Grenzen bewaken

Hoe moeilijk is het wel niet om je grenzen te bewaken? Zeker als je een doener bent, als je een gever bent, als je een perfectionist bent of gewoonweg niet goed je grenzen aan kan geven voor jezelf en je omgeving. Grenzen bewaken is heel belangrijk, en ook ik loop regelmatig weer tegen een muur op. Doordat ik veel daadkracht heb, en mijn doelen wil bereiken. Dit gebeurt dan vaak zonder nadenken, en ik begin gewoon te doen. Hierdoor vergeet ik dat ik weleens pas op de plaats moet nemen, om even op te laden of bij te komen. Ik heb nog een ‘oude mentaliteit’ van alles of niets, en dan vergeet ik het grijze gebied nog weleens. Het is natuurlijk helemaal niet nodig om alles gelijk te geven, als jij je balans wilt houden. Want je batterij is dan natuurlijk ook sneller op. Ergens onderweg loop je tegen een lamp aan en mag je de scherven weer opruimen.

Balans

Balans is natuurlijk de sleutel tot alles wat je doet in het leven, maar ergens heeft iedereen daar altijd wel moeite mee. Om volledig balans te houden, zal je meer structuur in je leven mogen opbouwen. Structuur in het plannen van wat je wilt ondernemen, maar daar ook niet te strikt in zijn. Want het is natuurlijk ook belangrijk om open te staan voor de spontaniteit in het leven. Spontaniteit maakt het leven ook leuker. Maar wat ik met structuur bedoel, is dat je voor jezelf een planning maakt om toch momenten voor jezelf te pakken. Momenten iets voor jezelf te doen, momenten even helemaal niets te doen, momenten op te laden in de natuur of lekker op de bank met een filmpje. Gewoon even helemaal niks. Het ‘oude leven’ met de ‘oude mentaliteit’ is dat we altijd maar door moeten gaan, maar zo branden we natuurlijk helemaal op. Het ‘nieuwe leven’ is bewuster omgaan met je tijd en jezelf. Jezelf altijd op de eerste plaats te zetten en te voelen wat er op elk moment opkomt bij je, maar ook een lichte structuur te houden in alles wat je doet, zodat je balans houd.

Zelfliefde

En dan komen we toch weer terug op zelfliefde, want zelfliefde is toch wel de sleutel in alles wat je doet. Zelfliefde zorgt ervoor dat je altijd luistert naar je lichaam en de behoeftes die het heeft, zonder elke keer weer in je hoofd te schieten. Je hoofd, waarin je van alles ‘moet’. Dit ‘moet’ af en dat ‘moet’ je doen. Je ‘moet’ helemaal niks, alleen creëer je dat zelf natuurlijk. Jij bepaalt zelf jouw tempo, jouw ritme in het leven. Jij bepaalt zelf jouw balans, want dat kan niemand anders voor jou doen. Als een ander het van jou verwacht, kan jij altijd bepalen of je erin meegaat of niet. Als jij dan al gelijk hard van stapel loopt, heb jij de lat al heel hoog gelegd voor jezelf. En daardoor voor jezelf, maar ook de buitenwereld het verwachtingspatroon gecreëerd. In deze westerse wereld, hebben wij een doe-mentaliteit aangeleerd gekregen. En dit kan nu uiteindelijk toch tegen gaan werken, als jij jouw balans wilt houden en vinden in het leven.

Leef in het NU

We gaan maar door, maar tot hoe ver? Tot een burn-out of depressie? Alleen maar omdat we niet naar onszelf, ons lichaam, onze behoeftes hebben geluisterd? Het hoeft niet altijd vol gas te gaan, neem gewoon rustig de tijd om iets te doen. En laat die mentaliteit van het altijd maar ‘moeten’ lekker los. Jij bepaalt jouw ritme en werkelijkheid. Hoe harder jij bent voor jezelf, hoe harder de buitenwereld is voor jouw. Hoe harder jij werkt, hoe meer er wordt verwacht. Hoe meer jij de teugels wat laat vieren, hoe luchtiger jij door het leven gaat. Hoe meer jij balans vind, hoe meer jij geniet van het leven. Je wordt bewuster, leeft meer in het NU en geniet meer van het proces en de weg die je bewandeld. Je gaat dan niet meer op automatische piloot, volgens ‘oude overtuigingen/verwachtingen’ maar volgens het ritme van jou ziel en zaligheid. Leer weer van elk moment te genieten, door een stapje terug te nemen. Wees niet te hard voor jezelf en geniet wat meer. Bewaak wat vaker je grenzen, die jij alleen kan bepalen. De wereld past zich aan jouw ritme aan. Waarom zou je het jezelf dan zo moeilijk maken? Maak het leven weer leuker en luchtiger, dan zal je zien hoeveel leuker het leven nog meer is.

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen