Schuldgevoelens

Wie heeft ze niet? We hebben allemaal wel ergens een schuldgevoel over, maar weet je ook dat jij schuldgevoel mee kan dragen wat doorgegeven is door de familielijn? Dat het een energetische imprimt is geworden op jouw ziel en dat jij dit in dit leven mag gaan helen. Hoe moeilijk het ook kan zijn en is, we hebben allemaal zelf ons zielenpad gekozen. Schuldgevoelens gaan altijd gekoppeld aan andere lagere energieën zoals boosheid, frustratie en verdriet. Helaas zijn dit pijnlijke stukken die een mens liever niet of nooit wilt voelen. Maar het zijn die donkere delen in ons, die juist gezien mogen en willen worden. We proberen ze vaak weg te drukken en in weerstand te gaan tegen deze gevoelens. Maar als we niet bereid zijn deze gevoelens te doorvoelen, dan dragen we dit langer met ons mee.

Iets wat nu juist heel erg omhoog komt de laatste tijd, zijn karmische stukken. Bepaalde stukken in de familielijn die nog niet geheeld zijn, en daardoor weer de kop op komen steken. Je denkt misschien dat je weer een stap terug zet, maar niks is minder waar. Het komt omhoog om gezien, gehoord, gevoeld en geheeld te worden. Je gaat daardoor ook weer een laagje dieper in je onderbewustzijn en hoger in je bewustzijn. Het klink heel tegenstrijdig, maar in je onderbewustzijn zitten vaak die verborgen delen in jou die geheeld mogen worden. Die delen die weg gestopt zijn, en vaak niet gezien of gevoeld willen worden. Als jij weer wat dieper gaat, krijg je meer inzicht en zal je hoger in bewustzijn komen doordat je bewustzijn groeit en vergroot. Hierdoor kan je meer het groter geheel zien en kom je weer een trede hoger in jouw ontwikkelingsproces.

Het proces

Schuldgevoelens zijn vaak hele oude pijnstukken, die zelfs terug gaan naar vorige levens. Bepaalde situaties die jij in vorige levens meegemaakt heb, en die de levens daarna als een rode draad door je levens gegaan zijn. Elke keer komt er weer wat bij, want het is een vicieuze cirkel geworden. In dit proces ben je als ziel ook meerdere situaties gaan aantrekken, die dit proces verdiepen en/of erger maken. Want vroeger wist men niet hoe men deze delen van zichzelf moest helen. Dus elke keer kwam er weer een laag bovenop, die de lading zwaarder maakte.

Nu in dit leven en eventueel de levens die gaan komen, zitten we in een hele andere trillingsfrequentie. Dit zorgt ervoor dat we anders naar onszelf en onze processen kijken, en beseffen dat alleen wij onszelf kunnen helen. Alleen wij zijn verantwoordelijk voor hoe wij het leven zien en hoe we in het leven staan. De wereld is niets anders dan een spiegel voor jouw processen en waar jij nog naar jezelf mag kijken om die delen in jouw aan te pakken. Die delen die gehoord, gevoeld, gezien en geheeld willen worden. Niet meer wegvluchten voor die pijnlijke stukken, niet meer in weerstand gaan. De vlucht en vecht methode werkt maar voor even, want de lessen komen steeds harder terug als jij niet bereid bent om te luisteren naar de schreeuw van jouw ziel en jouw innerlijke kind. Jouw innerlijke kind wilt gehoord, gezien, gevoelt en geheeld worden. Jouw innerlijke kind wilt volledige acceptatie van zijn of haar aanwezigheid. En dit betekend dan dus ook die donkere schaduwkanten, die we allemaal zo gretig weg proberen te duwen of waar we van weg rennen. Je kan niet meer vluchten, want de tijd is daar gekomen dat we allemaal ons hart mogen openen en onszelf volledig omarmen. Omarmen in hoe en wat we zijn, met onze aardig en onaardigheden.

Van je hoofd naar je hart

Wees gewoon bewust van alle emoties die er opkomen, en alle processen die je voelt en meemaakt. Weet dat er altijd een laag weer onder zit, die jou iets probeert te vertellen en te laten zien. Het helingsproces is geen makkelijke weg, en we zullen er allemaal doorheen mogen. Maar hoe meer jij in weerstand gaat, hoe meer schuldgevoel jij weer daar bovenop creëert. Wordt je bewust van jezelf, van je lichaam, van je fysieke en emotionele lichaam. Stap uit je hoofd en leer weer te voelen wat er in je omgaat. Het bewustzijn van je lichaam gaat langzaamaan wakker worden, en dat kan geen pretje zijn. Maar als je het toelaat, dan ben je achteraf wel dankbaar. Dankbaar dat je weer kan voelen! Voelen wat je wilt in het leven, je intuïtie beter volgen en echt naar je hart luisteren. Je voelt welke emoties en gevoelens door je lichaam gaan. En hoe meer jij die emoties en gevoelens toelaat, hoe sneller ze door je lichaam gaan en jij ze weer los kan laten. Het is een proces van voelen en loslaten, zoals energie bedoelt is. Energie is bedoelt om te kunnen stromen en niet vast te blijven zitten. We zijn gemaakt om in de flow te blijven en je kan dit proces altijd een handje helpen. Je kan het helpen door bewust te blijven en echt te voelen, zo help je het aan de binnenkant. En je kan het helpen door in beweging te blijven (yoga, sport, lichamelijke behandelingen, wandelen etc.) , zo help je het aan het buitenkant. Het gaat om de balans daarin te creëren. Zo binnen, zo buiten. Ying en Yang. Dus probeer gewoon weer te voelen en je hart te volgen in alles wat je doet. Niet meer in weerstand! Want alles wat weerstand geeft, probeert jou te vertellen dat je een andere weg in mag slaan. Dus de weg van liefde te kiezen, waarin alles wel vanzelf gaat. Probeer stapje voor stapje weer in die flow terug te komen en volg in alles wat je doet je hart, dan kom je er vanzelf wel. Dan heel je ook die oude delen in jezelf en laat je op een gegeven moment al die oude schuldgevoelens, faalangsten, boosheid en verdriet los. Dan weet je wat jouw weg is, en twijfel je niet meer aan jezelf. Iets wat je nooit hoeft te doen, want je hoeft alleen maar te beseffen dat jij goed bent zoals je bent.

Afwijzing

Schuldgevoelens zijn niet anders dan een afwijzing van jezelf, en als jij jezelf afwijst, dan zal de wereld om jou heen dat ook doen. Het is een deel in jou die je mag zien en omarmen, om daar te komen waar jij wilt zijn. Afwijzing van jezelf, geeft al aan dat jij niet volledig van jezelf houd. En als jij jezelf volledig wilt accepteren, zal jij ook dat deel van jezelf mogen erkennen. Het wil alleen gezien worden, omdat het geheeld mag worden. Het is niet erg om deze pijn, boosheid, verdriet en noem maar op te voelen, want dit maakt jou mens. Het mens-zijn heeft jou juist deze lessen meegegeven om van te leren, maar niet om in te blijven hangen. Laat het allemaal toe en laat het allemaal stromen, want er is geen goed of fout. Schuldgevoel is niks anders dan een wegwijzer voor jou. Het gaat er alleen maar om, hoe jij ermee omgaat. Dat je het niet in een hoekje weg duwt of voor weg vlucht, maar ziet voor wat het is. Dat jij het toelaat, en daardoor jezelf toelaat te zijn. Dat is pure zelfacceptatie, om die donkere delen toe te laten er te zijn. Zodat jij jezelf niet meer af hoeft te wijzen en niet meer de zware lasten met je mee hoeft te dragen. Het leven maken we soms al zwaar genoeg, vind je niet? 😉

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen