Kies jouw verhaal

Het verhaal waar ik soms moeite mee heb om los te laten, is dat ik mezelf vaak in de weg zit. Ik begin vaak met een creatie en kom dan in de flow terecht, waar ik heel veel energie van krijg. Maar dan gebeurd het, dan opeens loop ik ergens weer vast met mezelf. Althans dat denk ik dan, want ik vergeet nog weleens dat ik ook door bepaalde processen even op stil wordt gezet. Om alles er even gewoon te laten \’zijn\’. Ik heb al vaker gezegd in mijn blogs dat ik ook niet alle wijsheid in pacht heb, en ik tracht dat ook niet te hebben.

Ik merk dat er genoeg mensen zijn die niet eens zijn met de dingen die ik schrijf en andere weer wel. Ook dat is goed en helemaal oké, want ik heb ook gemerkt dat iedereen op een ander niveau van bewustzijn zit. Iedereen maakt een groei door, en dus ook ik. Je kan ook niet altijd met iedereen resoneren. En doordat ik soms zo snel groei in de dingen, merk ik dat ik ook mijn eigen verwachtingen bijstel. Dit gaat geheel automatisch en ik denk deels ook een oud patroon, wat ik nog mag doorbreken. Want verwachtingen mag ik namelijk helemaal loslaten. Maar goed, wat ik al zei…ik zit ook in mijn processen.

Loslaten gaat in lagen

Ik merk voor mezelf dat als ik denk dat ik iets heb losgelaten, dat er weer een diepere laag voorbij komt. Elke keer als ik denk dat ik weer wat doorbroken heb, lijkt het of ik weer een stap terug heb moeten nemen. Het is alsof ik de dingen die ik geleerd of doorbroken heb, even moet laten landen. Dat alles opnieuw geprogrammeerd moet worden, of gereset en op die momenten ben ik het allemaal even kwijt. Ik ben mezelf dan even kwijt en waar ik voor sta en wie ik ben. Ik ben dan weer bezig om mezelf weer opnieuw uit te vinden zeg maar. En met alle stappen die ik zet, probeer ik wel bewust te blijven.

Maar hey, ook ik maak genoeg fouten hoor. En ik weet dat dit bij het hele proces van het leven hoort, en dat daar juist mijn groei ontstaat. Fouten zou iedereen mogen en moeten maken, gezien je daar jouw lessen zult vinden. Maar ook ik raak vaak genoeg gefrustreerd tijdens het hele proces. Het houd niet op, maar je wordt er wel beter in. Door de drang die ik heb om naar het beste te streven, schiet ik mezelf nog weleens voorbij. En hierdoor raak ik weer op slot, en dan komt er passief gedrag. En als ik daarin zit, dan komt er helemaal niks meer uit. Ook deze momenten van struggle, mag ik zelfs mijn eigen woorden teruglezen. Ook deze momenten mag ik mijn kwetsbaarheid tonen, want ook deze momenten maken mij tot wat en wie ik ben.

Een nieuw verhaal

Elke dag kan je een nieuw verhaal maken, elke dag kan je andere keuzes maken. Elke dag kan je er voor kiezen om een ander pad te bewandelen, dan je nu doet. Maar wat ik probeer te laten zien met het delen van mijn verhaal, dat ik heel goed weet dat het heus niet zo makkelijk is als het lijkt. Ik ken de klappen van de zweep, en ook ik val nog regelmatig terug in oude verhalen, patronen, gedrag. Maar kies toch elke keer weer een klein stapje vooruit te gaan. Oud gedrag, oude verhalen, oude patronen hebben tijd nodig om te veranderen. Hebben inspiratie, motivatie en discipline nodig, en de wil om te veranderen.

Maar als jij bewust bezig bent of echt bezig bent met persoonlijke ontwikkeling of dingen in jou zelf of jouw patronen te veranderen, dan gaat het lukken. Je moet alles weer ontleren, wat jouw aangeleerd is. Al die jaren van conditioneringen, opvoeding, scholing etc. Je bent jouw nieuwe \’ik\’ aan het vormen, en daarin moet jij jezelf nog opnieuw onderzoeken en ontdekken. Maar je gaat er komen. Daarom deel ik ook een stuk van mijn verhaal, om te laten zien dat het bij mij ook niet altijd over rozen gaat.

Therapie en/of coaching

Ook ik heb genoeg meegemaakt, waardoor ik een vechter ben en mezelf weet te redden. Ook ik heb mezelf onafhankelijk gemaakt, en misschien wel zo onafhankelijk dat ik mezelf wijsgemaakt heb dat ik niemand nodig heb. Ook ik zit in een proces van zelfontdekking, maar heb ook gemerkt dat als ik een periode heb gehad waarin ik veel \’klappen\’ heb gehad, ik weer terugval in een oud patroon. In beschermingsmechanismes en muurtjes die omhoog gaan. Ik kies er dan voor om liever alleen de wereld te trotseren, waarin ik niet teveel gedoe heb en niet teveel pijn heb. Maar in feite, ben ik dan niet gelukkig. Ik ben dan niet gelukkig als ik alles alleen moet doen, en ook ik heb mensen om mij heen nodig. Iedereen heeft mensen om zich heen nodig.

Als \’hsp\’er\’ struggle ik daar vaak genoeg mee, doordat er ook lagen van vroeger omhoog komen. Lagen van gepest zijn, en niet begrepen. Lagen van onzekerheid en afwijzing. Lagen van boosheid en verdriet. Tussen die lagen door kan ik wel even ademhalen, maar hoe dieper ik ga, hoe moeilijker het soms wordt. Ja ik ben mezelf heel goed bewust van mezelf, en de dingen die ik echt niet begrijp…daar heb ik gelukkig een klankbord voor. Ook ik ga naar therapie en krijg coaching, daar schaam ik me niet voor. Ik denk dat het goed zou zijn voor iedereen, om een klankbord te hebben. Ik ben mijn hele leven al klankbord voor de mensen die het nodig hebben, juist door alles wat ik meegemaakt en geleerd heb. Dus als jij zelf ook in een proces zit, zou ik het zeker aanraden om een \’goede\’ therapeut/coach te zoeken.

Daar hoeft niemand zich voor te schamen, en het kan jou helpen om alleen maar om dichter bij jezelf te komen. Het helpt jou betere zelfreflectie te krijgen, en de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Het is wel belangrijk om de juiste te therapeut/coach te vinden, want het gross doet alles nog uit een boekje en volgt niet zijn of haar gevoel. En daar kan het nog weleens fout gaan, en daar valt of staat alles mee. En daarnaast mag je niet verwachten dat een therapeut al jouw problemen oplost, je zou het als een klankbord kunnen gebruiken, maar je moet het uiteindelijk zelf doen. Daar gaat het altijd om, dat je het zelf doet! Er zijn verschillende soorten therapieën/coachingstrajecten, en de holistische kant werkt meer uit gevoel. Persoonlijk heb ik daar altijd meer affiniteit mee, gezien andere therapieën/trajecten bij mij niet aansloegen.

Help jezelf op weg

Het is gewoon belangrijk dat als jij ergens voor kiest, dat jij daarvan weer in je kracht komt te staan. Dat jij weer leert te luisteren naar jezelf en naar wat jouw gevoel zegt. Niet klakkeloos andermans adviezen gaat opvolgen, maar jouw weg volgt. En hulp te gebruiken die jou verder op weg kan helpen, en niet onderuit zal halen. Het is belangrijk om ten alle tijden te kijken en voelen waar jij gelukkig van wordt. De mensen om jou heen verzamelt waar jij gelukkig van wordt. En de dingen doet wat jou gelukkig maakt. Ongeacht je terugvalt, en ongeacht jij weer in jouw oude verhaal terecht komt. Weet dat dit ook bij het proces van heling hoort, want daarin leer jij jezelf en jouw gedrag kennen. Daarin leer je steeds dieper te gaan, en die dingen op te lossen waar jij mee zit. Daarin leer jij jezelf tot op de bodem te kennen, en weet je steeds beter hoe jij met een terugval omgaat. Zoals ik dat ook doe!

Daarin weet je dat alles goed is zoals het is en alles gebeurd zoals het moet gebeuren, omdat dit allemaal deel is van jou proces en jouw heling. Dan weet je alles sneller los te laten en help jij jezelf weer langzaam terug op weg. De weg die jij kiest, en het verhaal wat jij maakt. Want dan begin je vanaf het begin jezelf weer helemaal op te bouwen, en dat kan op dat moment wel een heel iemand anders zijn. Een heel ander persoon, dan dat je al die jaren bent geweest. Dan leer je op eigen benen te staan en laat jij je door niks en niemand uit de weg slaan. Dan heb je weer zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven. Dan maak jij elke dag een nieuw verhaal, en maak je andere keuzes dan die je altijd al heb gemaakt uit gewoonte. Dan kies jij jouw nieuwe ik!

Namaste 

Diana Douma

Winkelwagen