Labels voor erkenning

We ontkomen er niet aan dat we in deze maatschappij en in deze wereld op de een of andere manier erkend willen worden. Natuurlijk is dit een kwestie wat met het ego te maken heeft. Labels vliegen je om de oren en iedereen wil zichzelf ergens aan vastplakken. Ergens gehoord of gezien worden, want we willen allemaal zo graag iets zijn. Labels zijn in de wereld geroepen om iemand zich op een bepaalde manier speciaal te laten voelen, iets wat eigenlijk elk mens is. Ieder mens is speciaal op zijn of haar manier, alleen willen we het alleen niet allemaal altijd zien.

We kijken te vaak naar wat een ander wel of niet heeft. Waarom hebben we zo een behoefte aan labels? Waarom willen we zo graag ergens bij horen of belangrijk gevonden worden? Wie zegt dat jij ergens nou beter of slechter in bent dan de ander? Wie zegt dat jij überhaupt zo een label bent? Waarom is er zo een groot verlangen om jezelf zo te labelen? Waarom zoek je erkenning bij een ander? Waarom is het niet gewoon zoals het is? Zonder het een label te geven, en zonder erkenning te vragen. Waarom willen mensen zichzelf zo groot of klein maken tegenover een ander?

\”Ervaringsdeskundige\”

Ook zo een mooi woord waar maar mee rond gegooid wordt, alsof iemand belangrijker is dan een ander. Dat is jammer, want het laat deels ook je ware aard zien. Een deel wat niet zo mooi is, want je wilt jezelf op een voetstuk zetten. Jezelf hoger zetten dan een ander, terwijl je niet eens weet hoe een ander ervoor staat. Wat en hoe een ander de dingen ervaren heeft. Elk mens is ervaringsdeskundige op zijn of haar manier. Alleen iedereen heeft een andere ervaring, en doet alles op een andere manier. Waarom zou jij dan als \”ervaringdeskundige\” beter zijn dan een ander. Waarom jezelf zo op een voetstuk zetten? Waarom ben je niet gewoon iemand die de dingen op jou manier heeft ervaren? Waarom is dat voetstuk zo belangrijk?

Elk verhaal is weer anders en uniek, en daarmee kan je jou verhaal naar voren brengen op jou manier. Het is maar net hoe je het brengt en op welke personen je wel of niet aansluiting kan vinden. Ik ben ook geen \’ervaringsdeskundige\’, ik vertel de dingen gewoon uit mijn beleving en hoe ik het zie. Ik heb nooit gezegd dat mijn waarheid, jou waarheid is. Het is alleen dat ik mijn ervaring hoop te delen met andere mensen die dezelfde ervaringen hebben en er misschien ook wat aan hebben. Ik probeer mensen op mijn manier weer positief te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. En mijn ervaring hoeft niet op iedereen zijn of haar ervaring aan te sluiten. Er zijn zoveel verschillende mensen op de wereld, zoveel verschillende ervaringen en zoveel verschillende lagen waarin alles gebeurd. Dus gaat het bij iedereen over andere ervaringen, en elke ervaring heeft jou iets te leren. Er is geen rechte lijn, er is niet 1 ervaring hetzelfde. En dat maakt het leven zo mooi, want daar zitten juist jou leermomenten.

Laat het labelen los

Het ego wil zo graag gevoed worden uit onzekerheid en zich belangrijk te laten voelen. Maar dat is niet meer nodig. In de nieuwe werkelijkheid is alles gewoon zoals het is. Laat het labelen toch eens los en zie en ervaar de dingen eens zoals ze zijn. Zonder oordeel te vellen, zonder kritiek te hebben op een ander. Kritiek dat iets wel of niet zo is, want het is in jou ervaring misschien anders. Ja dat kan, dat is dan jou ervaring. Maar dat is niet zo gezegd dat de ander zijn of haar ervaring niet goed is. Laat het labelen eens voor wat het is. Jij bent niet beter en de ander ook niet. Wees eens gewoon in een staat van zijn en accepteer andermans ervaring.

Accepteer en leer van elkaar. We zijn hier allemaal gekomen met ons eigen levenspad, met onze eigen ervaringen. Onze eigen lessen die ons maken tot wie wij worden en zijn. Elke dag leren we weer en ontplooien we een deel van onszelf. Ieder op zijn of haar manier en in zijn of haar tempo. Wat ik al zei; Er is geen rechte lijn, want het leven bestaat uit hobbels en kromme wegen. En geloof me als ik zeg dat ik er net zo schuldig aan ben geweest, daarom weet ik het ook zo goed te verwoorden. Ook ik leer weer in lagen en ook ik heb verschillende ervaringen die ik weer deel. Het is op dat moment mijn waarheid, en zijn mijn lessen. Iedereen wilt op zijn of haar manier belangrijk gevonden worden, terwijl de sleutel bij jezelf ligt. Het gaat er alleen om hoe jij jezelf vind, niet om wat een ander denkt of vind of voelt over jou. Dat doet er allemaal niet toe, dat heeft geen toegevoegde waarde. Het draait alleen om jou en jou ervaring.

Lessen

De verschillende wegen van het leven zijn ook juist het mooie aan het leven en zorgt ook voor verdieping. Verdieping in de lessen, en hoe je het leven ziet. Zie de kwaliteiten of lessen die je geleerd hebt, gewoon zoals ze zijn. Als een mooi samenspel die jou vormen en leren het beste uit jezelf te halen en daarmee andere mensen te inspireren het beste uit zichzelf te halen. Want daar is het leven toch voor? Elkaar te inspireren, motiveren en te helpen? We helpen elkaar allemaal naar huis te lopen. Niemand \’is\’ slechter of beter en niemand \’doet\’ het slechter of beter. Laten we van elkaar leren, zonder kritiek te hebben.

Laten we van elkaar leren, zonder jezelf slechter of beter te vinden dan de ander. Zullen we het labelen laten voor wat het is, want iedereen zit op dezelfde school in deze wereld. Iedereen volgt zijn of haar weg door het leven, en ieder doet het op zijn of haar manier. Niemand zit op kritiek of oordeel te wachten over hoe beter jij het wel of niet weet. Laten we elkaar positief beïnvloeden en positief stimuleren het beste uit elkaar te halen. Laten we er voor elkaar zijn, door gewoon te \’zijn\’. Dan is alles toch goed? Want jij bent gewoon goed zoals je bent, zonder labels voor erkenning. Dat heb je allemaal niet nodig joh, wees gewoon blij met jezelf. Dan valt de rest ook op zijn plaats.

Ram Dass — \’We\’re all just walking each other home.\’

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen