Het grote slachtofferrol

Het is verrassend hoeveel mensen zich nog blijven identificeren met hun slachtofferrol, en dat ze die rol vaak ook gebruiken om te manipuleren om hun zin te krijgen. Ze zijn niet meer eerlijk naar zichzelf en dus ook niet naar anderen. En dat is lastig als je empathisch bent, want jij voelt dat diegene dan niet eerlijk is. Het is dan aan jou om te bepalen of je erin mee gaat of niet. En dat is soms moeilijker dan het lijkt, want doordat jij er niet meer in mee gaat, zal je tegen gewerkt worden. Er zal onbegrip komen, en men zal nog meer het slachtoffer \’spelen\’. Om vervolgens nog dieper in diezelfde rol te zakken.

Manipuleren is voor degene in zo een rol niet vreemd, want men wilt natuurlijk wel aandacht krijgen. Dus zal men er alles aan doen, om die aandacht te krijgen. Of het negatief of positief is, dat doet er niet toe voor het \’slachtoffer\’. Want het slachtoffer is zielig en moet gehoord worden. Eerlijkheid is misschien wel het moeilijkste, want als men eerlijk is, komt het misschien niet erg genoeg over. Dus is manipuleren de beste manier, om de rol te versterken en daarin te laten blijken hoe moeilijk of zwaar of hulpeloos diegene wel niet is. Het is dan een spel waar je in meegetrokken wordt, en als jij je niet aanpast, zal diegene nog beter zijn of haar best doen om gehoord te worden. Ongeacht de gevolgen, want het gaat erom dat diegene zijn of haar zin krijgt.

Losbreken van het oude

Als je bezig bent met het losbreken van oude patronen, is het behoorlijk moeilijk om mensen om jou heen te hebben die nog erg vast zitten in hun eigen rol. Ze willen vaak ook niet eens veranderen en zullen er alles aan doen, zodat jij ook niet veranderd. Want daardoor kunnen ze niet in hun rol blijven en zal jij niet hun negativiteit voeden, waar ze het nodig hebben. Ze creëren altijd maar drama om zich heen, om maar die aandacht te krijgen. Maar hierin is het belangrijk om toch scherp te blijven in jouw eigen nieuwe rol en overtuigingen.

Want als jij je niet losmaakt van die mensen die jij niet meer wilt dienen of wilt voeden, dan gaat het jouw je energie kosten. Dan zorgt dat ervoor dat jij niet meer naar behoren kan functioneren, omdat jij je toch gaat aanpassen en laat beïnvloeden door de \’slachtofferrol\’ van de ander. Het betekend dus dat je nieuwe wegen in mag slaan en nieuwe denkwijzen mag creëren, om jouw pad te blijven volgen. Het betekend dat jij verantwoordelijkheid over jouw leven neemt, en degene die dat niet doen achter je laat. En dat gaat echt niet makkelijk, zeker als je met familie en vrienden te maken heb die jou elke keer weer proberen te sturen, domineren, manipuleren of in jouw \’oude\’ rol willen houden. Maar het zal het wel waard zijn.

Elke dag een bewuste keuze maken

Elke dag is er weer een nieuwe dag en elke dag kan je voor jezelf kiezen. Natuurlijk zou je misschien soms wel willen dat het anders is, maar ook de ander kan je niet veranderen. Dan is het toch belangrijk dat je voor jezelf een keuze gaat maken of je wel verder wilt op deze voet. Dan is het belangrijk om elke dag bewust te kiezen voor jezelf en datgene los te laten wat jou niet meer dient. Dan is het belangrijk om elke dag een keuze te maken die alleen jou dient, en elke keer weer in jouw nieuwe rol te stappen. Dit zal met vallen en opstaan gaan, maar je continu bewust blijven van jouw rol en hoe jij het wilt voor jezelf is de eerste stap.

Vervolgens ga je kijken wat wel en niet meer bij jou past. Dit doe je door goed te voelen en jouw intuïtie te blijven volgen, om te kijken wat bij jou hoort. Want als jij niet bewust blijft kiezen voor jouw eigen rol, dan val jij ook weer terug in jouw \’oude\’ rol, met jouw oude overtuigingen en patronen en zal je niet gaan veranderen. Dan zal je niet veranderen in die nieuwe rol, van waaruit jij uit liefde en eerlijkheid en openheid wilt handelen. Waarin er geen drama bestaat of ontstaat, maar waarin alles vanzelf gaat en goed is. En je altijd eerlijk en open naar alles en iedereen in het leven kunt zijn. Daar zal alles moeiteloos gaan.

Bereidheid

Dus ben jij bereid om ook echt uit jouw slachtofferrol te stappen en onafhankelijk te worden. Jouw weg te kiezen, die jij goed acht. Altijd voor openheid en eerlijkheid te gaan, zonder spelletjes. Deze nieuwe energie zal het ook niet toelaten, want je voelt ook wanneer iemand niet meer eerlijk is. Je voelt wanneer iemand iets bij jou neer probeert te leggen, wat niet van jou is. Je voelt dat diegene veel drama met zich meedragen, iets waar jij je van los probeert te maken. Het is alleen wel nodig bereid te zijn om alles en iedereen daarin los te laten, en jouw eigen weg te volgen. Daarin jouw oude overtuigingen overboord te gooien, om tot een nieuw persoon te ontwikkelen.

Je eigen niet meer mee laat slepen in andermans verhalen, die alleen maar op leugens zijn gebaseerd. Niet moedwillig, maar men wil ook niet veranderen, dus ze zullen het toch blijven doen. Wees bereid om echt los te laten. Wees bereid voor jezelf te kiezen en om echt onafhankelijk te worden. Wees bereid om mensen achter te laten en jouw eigen \’ oude rollen\’ los te laten. Wees bereid om weer gelukkig te zijn en echt voor jezelf te kiezen. Want je weet diep van binnen dat hier jouw geluk ligt en diep van binnen wil je niet meer afhankelijk zijn en diep van binnen weet je dat alleen jij jezelf gelukkig kan maken. Alleen jij kan daarom die stappen maken die jou dichter brengen naar jouw doel, jouw geluk en naar jezelf.

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen