Help je hart helen

We zijn allemaal zo druk bezig met oplossingen vanaf de buitenkant om onszelf goed te voelen, dat we vaak vergeten dat de binnenkant misschien wel het belangrijkste is wat aangepakt mag worden. Natuurlijk helpt het om leuke dingen te doen, goed voor je lichaam te zorgen door de juiste voeding en beweging, en je eigen vol te stoppen met vitamines en de juiste denkwijze. Maar sta je ook weleens stil op de momenten als jij je niet goed voelt, en wat je lichaam dan probeert te vertellen? Of ben je dan bezig met de oplossing van buitenaf aan te vullen, en ben je bezig met vechten of vluchten? Vluchten is een veel voorkomend iets, we willen ons niet op een bepaalde manier voelen, dus gaan we naar buiten voor die afleiding.

Ff een dagje eropuit of sporten, of leuke dingen doen of een boek lezen of film kijken etc etc. Natuurlijk helpt dit, maar dit helpt alleen maar tijdelijk. Want die gevoelens zullen altijd weer terugkomen en in sommige gevallen alleen maar erger. Als je niet even stil blijft staan bij die gevoelens, zal het alleen maar zwaarder gaan worden of je krijgt het later terug door een ziekte of andere kwaaltjes. Ga eens kijken waarom jij je zo voelt, en wat je voelt, ben je boos of gefrustreerd of verdrietig? Waarom ben je zo boos of verdrietig? Wordt je niet gehoord? Laat je andere mensen over je grens gaan? Zit je in overlevingsstand en probeer jij je groot te houden? Ben je bang om erover te praten of denken?

Blijf eens een keer in huis, al is het mooi weer en ben je bang dat het leven aan je voorbij gaat, en kijk dan eens wat het gevoel jou probeert te vertellen. Welke gedachtes komen er bij je op? Zijn er specifieke gevoelens die aan die gedachtes gekoppeld zijn? Zijn er gedachtes gekoppeld aan een ervaring van het verleden? Wat is er in het verleden gebeurd, waardoor je zo reageert en/of voelt? Is dit een oude emotie die gekoppeld is aan die gevoelens van nu? Naar je lichaam luisteren wil dus niet alleen zeggen dat je naar de behoeftes van je lichaam moet luisteren. Dus wanneer je lichaam moe is, je moet slapen of wanneer je honger hebt, moet je eten. Soms wil het lichaam meer vertellen, en wil het gehoord worden op een ander vlak.

Blijf luisteren naar je lichaam

Het lichaam is zo intelligent dat het zichzelf kan helen. En dus ook je hart kan helen, als je bereid bent om te luisteren. Je hart is de motor van het hele lichaam, dus zal je ook echt je hart mogen helen om je weer beter te voelen en die motor weer op gang te krijgen. En zal je dus die emoties die je voelt, positief en negatief moeten doorleven. Er is geen kortere weg, er is geen makkelijke weg.. Je zal door je pijnstukken, door je verleden, door je oude emoties heen moeten. Te kijken waarom je zo reageert, en waarom je zo stom doet. Waarom je verdrietig, gefrustreerd of boos bent.

Soms moet je echt weer in die modder van het verleden graven, en kijken waar bepaalde emoties zijn ontstaan. Waarom je soms reageert zoals je doet, en dit zonder verwijt. Jezelf met liefde observeren, hoe rot of pijnlijk deze gevoelens ook zijn en hoe moeilijk het ook is. Probeer die momenten te pakken als jij je rot voelt, om verder te kijken en niet te vluchten in deze overprikkelende maatschappij waar afleiding om de hoek ligt. Want als je die momenten pakt, dan help je jezelf verder en los je die dingen op, zodat ze niet meer terug kunnen komen.

Tijdelijk geluk

Ik zie ook om me heen dat mensen vluchten in een relatie, in het stichtten van een gezin, in werk ,in leuke dingen doen, verwachtingen neerleggen bij een ander of bij een situatie. Natuurlijk is dit niet bij iedereen zo. Maar bij diegene die hun geluk in iemand anders zijn handen neerlegt of van een bepaalde situatie laat afhangen, komen van een koude kermis thuis. Een relatie kan je niet gelukkig maken en dit kan je ook niet verwachten.

Een ander kan jouw problemen niet oplossen, als je niet gelukkig bent met jezelf. Een baan kan je misschien tijdelijk gelukkig maken, maar verwacht niet dat dit zo blijft als je zelf niet lekker in je vel zit. Het zijn allemaal tijdelijke oplossingen, die uiteindelijk niet werken als je jezelf niet aanpakt. Een ander persoon of situatie kan het misschien wel lichter voor je maken, maar kan nooit hetgeen aanpakken wat je zelf moet doen.

Luister naar je hart

Ga eens luisteren naar je hart! Wat wil en voel je nou? Wat wil je nou echt in je leven? Welke veranderingen zou jij moeten aanpakken om je leven te veranderen? Zonder die verwachtingen? Zonder dat je ergens aan gebonden bent? Wat zou je dan doen? Wat voor emoties wil je loslaten? Of wat voor frustraties wil je echt uitten? Waarom hoop je dat het vanzelf overgaat, en negeer je daarom uiteindelijk je hart? Waarom doe je de dingen die je doet? Ga dingen voor jezelf opschrijven. Ga je gevoelens op papier zetten en lees het na. Ga voor jezelf kijken wat de rode draad is in het verhaal wat je opschrijft? En ga kijken waar je eerlijk tegen jezelf en anderen bent en waar niet. En ga kijken of je stappen kunt nemen om toch eerlijk uit te spreken wat je voelt en ervaart en wilt.

Als jij niet voor jezelf uitkomt, zal een ander jou nooit kunnen begrijpen. En als jij niet eerlijk bent naar jezelf, zal een ander dat ook niet doen. Als jij eerlijk je gevoel kenbaar maakt over jezelf, geef je de ander de ruimte het ook te doen. Alleen dan zal de wereld om je heen veranderen, alleen dan zal de wereld om je heen kunnen luisteren en daar rekening mee houden. Alleen dan zal je dichter bij je hart komen, en zal je meer vrede vinden in jezelf en met jezelf. Dus luister wat je hart te zeggen heeft en wees eerlijk, alleen dan kan je hart helen!

“The heart is a muscle, and you strengthen muscles by using them. The more I lead with my heart, the stronger it gets.”— Mark Miller

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen