Stoom afblazen

Blaas jij wel genoeg stoom af? Ben jij bewust hoe belangrijk stoom afblazen is? Wat doe jij eraan om stoom af te blazen? Er zijn verschillende manieren om stoom af te blazen, maar het is wel belangrijk dat je dit ook bewust blijft doen. Waarom? Om je geest helder te houden en om ervoor te zorgen dat je goed blijft functioneren. Het leven gooit ons onverwachte scenario’s voor onze voeten en elke keer moet ons systeem daarop anticiperen. Dat lukt een mens prima, gezien een mens goed weerbaar en flexibel is. Maar we vergeten daarbij vaak dat alles wat we in ons leven meemaken ook een weerslag heeft op ons zenuwstelsel. Die alles opslaat en in een ander moment vanuit trauma kan reageren.

Trauma’s kunnen zich opbouwen en tot in de onderlaag opslaan in jouw systeem. Dit zorgt ervoor dat een mens zich op den duur gaat aanpassen naar aanleiding van de ervaringen die opgeslagen zijn. Hierdoor komt men vaak in een overlevingsstand terecht en gaat rennen, bevriezen of vluchten. Om maar niet de pijn die opgebouwd is in jouw systeem te voelen. En het overlevingsmechanisme kent allerlei verschillende manieren en trucjes om jou te helpen maar niet te voelen en bij die pijn, verdriet, trauma etc weg te houden. Daarom is het zo belangrijk om toch jouw systeem regelmatig te ontladen. Want een systeem zoals een mensenlichaam kan daardoor in een burn-out raken, depressief worden, klachten en ziektes krijgen en ga zo maar door.

Volg je weg

Er zijn verschillende methodes om even stoom af te blazen, maar het is wel belangrijk dat je het dagelijks doet om jouw systeem te reguleren. Zo blijft jouw systeem meer in balans en kun je de tegenslagen in het leven beter aan. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je aan je heling werkt als jij verschillende trauma’s nog hebt te verwerken. Maar het is ook belangrijk dat je beseft hoe ver je al bent gekomen en wat je al bereikt hebt. We zijn soms zo geneigd om teveel op het helingsproces te focussen, dat we weleens vergeten waar we vandaan zijn gekomen, wat we al bereikt hebben en dat we daarnaast ook nog een gewoon leven hebben.

Ik ben zelf ook altijd bezig geweest met mijn helende reis, dat ik ergens ook vaak in het hele heling traject blijf hangen. En als je altijd maar bezig bent met heling, dan denk je dat je nooit genoeg bent. Terwijl je al goed bent zoals je bent. Het is belangrijk om altijd het grotere perspectief te blijven zien en ook te blijven genieten van je leven. In deze maatschappij worden we zo alle kanten opgeslingerd door allerlei overtuigingen, meningen, adviezen, systemen en ga zo maar door. Ook ik heb daarin niet alle wijsheid in pacht en leer gaandeweg. Ik probeer veel uit en blijf soms ook in overtuigingen van andere mensen hangen, maar het is aan onszelf om onze intuïtie te volgen en datgene te doen wat aansluit bij ons en wat past bij ons systeem. Ook in dit blog kan ik alleen maar schrijven vanuit mijn eigen overtuigingen en inzichten geven, maar het is niet gezegd dat dit alles met jou resoneert.

En dat is oké, want iedereen moet zijn of haar eigen weg vinden in deze ‘dolgedraaide’ wereld. Waarom doorgedraaid? Nou in mijn overtuiging zijn we allemaal een beetje de weg kwijt geraakt. De meeste mensen volgen de grote meute en zijn de stem van hun hart kwijt. Ze weten niet meer hoe ze naar hun intuïtie en hun lijf moeten luisteren. Natuurlijk zijn we hier om te leren en niet om perfect te zijn, maar ergens door alle ruis van deze wereld zijn we vergeten waar het werkelijk om draait in deze wereld. We mogen weer terug naar onze kern, want daar ligt de waarheid. Niet buiten ons, niet in alle overtuigingen, meningen, prikkels, systemen en ga zo maar door. Als mensen zijn we altijd op zoek naar balans in ons leven en proberen we de balans te houden. Een mens wilt in essentie alleen maar gelukkig zijn, doen waar hij of zij blij van wordt en een zorgeloos bestaan leiden.

Oplossingen 

Vaak zoeken we naar allerlei oplossingen buiten onszelf in allerlei afleidingen. Natuurlijk helpen bepaalde dingen echt wel mee aan een deel van jouw balans, maar we vergeten daarbij het belangrijkste. Dat is echt voelen van de dingen die we niet willen voelen. De ongemakken die in de buik sudderen en naar de oppervlakte willen komen om gezien en gehoord te worden. En vaak zoeken we dan weer afleiding om maar niet te hoeven voelen. En dat terwijl we die balans juist kunnen vinden door meer met ons gevoelens een te worden.

Vraag jezelf af waarom je zo graag wilt wegvluchten van al die ongemakkelijke gevoelens? Die gevoelens en donkere kanten die er ook gewoon willen zijn? Waarom mogen ze er niet zijn? Wat belemmerd jou om al die gevoelens van ongemak te voelen? Ik veroordeel niemand he, vergis je niet. Ik heb ook verschillende wegen moeten bewandelen om tot inzicht te komen. Er is geen juiste of verkeerde weg, maar wat ik wel duidelijk wil maken is dat balans ook een inside job is. Het is belangrijk om ook hierin een balans te vinden. Zo binnen, zo buiten!

Kijk stoom afblazen helpt je daarom ook in dit proces om de dingen wat helderder te zien. Als je regelmatig stoom afblaast, raakt je systeem niet zo overvol en krijg je een veel beter beeld van bepaalde situaties. We kunnen soms zo verstrikt raken in ons hoofd, dat we geen helder beeld krijgen en allerlei verhalen maken die er niet zijn. Een soort van self-fulfilling prophecy zeg maar. Als je de ‘wet van aantrekking’ een beetje kent, dan weet je hoe het werkt 😉

Wat kan je doen om te ontladen?

Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontladen. Sporten is daar eentje van, wandelen, zwemmen of fietsen in de natuur of in bad gaan is een hele fijne en zuivere manier. Maar soms zijn schrijven, tekenen, schilderen, tuinieren, klussen of andere hobby\’s ook een hele mooie manier om te ontladen. Het is belangrijk om je lichaam in een staat van ontspanning te krijgen, dus lichaamswerk zoals massages helpen ook, niks doen, naar een sauna of op reis gaan. Schreeuwen, lachen, dansen of meezingen ontlaad jouw lichaam ook. Het gaat erom dat je iets vind, een hobby of uitlaatklep die jouw lichaam/systeem ontlaad en even in een meditatieve staat brengt. Hierdoor kan jij je hoofd leeg maken, en komt je systeem tot rust. Muziek luisteren of naar een feestje gaan, of gewoon een goed gesprek met iemand die je begrijpt en weet wat je doormaakt.

Je hart openen valt niet altijd mee, maar is wel nodig in jouw proces waarin je naar balans zoekt. Want een open hart zorgt voor meer balans. Een mens heeft een sociaal leven nodig en mensen om zich heen nodig om te overleven. Een mens is niet gemaakt om altijd maar alleen te zijn. Als je het moeilijk vind om contacten te leggen ga je dan aansluiten bij een hobbyclub, ga op dansles of kookles. Ga leren schilderen, mediteren of andere talenten die je wilt ontwikkelen onderzoeken. Ga workshops volgen of andere cursussen waarin je meer in contact bent met andere mensen. Hoe moeilijk het ook is en voelt, maar alleen in contact met andere mensen leer je ook  jezelf beter kennen. En zelfkennis helpt je ook weer meer naar balans toe, gezien je daarin precies leert hoe jij die balans weer kan vinden. Dit doordat je jouw behoeftes leert kennen en contact met andere mensen is ook een manier om te ontladen. En door verbinding met andere mensen kom je ook meer in balans en heel je hierdoor ook je trauma\’s.

Ik ben een loner, maar ik daag mezelf ook continu uit om uit mijn comfortzone te komen. Ik heb genoeg slechte situaties meegemaakt in groepsverband, waardoor ik het vaak moeilijk vind om weer in groepsverband samen te komen. Maar alleen zo leer jij jezelf meer open te stellen, en uiteindelijk komen daardoor ook de mooiste verbindingen. Je zult alleen zelf die stap moeten nemen. Want in verbinding met anderen kan je ook meer plezier beleven, en lachen is een wonderlijk medicijn die ook helpt te ontladen en jouw frequentie verhoogd. En in deze staat is veel meer mogelijk en kan je alles manifesteren wat je wilt. Dus welke stappen ga jij inzetten om jezelf te ontladen en weer in balans te brengen? 

Namaste

 Diana Douma

Winkelwagen