Spelenderwijs door het leven

We zetten onszelf zo vaak en zo snel in een keurslijf, dat we vergeten zijn hoe we weer moeten spelen in het leven. We hebben de rol te serieus in ons opgenomen en maken het onszelf met tijd en wijlen onnodig moeilijk. Dit is niet erg, als we er niet in blijven hangen. Natuurlijk is het nodig om op bepaalde momenten in het leven serieus te zijn en serieus dingen aan te pakken, maar toch blijft het thema spelenderwijs een onderdeel van dit geheel. Het leven is namelijk een spel wat gespeeld mag worden, en hoe jij hem uitspeelt is natuurlijk geheel aan jou. Is het alleen niet leuker als je wat lichter en luchtiger in het leven staat en alles blijft bewonderen als door de ogen van een kind?

Saboteur

Het ego heeft er een handje van om de negatieve kant van het leven te benadrukken. Dat kan komen door ervaringen uit het verleden of hoe je nu in het leven staat. Je ziet alleen maar de negatieve kanten van het leven die je dan regelmatig benadrukt en valt al snel in de rol van klager of oordeler. Dit is ook het ego aan het werk, die jou door bepaalde redenen die voor iedereen verschillend is weg houd bij jouw eigen geluk. En dit gebeurt bijvoorbeeld ook doordat je bepaalde afspraken die je met jezelf gemaakt hebt uit de weg gaat, waarmee je jezelf saboteert. Sabotage is niets meer dan het ego wat een loopje met je neemt. Iedereen kent het wel, dat stemmetje in je achterhoofd wat je regelmatig verteld dat je iets niet kan doen of dat je iets wel gewoon moet doen, ongeacht de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. En toch blijft dat stemmetje in de meeste gevallen overheersen, want dat is dan jouw comfortzone geworden.

Het ego wilt niets liever dan jou in je comfortzone houden, want daar is het veilig voor je. Waardoor jij je doelen niet bereikt en waardoor het leven wat je wilt bereiken niet dat niveau zal bereiken wat jij wilt. En ga je vervolgens jezelf afstraffen en je zet jezelf weer vast in een rol. Deze rol kent iedereen wel, dat is het slachtofferrol.
Je vind jezelf zielig of je gooit er met de pet naar en je verteld jezelf dat je het toch niet voor elkaar krijgt, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt en uit het oog kan verliezen dat je het leven en jezelf niet altijd zo serieus moet nemen. We leggen onszelf vaak ook dingen op, zonder er op een speelse manier naar te kijken. Want als je het spelenderwijs gaat zien dat je op een speelse manier je doelen wilt bereiken en er daardoor ook meer plezier aan alles zal beleven, dan is de energie en de intentie waarmee je iets doet al heel anders. Je legt jezelf niks op, maar je gaat spelenderwijs dingen uitproberen. Hiermee geef je meer luchtigheid aan je doelen en je wensen en verlangens, waardoor je ook anders naar het leven zult gaan kijken.

Positieve energie

Het moment waarop je dus op een andere manier naar het leven kijkt en op een andere manier in het leven staat, zal alles waar jij je pijlen op gericht heb meer vloeiend gaan. Je laat de strengheid in jezelf los en je gaat meer genieten van hetgeen je doet. Positieve energie zal jou daarom ook meer energie geven, waardoor je beter en sneller je doelen bereikt. Je gaat voor jezelf uitzoeken wat je allemaal wilt gaan doen en die dingen ga je opschrijven, vervolgens ga je met jezelf die afspraken nakomen. Maar laat wel enige flexibiliteit in hetgeen je wilt doen en bereiken, want niets is zo veranderlijk als een mens en daarnaast heb je ook de mogelijkheid om dingen aan te passen.

Blijf dit overigens wel met de juiste mindset doen, want het blijft spelen. Maar waarom is het wel belangrijk om deze stappen te ondernemen en te doen? Je maakt namelijk een afspraak met jezelf en als je die nakomt, geeft dit jou ook een extra boost met positieve energie. Deze positieve energie helpt jou ook weer verder in de flow te blijven en positief te blijven over de doelen die je wilt bereiken. En zet je daarmee je ego aan de kant. Maar wederom niet vergeten dat je het ook leuk mag houden voor jezelf, en dus op een speelse manier alles blijft benaderen.

Spelen

Met alleen maar strengheid kom je er niet, want je als je continu hard bent voor jezelf en jezelf afstraft en over je grenzen gaat, dan ben je straks weer terug bij af. En dan is het weer “Hallo Ego”. Het is niet erg om af en toe over je grenzen te gaan, of af en toe jezelf eens flink toe te spreken. Want dat is zeker weleens nodig om te bereiken wat je wilt, maar blijf er niet in hangen. Wordt niet te serieus en blijf het als een spel zien. Blijf spelen en laat je ego niet een loopje met je nemen, want het leven kan zo leuk zijn. Het kan ook allemaal heel simpel zijn, maar we zijn te vaak geneigd het te moeilijk te maken voor onszelf. Dus ga doen wat je leuk vind en ga die dingen weer op pakken die je altijd heb willen doen en bereiken, en ga spelenderwijs weer op in de dingen die je doet.

Ga weer spelen, want het leven is soms al zwaar genoeg. Spelen houd het luchtig en geeft weer wat balans in je leven. Spelen kan je helpen de dingen beter te relativeren en helpt je een andere kant van het leven en van jezelf te zien. Waardoor je weer positiever in het leven zal gaan staan en daardoor weer positieve mensen en situaties aan zult trekken die je leven zullen verrijken. Het geeft inspiratie en helpt je creatiever te worden, en je zal veel leuke kanten van jezelf en het leven leren doordat je van alles uitprobeert en daardoor ontdekt en op avontuur gaat. Ben jij bereid je ego een schop te geven en niet meer naar die saboterende stem in je hoofd te luisteren? Want weet je wat? Je bent het waard 😉 En je ego heeft zijn taak vervult, en het is gewoon klaar met al dat moeilijke gedoe, vind je ook niet? Lekker genieten van jezelf en wat het leven te bieden heeft, dan kom je vanzelf weer op je pootjes terecht en ben je weer in balans.

\”Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.\” – Elbert Hubbard

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen