Flowen…niet forceren!

In een tijd waarin mensen graag bergen verzetten, is het juist belangrijk om goed te kijken en voelen welke kant je op wilt gaan. Nog te vaak proberen we vanuit onze mind te bepalen wat we ‘moeten’ doen, terwijl ons gevoel de leidraad is die ons naar de juiste situaties brengt. Ons gevoel/intuïtie geeft lichte signalen waar je naartoe mag, en welke stappen je mag nemen. Nu is dat vaak vertroebeld door de duizenden gedachtes die een mens heeft, en hebben we het ook niet aangeleerd. En als jij in een situatie zit, waarin je gedachten de overhand hebben genomen, is het moeilijk om dingen helder te voelen. Dan is het eerst noodzaak dat je weer rust in jezelf vind!

Maar hoe doe je dat met een overvol hoofd, die allerlei scenario’s en plannen maakt en vooruit wilt zien. Maar dat is het nou juist, niemand kan vooruit zien. We kunnen alleen in het hier en nu leven, want de toekomst is nog niet bepaald en dat kan jij ook niet bepalen. Uiteindelijk kan je alleen een beetje richting geven aan hoe je het wilt, maar dat wil nog niet zeggen dat het zo gebeurt. Want de toekomst staat niet vast en het leven is onderhevig aan veranderingen…elke dag en elke seconde. Het is een illusie om te denken dat je altijd kan bepalen hoe alles gaat, maar je kan wel een kant op sturen. Dit gebeurt vaak het beste als je in de flow bent, want dan merk je langzaamaan welke kant je op mag gaan. Het is niet gezegd dat het gebeurt, maar de flow duwt je wel een richting op.

Richting bepalen

Wat ik al zei is dat niets vast staat in het leven, en het leven kan jou altijd een curve bal gooien. Je was dan op weg naar wat jij dacht wat jouw planning was, en dan ineens overkomt je iets wat jou weer een hele andere richting opstuurt. En dit is niet erg, want dit is juist wat er zo mooi is aan het leven. Waarom zouden we het zo graag willen sturen, als je spontaner in het leven kan staan? Spontaner in het leven staan, betekent ook meer vrijheid en verrassingen. En doordat je de teugels wat meer laat vieren, krijg je meer vertrouwen in jezelf en je gevoel/intuïtie. En je gevoel/intuïtie stuurt jou naar de mooiste ervaringen, de grootste groei en ontwikkeling. En jouw ziel weet al welk pad jij mag bewandelen, daarom heeft het geen zin om er tegenin te gaan. Als je controle wilt uitoefenen en er tegenin gaat, dan maak je alleen maar een omweg en je maakt het jezelf onnodig moeilijk.

Soms moet je in het leven wel in overgave gaan, om daar te komen. Dat valt niet mee, dat weet ik als geen ander. Maar soms mag je wat meer berusten in het feit dat je het gewoon even niet weet welke richting je opgaat bijvoorbeeld, want in die berusting zal je de antwoorden vanzelf krijgen. En soms moet je even je mind op stil zetten en de controle loslaten van iets te graag willen, want misschien is dit helemaal wel niet de weg die je bewandelen moet. Vaak komen oude conditioneringen dan weer de kop op steken, en denk je dat je weer aan bepaalde verwachtingen ‘moet’ voldoen. Verwachtingen van de buitenwereld of van jezelf. Maar jij kan jezelf ook bepaalde onrealistische verwachtingen opleggen, die jou het leven zuur kunnen maken.

Het is aan jou om je er bewust van te worden, en het te zien als een oude overtuiging of een gedachte of een denkwijze die gedateerd is. Pas als je ergens bewust van bent, kan je er verandering in brengen. Stapje voor stapje. En probeer er ook geen oordeel over te hebben, en het gewoon te zien zoals het is. We zijn niet gemaakt om alles maar perfect te doen, we zijn gemaakt om hier te leren. Stapje voor stapje.

Tegen de stroming in

Als je altijd controle wilt houden over jezelf of situaties, dan maak jij het jezelf alleen maar moeilijker. Controledrang is een angst-energie! Ergens ben jij bang dat iets of iemand jou geluk in de weg staat, als het niet gaat zoals jij wilt. Maar eigenlijk ben jij het zelf die jouw geluk in de weg staat. Ergens heb jij niet genoeg vertrouwen en eigenwaarde om in te zien, dat het leven je toekomt en dat je het niet kan bepalen. Het is aan jou om dan weer vertrouwen te krijgen in jezelf, je intuïtie, je gevoel, het universum, het leven..

Kijk eens waar het begonnen is dat jij het vertrouwen bent kwijt geraakt in het leven, in jezelf? En kijk eens of dit een oude overtuiging is of een aangeleerd gedrag? En kijk er dan eens met de ogen van een buitenstaander naar.. Heb je dan niet wat meer compassie met jezelf? Besef jij dan ook niet dat jij een mens bent die lerende is? Besef je dan misschien wel hoe hard jij voor jezelf bent al die tijd, en dit ook projecteert naar de buitenwereld…die dit op zijn manier weer terug projecteert naar jou? En jij eigenlijk je eigen geluk hiermee aan de kant schuift, omdat het zo graag wilt sturen en/of vasthouden?

Op dit soort momenten van weerstand, gaat alles om jou heen ook in de weerstand. Je zwemt letterlijk tegen de stroming in, en raakt in een vicieuze cirkel. De buitenwereld projecteert op dat moment ook alle mogelijke weerstand en lijkt alleen maar groter te worden. Maar besef je dat die weerstand zich alleen maar binnen in jou afspeelt? De buitenwereld is alleen maar een spiegel van jouw binnenwereld. Dus ervaar je veel weerstand, kijk dan eens goed naar jezelf, je gedachten, je overtuigingen, je gedrag en ga zo maar door. Kijk waar jij de weerstand op kan geven, zodat je weer in de flow komt. In de flow gaat alles vanzelf, en ben je steeds op het juiste moment op de juiste plaats. Dit omdat jij vertrouwt en je gevoel/intuïtie volgt, en de controle loslaat. Je hebt vertrouwen in jezelf en de keuzes die je maakt, en beseft dat het leven niet tegen jou werkt, maar voor jou. Ook als jij in jouw ogen een foute beslissing hebt gemaakt, dan beseft dat alles goed is en jou alleen maar een les wilt leren. Dit kan alleen als je weer leert te vertrouwen op jezelf en volledig vertrouwen krijgt in het leven!

Eigenwaarde is key

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, en ik probeer met mijn blogs ook altijd iedereen in zijn of haar kracht te zetten. Het begint altijd bij jezelf! En nee ik heb gerust niet alle wijsheid in pacht of doe ik alles honderd procent goed… ik moet hier zelf ook net zo hard aan werken. Dat is ook de reden waarom ik er zo goed over kan schrijven, en het weet uit te leggen. We zijn hier allemaal om van elkaar te leren, groeien en elkaar te helpen waar het kan. Ik probeer mijn eigen ‘wijsheid’ over te brengen, en hoop hiermee mensen te inspireren het beste uit zichzelf te halen. Iets wat ik ook elke dag probeer te doen. De laatste tijd schrijf ik lang niet zoveel meer, als voorheen. En ook ik struggle hiermee, gezien ik graag wil blijven helpen, inspireren, schrijven. Maar ik mag ook berusting vinden in ‘de controle loslaten’. Soms heb ik inspiratie, en soms niet. En daar mag ik vrede mee hebben, en accepteren dat het nu eenmaal zo loopt. En dat het niks te maken heeft met mijn waarde, maar dat ik op dit moment gewoon andere prioriteiten in mijn leven heb.

Het leven is vloeiend en niks staat vast, en dat heb ik ook mogen leren.  Steeds weer terug naar dat stukje eigenwaarde en acceptatie, en zien dat je bepaalde situaties nou eenmaal niet kan veranderen. Je kan het wel accepteren en zien zoals het is, maar veranderen is vaak lastiger. Berusten in situaties waar je weerstand tegen voelt, is misschien wel de moeilijkste les. Maar als je deze les ziet als gewoon een les om de weerstand op te geven, dan is het steeds makkelijker om dingen los te laten en te zien voor wat het is. Het is nou eenmaal een situatie waar je inzit, het is nou eenmaal zo dat jij je zo voelt, het is nou eenmaal zo dat de dingen gaan zoals ze gaan. En als jij die berusting vind.., die acceptatie in alles.., dan opeens zal je zien dat alles zich vanzelf oplost en de dingen gaan zoals ze horen te gaan en vaak ook zoals jij wilt dat ze gaan 😉 Probeer in de flow te blijven en het leven te zien als een spel en de buitenwereld jou alleen maar lessen wilt leren. Deze lessen die door jouzelf/jouw ziel aangestuurd zijn om ervan te leren. Lessen die zich in jouzelf afspelen, en die in de buitenwereld geprojecteerd worden en die jou weer helpen om een groei en ontwikkeling te maken.En jou steeds meer terug brengen naar jezelf, en dus weer een stukje dichter bij zelfacceptatie. Iets wat we nooit geleerd hebben, maar waar we wel naartoe mogen. Vertrouw wat meer op jezelf en het leven, het gaat zoals het gaat en het is goed zoals het is…vertrouw, vertrouw, vertrouw!!!

“When you do things from your soul, you feel a river moving in you, a joy.” – Rumi

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen