Zorg goed voor jezelf

We gaan allemaal door bepaalde stukken heen die niet altijd even mooi zijn. Sommige stukken dragen verdriet met zich mee, of pijn, boosheid, frustraties en onbegrip. Maar we vergeten vaak dat ook deze stukken een deel zijn van ons en ook deze delen ons vormen. We willen zo graag niet die pijnstukken voelen, dat we in verzet gaan. En hier gaat het vaak fout, fout is een groot woord. Maar het zorgt er wel voor dat we allemaal lijden, iets wat we juist niet willen. Het heeft er ook mee te maken dat we niet geleerd hebben om met die pijn om te gaan. We leven in een maatschappij waarin we voornamelijk het hoofd gebruiken en vergeten zijn hoe het met ons gevoel ervoor staat. Dit zit er zo ingebakken dat het soms heel moeilijk herkenbaar is, en dan gaat het er echt om dat je bewust blijft van de processen waar je in zit. Alleen zo kan je die pijnstukken aanpakken en alleen zo kan je helen en verwerken.

Kop in het zand techniek is allang al niet meer van deze tijd, want hoe je het went of keert, het komt altijd de kop opsteken. Dit gebeurd vaak door een burn-out of depressie of gewoon een onbestemd en ongelukkig gevoel. Radeloos raken we dan, en het overzicht is dan helemaal weg. De paniek slaat in sommige gevallen toe, maar als we even stil blijven staan bij die gevoelens die we niet willen voelen, kunnen we er heel veel van leren. Als we het maar toestaan, en als we bereid zijn om die delen van onszelf te confronteren. Het zal allemaal beter worden en je zal je zeker beter gaan voelen, als je die delen accepteert van jezelf. Die donkere delen die ook bij jou horen, want zonder donker kan er ook geen licht bestaan.

Volg je weg

Dus is het belangrijk om hierin jezelf te ontleden en de confrontatie aan te gaan. Soms lukt het niet om het zelf te doen en kan je beter hulp vragen. Soms gaat het alleen maar om het te erkennen, om die rust weer terug te vinden. Wat je ook doet, alles is goed. Ook als je voor de pijn blijft kiezen is dat goed, want dan is dat schijnbaar een stuk wat je moeilijk los kan laten en waar jij nog de nodige lessen heb te leren. Onthechten is een belangrijk stuk in dit geheel, want zodra we leren onthechten dan kunnen we die delen vanuit een heel andere oogpunt zien. We noemen dit ook wel de helikopterview, omdat je er dan niet meer volledig in zit, maar jezelf en de situatie beter overziet vanaf een ander punt.

Het is lastig als je in een pijnlijk proces zit om alles vanuit die helikopterview te zien, omdat je vast zit in dat drama. Dat eigen drama, wat jij gecreëerd hebt. En dan kan je denken dat dit helemaal niet de weg is die jij gekozen hebt, maar je kiest wel de weg naar hoe je ernaar kijkt en er op reageert. Daar ligt de sleutel die jou eruit kan helpen. Probeer die weg… jouw weg te volgen die jou eruit kan helpen en stap uit het lijden. Jij creëert jouw wereld, en dan is het toch mooier als je niet in verzet gaat met wat er is en de flow toestaat die jou brengt waar je moet zijn. Die jou die delen laat zien hoe mooi de wereld wel is. Vanuit dat stuk van acceptatie, zal alles weer gaan stromen en zal je tot ideeën komen die jou weer verder brengen in het leven. Je creativiteit die weer gaat stromen en jou helpen die inzichten te geven hoe jij jouw leven wel weer leuker en mooier kan maken. En dat willen we allemaal wel.

Maar laten we eerst beginnen met die delen van onszelf te confronteren en niet meer uit de weg te gaan. Het is zoals het is, we zitten allemaal zo in elkaar. Deze delen geven ons lessen en helpen ons groeien, dus laten we deze lessen nemen zoals ze komen. Want achter die donkere delen, zal je het licht vinden die je verder leid naar het geluk waar je zo naar zoekt. De antwoorden zitten niet buiten je, maar zitten in jou. Dus zorg de komende tijd goed voor jezelf en geef jezelf de tijd in dit proces om te helen. Wees niet te hard voor jezelf en oordeel niet te hard over jezelf. Alles is goed! Heb vertrouwen in het proces en heb vertrouwen in je mens-zijn. Dan komt alles weer op zijn pootjes terecht. Als er ook maar iets is waar ik bij kan helpen, dan kan je mij gerust een bericht sturen. Ik ken die pijnstukken en heb ze ook allemaal moeten doorleven. Maar samen kunnen we elkaar helpen en maken we de wereld allemaal een stukje mooier, door er gewoon te \’zijn\’.

Namaste

Diana Douma

Winkelwagen