Kwetsbaarheid is jouw kracht

Ik geloof dat iedereen wel moeite heeft om zich kwetsbaar op te stellen. Ik weet dat ik er zeker moeite mee heb, al lijkt het voor sommige niet zo. Maar ik struggle ook met deze dingen, en wil mezelf vaak genoeg uitspreken en durf het gewoon niet. Iets wat ik al mijn hele leven te horen heb gekregen is dat ik juist niet zo gevoelig moet zijn, en harder moet worden. En doordat ik in zulke overtuigingen ben opgevoed, heb ik voor mezelf een groot harnas gemaakt. Een dikke muur waar weinig mensen doorheen konden komen, want stel je voor als mensen zien hoe kwetsbaar ik ben…

Pas op latere leeftijd, na een aantal zware depressies en burn-outs en levenslessen verder, ben ik gaan inzien dat dit niet de weg was. Ik ben begonnen aan het pad van healing…mezelf healen. Ik ben er alles aan gaan doen om mezelf weer te her-programmeren. Om anders in het leven te gaan staan, en weer gelukkig te worden met wie en hoe ik ben. Mezelf leren accepteren, iets wat ik nooit kon doen. Er was mij altijd aangeleerd, dat ik niet goed was zoals ik was. Want mijn gevoeligheid was niet voor deze wereld bestemd.

Heel lang heb ik me niet thuis gevoeld op deze aardbol, en wilde hier ook niet meer zijn. Ik begreep mezelf niet meer, en de wereld begreep mij niet. Altijd in een keurslijf gezet, door de maatschappij en de verwachtingen van mijn ouders en mensen om mij heen. Maar op het moment dat ik aan mezelf begon te werken en langzaam aan die stukken in mezelf begon te helen en accepteren, begon ik mezelf ook steeds meer te begrijpen. Laagje voor laagje ben ik dichter bij mezelf gekomen, en ben ik in gaan zien hoe ik werkelijk was/ben. Dit is een weg van jaren geweest, en is met vallen en opstaan gegaan. En ik werk nog steeds aan bepaalde stukken, dit gaat steeds dieper.

Gevoelens

Als je altijd maar doet wat een ander verwacht van jou, dan gaat dat op latere leeftijd tegenwerken. Je voelt dat jouw leven niet meer past en je gaat andere keuzes maken. Vaak kom je pas tot het besef als je heel veel verdriet, trauma, depressie of misschien wel een burn-out of iets dergelijks hebt gehad. Veel mensen begrijpen niet dat dit proces nodig is geweest om ‘wakker’ te worden. Deze processen zijn nodig geweest om weer dichter bij jezelf te komen. Om meer over jezelf te leren, en weer tot je ware kern terug te komen. Deze ‘harde’ lessen, zullen later je grootste zegeningen blijken te zijn. Want je kan niet bij het licht komen, als je het donker niet durft te confronteren. Je kan niet leren van het leven, zonder de pijn gevoeld te hebben.

De pijn en het verdriet is misschien wel je grootste rijkdom, waardoor je meer compassie ontwikkeld. En hierdoor leer je steeds sterker in je schoenen te staan, en steeds meer voor jezelf op te komen. In een wereld waarin men het maar moeilijk vind om eerlijk voor zijn of haar gevoelens uit te komen, is het juist belangrijk om je te leren uit te spreken. Uit je comfortzone te komen, en je hart te openen. Van je hart geen moordkuil te maken, maar je kwetsbaarheid te tonen. We mogen weer terug naar ons gevoel, iets wat misschien wel het belangrijkste is om weer terug te komen bij jouw geluk.

Op dit moment worden heel veel mensen ‘wakker’ en krijgen een beter perspectief op het leven. De sluier valt af, en ze zien wat wel en niet meer werkt. Ook wordt er bij veel mensen het emotionele lichaam wakker. Dat wil zeggen dat mensen weer beginnen te voelen. En aangezien we allemaal geconditioneerd zijn om niet te voelen, maar vooral te denken, is het voor veel mensen erg moeilijk om opeens met allemaal emoties en gevoelens om te gaan. Mensen hebben nooit geleerd om hiermee om te gaan, want we hebben geleerd om alles te rationaliseren. Alles wat we doen, proberen we vanuit het hoofd te analyseren en rationaliseren. Maar vanuit deze staat, kan je natuurlijk nooit je hart volgen en jouw geluk vinden.

Overlevingsstand loslaten

We hoeven niet meer te vechten of groot te zijn, je mag juist kwetsbaar zijn. Het juist heel mooi als jij kwetsbaar durft te zijn, en daardoor je ware ik laat zien. Door zo open te zijn, laat je andere ook toe zich open te stellen. Je openstellen is in het begin misschien moeilijk, maar werkt zo bevrijdend. Want je accepteert jezelf volledig, iets wat je lang niet meer hebt gedaan. En doordat jij je zo open en kwetsbaar opstelt, zal je juist die mensen aantrekken in jouw leven die dat ook durven te zijn. En daardoor zal je ook eerlijke en open relaties hebben, waarin je altijd eerlijk alles tegen elkaar kan zeggen. Waarin je vrij bent expressie te geven aan wat je voelt en wat er door je heen gaat, wat ook weer zorgt voor heling in jezelf.

Relaties kunnen een hele mooie vorm zijn van heling, doordat je elkaar spiegelt en die delen in jezelf laat zien die geheeld mogen worden. Maar dat lukt alleen als jij je ook kwetsbaar durft open te stellen. Doordat je open en kwetsbaar bent, leer je elkaar op een andere manier kennen. Je gaat geen verhalen in je hoofd meer maken, waardoor je het misschien alleen maar erger maakt. Maar je leert van elkaar en hoe een ander ergens over denkt, en hoe een ander in het leven staat. Je leert elkaars pijnstukken te kennen, herkennen en erkennen, waardoor je naar elkaar toe groeit. Je groeit naar elkaar toe, doordat je samen heelt, samen kwetsbaar durft te zijn, samen open en eerlijk durft te zijn. En hierdoor zal je nog meer tot je eigen kern komen en nog meer in je zelfacceptatie, en dit zal jou het geluk brengen waar je zo hard naar op zoek bent.

Het zit allemaal in jezelf, als je het toe durft te laten. Als jij bereid bent, om jezelf open te stellen naar jezelf en de buitenwereld toe. Wat heb je te verliezen? Je bent het toch waard? Leer weer van jezelf te houden, leer weer kwetsbaar te zijn en kom weer terug bij jezelf. Wij zijn allemaal gevoelig en daar is niks mis meer, dat maakt jouw juist een mooi mens. Kwetsbaarheid is jouw kracht, en zal de mooiste dingen tot stand brengen. Maar je mag het zelf doen, en zelf die stap zetten. Vertrouw op jezelf en laat je zicht op de wereld niet vertroebelen door de verwachtingen van al die mensen om jou heen. Het gaat om jouw leven en jouw geluk!

Vertrouwen

Als je meer terug komt bij jezelf en je gevoel, doordat je kwetsbaar durft te zijn, zal je zien dat je steeds meer vertrouwen krijgt in jezelf en het leven. Je gaat merken dat het leven voor je werkt en niet tegen je werkt. Je hart gaat open, en dus je staat ook open voor ontvangst. Ontvangst van liefde en overvloed. Je staat in connectie met jezelf en dus ook de wereld om je heen, en leert in volledige overgave te leven. Hierdoor zie je dat alles wat je wilt en wat je begeert naar je toekomt, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Alles stroomt en je staat weer in connectie met de bron, jouw bron. Jouw bron die onuitputtelijk is, en die jou doet beseffen dat we in overvloed leven.

Kwetsbaarheid zet deuren voor je open, die eerst altijd gesloten waren. Je gaat merken en voelen hoe energie werkt en hoe de wereld reageert op jouw energie. Hoe meer jij op jezelf leert te vertrouwen, hoe meer het leven jou tegemoet zal komen. Hoe meer jij weer in jezelf begint te geloven, hoe meer de buitenwereld zich daar vanzelf op gaat aanpassen. En hoe meer de buitenwereld in jou gaat geloven. Ja het kan eng zijn, maar is het niet enger om te weten dat als jij jezelf niet openstelt, jij altijd maar naar geluk blijft zoeken buiten jezelf? Het begint bij jezelf, alleen mag je dat zelf gaan inzien en mag je zelf je hart weer open zetten door jezelf kwetsbaar op te stellen. Alles is binnen handbereik, als je maar leert te vertrouwen. En dat vertrouwen begint bij jezelf!

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen