Manipulatie

Op het moment dat jij je niet meer laat manipuleren, zal je zien dat jouw omgeving daar niet zo goed op reageert. Omdat het ook hun eigen geluk aantast en ze alles naar hun hand willen zetten. Het is belangrijk dat je altijd jouw gevoel blijft volgen in alles wat je doet. En al neemt je hoofd soms een loopje met je, en dat je het gewoon even niet weet wat juist is om te doen. Dit hoort erbij als je nieuwe stappen voor jezelf neemt en ervoor kiest je eigen niet meer te laten manipuleren door jouw omgeving, om wat voor reden dan ook. De ‘oude ik’ zou gelijk aan zichzelf twijfelen en weer gaan people pleasen, om iedereen maar tevreden te houden. Maar dat is natuurlijk geen gezonde relatie naar jezelf toe, wat ook geen gezonde relaties voor jouw toekomst kan creëren. Het belangrijkste is dat je een gezonde relatie met jezelf hebt en altijd ‘JA’ tegen jezelf zegt. Want hoe kan een ander ‘JA’ tegen jou zeggen, als je dat zelf niet eens kunt doen.

Als je altijd een people pleaser bent geweest zoals ik en je eigen altijd maar heb lopen aanpassen aan alles en iedereen om de goede vrede te houden, nou dan heb je nog wel wat lesjes eigenwaarde te gaan. En dit bedoel ik niet op een lullige manier, omdat ik natuurlijk zelf ook door deze processen heen ga. Ik zeg vaker in mijn blogs, dat hetgeen ik over schrijf ik ook ervaar en dus nooit zal beweren dat ik alle wijsheid in pacht heb. Ik probeer de mensen door al die processen mee te nemen en licht te schijnen op die soms toch wel ‘pijnlijke’ punten, om ze te kunnen helen. Het is aan jullie om ermee te doen wat je wilt, gezien iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven. Maar om weer terug te komen op manipulatie, we doen het allemaal wel in grotere en kleinere mate. Maar als je net als ik zo ‘hooggevoelig’ (om er maar even een label aan te plakken 😉 ) bent, dan ben je er iets gevoeliger voor.

Jeugd en opvoeding

In mijn jongere jaren heb ik als fijngevoelige (klinkt beter toch? 😉 ) altijd heel haarfijn aangevoeld hoe een situatie was of manifesteerde. En als je net als ik een pittig verleden hebt gehad, heb je misschien ook al heel jong volwassen moeten worden en ontwikkelde je sneller in jouw processen. Je wist al snel hoe je in moest spelen op situaties en omdat je zo gevoelig was, ben je gaan leren je aan te passen om alles zo ‘harmonieus’ mogelijk te laten lopen. Harmonieus zeg ik tussen haakjes, want het is natuurlijk nooit harmonieus als jij je continue aan het aanpassen bent aan andermans geluk. Dat jij jezelf wegcijfert voor het geluk van een ander is misschien wel heel lief, maar het gaat altijd ten koste van jouw eigenwaarde. Waarom? Omdat je niet doet wat in lijn is met jouw eigen gevoel en overtuigingen. Je bent dan bezig met de buitenwereld, en die tevreden te houden. En als je dit als klein kind gedaan hebt, zal je ongetwijfeld een rebel zijn geweest toen je tiener werd.

Als tiener krijg je een eigen willetje en wijsheid en ga je inzien hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt en wat terecht en onterecht is. En je ouders willen je dan vaak nog klein houden en vormen, maar we luisteren in die tijd niet meer naar de opgelegde regels van onze ouders of het systeem, en willen soeverein worden. In feite zijn we altijd al soeverein, maar omdat we als kind geboren worden zijn we in de eerste levensjaren afhankelijk van onze ouders en opvoeding. Hiermee wordt er toch een afhankelijkheid gecreëerd, die niet altijd gezond is. Tot onze 8ste jaar zijn we als kind het meest beïnvloedbaar en zullen we gevormd worden naar wat we zien, ervaren, meemaken en wat ons aangeleerd is. In deze tijd is bij de meeste kinderen ook hun gevoeligheid het sterkste. En als je al extra gevoelig bent, dan zal je waarschijnlijk net als ik je altijd aangepast hebben aan elke situatie om zoveel mogelijk harmonie te bewaren. En het helpt natuurlijk ook niet dat we in het westen leven, waarin we gevormd worden om te moeten luisteren naar regels en systemen, die in werkelijkheid de mensheid niet echt vooruit helpen. Want daarin wordt er vooral gewerkt aan het brein (luisteren met je hoofd en regels opvolgen) en wordt er op alle mogelijke manieren het gevoel (luisteren naar je hart en je hart volgen) buiten spel gehouden.

Eigenwaarde

Het kan even een uitdaging zijn om jezelf te moeten veranderen en meer naar je gevoel te luisteren, en voor jezelf te kiezen en jezelf te respecteren! Omdat ons dit nooit aangeleerd is in de maatschappij en/of onze opvoeding.  Als jij jezelf in je volwassen jaren ergens nog afwijst, dan zal je nog steeds die lessen op jouw pad krijgen die jou laten zien waar jij nog aan mag werken. De laatste tijd kreeg ik steeds de lessen op mijn pad dat mensen mij negeerde of niet met respect behandelde, dus moest ik kijken waar ik nog aan moest werken aan mezelf. Laat ik mensen nog langer mij zo behandelen? Of kies ik voor mensen om mij heen die mij ook met de respect en loyaliteit behandelen, zoals ik dat bij hun doe? Maar eerst mag je bij jezelf te rade gaan, en kijken en voelen waar jij jezelf negeert. Waar jij niet loyaal naar jezelf toe bent en jezelf niet respecteert. Zijn het je gedachtes of de manier hoe jij met jezelf omgaat en hoe jij de mensen met jou om laat gaan. Dus kijk je of jouw omgeving daar wel mee resoneert. Zijn de mensen om jou heen wel respectvol naar jou toe en zijn hun wel loyaal naar jou toe? En dat mensen jou manipuleren, heeft ook weer met hun eigen onmacht te maken. Vaak durven mensen niet eens eerlijk te communiceren wat ze werkelijk willen of ze willen alles naar hun hand zetten om het zichzelf zo makkelijk mogelijk te maken. En dus hun geluk zetten ze ten koste van jou altijd op de eerste plaats.

Dit blijft een doorgaand proces en elke keer ga je weer een laagje dieper. En in dit proces zal je misschien wel meerdere malen mensen en situaties los moeten laten. Hoe pijnlijk dit in sommige gevallen ook is, maar jij mag leren jezelf altijd voorop te zetten. De buitenwereld spiegelt alleen maar naar jou toe waar jij nog aan mag werken en waar jij de grens trekt voor jezelf. Het universum laat je nooit in de steek, want wat bij je hoort raak je niet kwijt. En als je iets kwijtraakt, krijg je er altijd weer iets anders voor terug. Afhankelijk van de les die je wel of niet geleerd hebt, anders krijg je bij de volgende persoon weer de les die je bij de vorige niet geleerd heb. Jij bepaalt jouw eigenwaarde, jij bepaalt hoe jij met jezelf omgaat en hoe je toelaat hoe andere mensen met jou omgaan. Dus jij mag jouw waarde elke keer weer opnieuw bepalen en herwaarderen, dan wel opwaarderen. Zolang jij maar doet wat goed voelt voor jou.

Manipulatie als trigger

Manipulatie zal nu in jouw volwassen jaren als een trigger werken om jou weer terug te brengen in jouw eigenwaarde. En dan is het belangrijk om altijd scherp te blijven met de lessen die je op je pad krijgt en dat je daarin altijd jouw gevoel blijft volgen. Die oude kindstukken kunnen naar boven komen en dat kan pijn doen. Dat is niet erg! Want dat betekent dat het eruit mag, en dat je daar nog een stukje heling te verwerken hebt. En het zijn emoties die geheeld en gevoeld mogen worden. Het kan allerlei emoties naar boven brengen zoals boosheid, frustratie en verdriet. Je bent boos omdat mensen zo met je omgaan, maar als je verder kijkt ben je natuurlijk meer boos op jezelf en dat je het zo ver hebt laten komen. Dat je het toegelaten hebt, dat mensen zo met jou omgaan en jou zo behandelen. Na de boosheid komt vaak het verdriet.. Verdriet om niet gezien te worden, verdriet omdat je in andermans ogen zo weinig waard bent, verdriet omdat jij jezelf en je eigenwaarde niet zag.

Uiteindelijk is alles om te buigen naar jezelf en komt het altijd ergens vandaan. Hierdoor zitten mensen vaak in een vicieuze cirkel en trekken vaak alleen maar die situaties en mensen aan die jouw werkelijke waarde niet of nooit zullen zien. En als je gaat vingerwijzen, dan houd je dit natuurlijk in stand. En zolang jij dit in stand houd, zullen de mensen jou altijd zo behandelen. Of zal je altijd in situaties terechtkomen waarin mensen jouw waarde niet zien of erkennen, en jou dus ook niet zullen respecteren. Dus het begint altijd bij jezelf en je mag met jezelf aan de slag gaan, waar jij nog niet je ‘eigen waarde’ erkent. Kies weer voor jezelf en jouw geluk en kies alleen datgene wat jij wilt en die mensen om jouw heen die jou met waarde behandelen. Schat jezelf hoger in, en laat alle manipulatie achter je. Jij bepaalt jouw eigenwaarde en dus jouw geluk, dus begin er vandaag nog mee om voor jezelf te kiezen

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen