Wat is jouw waarheid?

In een wereld waarin iedereen een sterke geloofsovertuiging heeft of zijn of haar mening wilt opdringen, om maar op een bepaalde manier over te komen of zijn of haar succes te delen is het best moeilijk om je eigen waarheid te vinden. Je eigen stem te horen en te leven waar jij voor staat. De invloeden van buitenaf hadden en hebben nog steeds invloed op mij. En ook mijn ouders hebben daar een hele sterke rol in gespeeld, vanuit hun goede bedoelingen. Die hebben mij ook gevormd. In deze westerse wereld draait het er allemaal om hoe het er van buitenaf uit ziet en zijn we niet zozeer bezig met wat er van binnenuit gebeurt.

Natuurlijk zijn we allemaal wel bewust van bepaalde lessen en sommige zijn zeker wel bezig met meditatie of zelfontplooiing of andere wegen om meer naar “binnen” te gaan en naar je gevoel te luisteren. Maar de westerse wereld is zo sterk onder invloed van alles wat je weer uit dat proces probeert te halen. Zoveel prikkels en zoveel verleidingen en afleiding om dingen te doen en te kopen die je weer uit je kern trekken. Dus vervolgens ben je weer bezig om terug te komen bij je gevoel. Het is iets wat je niet altijd leert van huis uit, dus ben je van jongs af aan bezig met je eigen weg te vinden.

Levensgenieter

Ik ervaar het als mijn grootste uitdaging om meer naar mijn gevoel te gaan luisteren en echt te luisteren naar wat mijn waarheid is en wat werkelijk bij mij past. Eerlijk gezegd vind ik het misschien wel mijn grootste uitdaging in mijn leven. Mede ook omdat ik zo snel geprikkeld ben en zo snel afgeleid. Tevens werkt mijn nieuwsgierige aard ook niet echt mee, want ik vind alles leuk en wil alles wel proberen. Het leven proeven. En dat is op zich helemaal niet erg, want dat is ook leven. Desalniettemin zorgen al die dingen er ook weer voor dat ik continu gemakkelijk beïnvloedbaar ben en daarin mezelf en mijn gevoel en waarheid ook verlies en uit balans raak. Er is ook geen baan die ik niet geprobeerd heb, want ik leer snel en wil van alles leren en proeven.

Over proeven gesproken, ik ben een levensgenieter en hou echt van eten. Maar daarom moet ik ook op mijn lijntje letten, gezien ik ook aanleg heb om dik te worden. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ik ook bijna alle diëten geprobeerd heb die er bestaan. Toch ben ik tot de realisatie gekomen dat het er uiteindelijk om draait dat je alles kan eten wat je wilt, als je maar zorgt dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt. Ik zeg dit maar om aan te geven dat we in een maatschappij leven waar we zo makkelijk te beïnvloeden zijn en voor bijna elk dieet wel te porren zijn. Want we hopen dat het werkt en denken dat het nu uitgevonden is, maar in de werkelijkheid is het wiel al uitgevonden.

Net als met trainen ook, je ziet tegenwoordig allerlei fitgirls en -boys allerlei oefeningen uitvoeren in de sportschool die nog beter zouden moeten zijn, maar uiteindelijk is het echte trainen op de klassieke manier al de beste manier. Mensen willen tegenwoordig opvallen en van invloed zijn om maar op te vallen en succesvol te zijn. En dan maakt het niet uit of je een broodje-aapverhaal verkoopt, zolang je maar volgers hebt toch? Maar juist nu we zo beïnvloedbaar zijn door alles in ons leven en door wat de media en de wereld om ons heen probeert te vertellen is het zo belangrijk om naar je eigen stem en behoeftes te luisteren. Mede omdat jij uniek bent en jij een ander lichaam en geest hebt met andere behoeftes. Waarom meegaan met het volk als je jouw eigen pad kunt volgen? En je eigen stem kunt laten horen, is dat niet wat jou uniek maakt?

Niemand is perfect

Het lijkt allemaal wel zo mooi als je mensen volgt die succesvol zijn, dat hun het ook allemaal zo goed weten en “DE” succesformule voor zichzelf hebben gevonden. Maar ja, dat wil niet zeggen dat die methode voor jou werkt. Dat wil niet zeggen dat jij ook net zo hard moet werken als hun om zo succesvol te zijn. Jij hebt misschien wel een heel ander pad om te bewandelen en jouw lessen zijn anders en jij hebt geen kruiwagen die jou verder helpt of dat geluk dat je precies op die juiste plek terecht komt met de juiste mensen.

Het gaat erom wat jij van jouw leven maakt en jouw eigen weg blijft volgen, en als dat betekend dat je niet weet wat je wilt dan is dat ook prima. Sommige wegen zijn nou eenmaal moeilijker te bewandelen en soms duurt het wat langer voordat je daadwerkelijk weet wat je wilt met je leven. Maar hoe meer jij je laat beïnvloeden door wat een ander zegt of doet, hoe meer je verwijderd raakt van jezelf. Niemand is perfect en in deze wereld laat iedereen ook alleen maar zien hoe goed ze het hebben en wordt er weinig aandacht besteed aan de struggles die vooraf gingen. En dat is ook wel weer logisch, als je altijd maar zo heb moeten strijden en je eindelijk succes hebt, dan wil je toch niets liever dan je succes van alle daken schreeuwen?

Lief zijn voor jezelf

Maar dit soort dingen geeft wel de verkeerde signalen af bij de mensen die nog op zoek zijn naar zichzelf en wat ze daadwerkelijk willen in het leven en zich laten beïnvloeden door de succesverhalen. Natuurlijk kan het zeker inspirerend zijn en ik zeg ook niet dat het niet gedeeld moet of mag worden, maar ik zeg dat je jezelf niet in het proces moet verliezen. Dat als je jezelf laat beïnvloeden door iemand die een inspiratie is, je blijft luisteren naar je eigen gevoel, stem of waarheid en kijkt of dit wel jouw pad is. Je komt er natuurlijk alleen achter om te proberen als je jouw weg nog niet weet, maar blijf stilstaan naar wat jij wilt en jouw behoeftes zijn. Je verliest jezelf al snel als je ergens druk achter zet en je meegaat in de maalstroom van het leven en de mensen om je heen.

Lief voor jezelf zijn is heel belangrijk in dit proces, want je kan al snel denken dat je gefaald heb als je niet zo succesvol bent als al die mensen om je heen die jou inspireren. Maar wie zegt dat je niet succesvol bent met het leven die je nu leid en de lessen die je nu leert? Door deze maatschappij is de druk zo hoog geworden dat je al snel denkt dat je gefaald heb, terwijl succes misschien wel meer iets is wat je persoonlijk heeft geholpen in je ontwikkeling. Leef je waarheid en laat je inspireren, maar verlies jezelf in het hele proces niet. Want wat jij de wereld te bieden hebt, is misschien wel iets waar veel mensen naar op zoek zijn en misschien helpt het ook die mensen weer hun waarheid en hun eigen stem terug te vinden. Ik hoop in ieder geval dat ik mijn bijdrage daarin kan meegeven, gezien ik mezelf te vaak en te lang heb laten beïnvloeden door alles en iedereen om me heen. Luister jij echt naar wat jouw gevoel jou zegt en wat jouw waarheid is of laat je het vertroebelen door jouw of andermans verwachtingen of door wat de maatschappij of wereld van jou verwacht?

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen