in jezelf vinden als jij jouw waarheid weer leeft. Je kan niet een gezond en gelukkig leven leiden, als je altijd maar aan het pleasen bent. Je cijfert jezelf volledig weg, en je licht zal steeds meer dimmen. Iedereen mag zijn eigen licht vinden, maar het begint wel bij jezelf. En dat betekent dat je mag ophouden met een pleaser te zijn. Elke keer als jij jezelf weer terug vind in een situatie die jou weer laat pleasen, om de lieve vrede te bewaren of omdat jij denkt dat je het fout doet. Stop dan eens en denk en voel dan eens goed of dit wel op waarheid is gebaseerd of dat het een oude rol is? De rol van de pleaser, die jou ook klein houd en je licht dimt.

Stop met aanpassen

Kom uit je rol en uit de geconditioneerde overtuigingen. Breek los uit het systeemdenken en laat de wereld zien hoe het ook kan. Wees de rebel en durf voor jezelf op te komen. Wees niet bang om anderen te verliezen! Want op den duur zullen hun inzien dat als jij je licht schijnt, je stem laat horen, je oude rol loslaat en jouw waarheid leeft, het ook anders kan. Dan zal jij een voorbeeld zijn voor al die anderen. Stap uit de comfortzone, en de veiligheid die jou vasthoud en klein houd. Doe alles waar je hiervoor gekomen bent en nog meer. Jij bent hier om het systeem op te schudden, de wereld een spiegel voor te houden en te laten zien hoe het ook kan. Jij kan de wereld laten zien, dat er meer is dan die oude vertrouwde comfortzone en overtuigingen. Als jij stopt met aanpassen, dan zal de wereld zich aan jou aanpassen. Het is tijd om de wereld je ‘WARE IK’ te laten zien, horen, voelen en noem maar op. Want er kan alleen verandering komen, als wij zelf veranderen. We zijn hier op aarde gekomen om te creëren en dus niet aan te passen, in een vaste rol te blijven en te pleasen. Stap uit je oude rol en begin weer met leven. Laat de angst voor afwijzing los, want in feite ben jij jezelf alleen maar aan het afwijzen als jij jezelf continu blijft aanpassen. NU is de tijd aangebroken om je los te maken, want juist met deze tijd en energie die er nu is en rond gaat, kunnen we met ze allen een groot verschil maken. Als een rippeleffect door het universum, kunnen we op staan en ons licht laten schijnen. Zonder onszelf nog kleiner te maken voor wie dan ook. Durf jij jezelf te laten zien?

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen