Het belang van rust na een burn-out

In een wereld waarin we continu maar ‘aan’ staan, is het soms moeilijk om je voet op de rem te gooien. Dit heeft te maken met gewoonte, gewenning, wat ons aangeleerd is en aard van het beestje. Ontspanning is iets wat vaak op de laatste plaats komt. Je komt regelmatig teksten tegen dat als je niet hard werkt, je ook niet zal krijgen wat je wilt. Maar dat is natuurlijk een oude overtuiging. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van jouw leven, en als jij alles met liefde en plezier doet, het leven jou vanzelf tegemoet komt.

In deze maatschappij van altijd maar gaan, lopen we onszelf al snel voorbij. De belangrijke dingen komen dan op de achtergrond terecht, waarvan jij het belangrijkste onderwerp bent. We gaan maar door, zonder even stil te staan. Zonder even momenten van rust te pakken, totdat we noodgedwongen zijn door een ziekte of een burn-out te stoppen. Als je in een burn-out terecht komt, is het heel lastig je eigen over te geven aan wat er is. Je staat namelijk nog steeds ‘aan’, en je motortje loopt nog. En als jouw lichaam zegt dat jij moet stoppen, wil jouw hoofd daar nog niet aan geloven.

Burn-out

Er wordt vaak slecht gesproken over burn-outs, maar in feite is jouw lichaam zo intelligent dat het weet wanneer de rem erop moet als je te ver bent gegaan. In de eerste weken, danwel maanden, ben je nog in een staat van “doen’ ingesteld. Die momenten zit je continu in strijd met jezelf over moeten doorgaan en/of rust moeten nemen. Het gevoel van falen en zwak zijn komen voorbij, terwijl niets minder waar is. Want je bent juist zo ongelofelijk sterk geweest door het zo lang vol te houden, om het zo ver te laten komen dat jou lichaam moest ingrijpen. Je hebt al die tijd zo een vechtersmentaliteit in je gehad om maar door te ‘moeten’ gaan van jezelf, en niet willen toegeven aan de rust.

En dan gebeurd het, dan kom je in een burn-out terecht. En wat moet je dan? Alle gedachten schieten door je hoofd en je bent jezelf alleen maar de schuld aan het geven en probeert het mentaal te snappen wat er met je aan de hand is. Je weet niet wat er aan de hand is, want je hebt dit nog nooit gehad. Alles en iedereen is teveel en helder nadenken is er niet meer bij. De dokter zegt dat je een burn-out hebt, en je hebt de term wel vaker gehoord, maar nooit zo geloofd. Totdat je er zelf mee komt te zitten…tja, en dan? Wat moet je dan? Huilen om niets, paniekaanvallen, depressie, onmacht en alle andere gevoelens en emoties die er loskomen. De beerput van verdriet en boosheid en frustratie die er open gaat, en jij je machteloos voelt en met alles de controle probeert terug te krijgen. Maar dat is het nou juist, je bent de controle kwijt. Over jezelf, je emoties, je gevoelens, je leven, alles…

Het gevecht opnieuw aangaan

Als je in een burn-out terecht komt, ga je opnieuw het gevecht aan. Dit keer ga je in gevecht met jezelf en de acceptatie waar jij je niet aan toe wit geven. Omdat je nog ‘aan’ staat, weet je niet hoe je moet reageren en handelen. En je komt opnieuw in gevecht met jezelf te staan. Al die jaren heb je het op een bepaalde manier gedaan, en nu moet je zomaar opgeven? Zomaar toegeven aan alles? Zomaar accepteren dat je lichaam niet meer wilt? Al dat verdriet en frustratie en boosheid wat naar boven komt toelaten? Een deel van jou wil dat helemaal niet en weet ook helemaal niet hoe het moet, want je hebt altijd alles zo mooi weg zitten stoppen.

Een deel gaat opnieuw het gevecht aan tegen wat er zich allemaal aandient. Hoezo moet je opgeven? Hoezo voelt alles zo? Wat moet je toch? De eerste maanden is jouw lichaam en hoofd nog zo ingesteld op doen en gaan, dat het maar moeilijk is om in werkelijke ontspanning te komen. Zeker met alle emoties die daarbij komen kijken, emoties die je lang niet gevoeld heb of heb willen voelen. Lichamelijke klachten die eruit komen, waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je doel in het leven volledig kwijt te zijn geraakt en je een weg probeert te vinden in het hele proces wat jou hier naartoe gebracht heeft.

Burn-out zet je letterlijk stil

Als je een burn-out krijgt, dan wordt je letterlijk stil gezet. Alsof de batterij er letterlijk uitgetrokken wordt, om weer te kunnen opladen. Maar tijdens een burn-out gaat jouw hoofd nog steeds op volle toeren, en kan je alles niet zo snel bolwerken. Ook dit hoort bij het proces. Het is de bedoeling dat je langzamer gaat leven, en langzaam weer tot stilstand komt. Het is de bedoeling van een burn-out dat de stekker er uit moet en dat je weer terug komt bij jezelf. Het is de bedoeling dat je van een burn-out weer vanuit je hoofd terug gaat naar je hart. Iets wat al heel lang had moeten gebeuren.

Het is de bedoeling dat je weer gaat luisteren naar de behoeftes van jouw lichaam, zonder de signalen te negeren, iets wat je al die jaren wel hebt gedaan. Het is de bedoeling dat je gaat nadenken over het leven, en gaat kijken en vooral voelen of dit wel de weg is die je wilt blijven gaan. Of dat er ook andere manieren zijn, die liefdevoller zijn voor jou en jouw lichaam en geest. Dat je alles vanuit liefde voor jezelf gaat doen en daarbij jezelf niet uit het oog verliest. Het is de bedoeling dat je weer gaat leren leven vanuit het hart, want daar gebeuren de mooiste dingen en komen de mooiste creaties tot stand. Alleen in alle rust kan je de dingen en jouw leven overzien, en komen oplossingen vanzelf. Alleen in rust kan jou creativiteit weer vloeien, die jou zoveel meer kan en zal brengen.

Ga weer ‘echt’ leven

Het is zo belangrijk om een balans te vinden in jou leven, waarin jij jezelf niet weer voorbij loopt. Een balans waarin rust misschien wel de hoofdfactor is en jou verder zal brengen dan wanneer je altijd maar ‘aan’ staat. Rust en luisteren naar je lichaam zijn misschien wel de hoogste prioriteit die je mag nastreven, om een gelukkig leven te krijgen. Mensen denken altijd dat je alleen maar dingen kunt en zult bereiken als je er hard voor werkt, om er vervolgens achter te komen op een oudere leeftijd dat je al jouw tijd verspilt hebt aan de dingen die er minder toe doen. Het gaat niet altijd om geld en werken, het gaat om tijd maken voor jezelf, je gezin, je vrienden, en alles daar omheen. Het is een illusie te denken dat geld alleen jou gelukkig maakt. Mensen werken alleen maar harder om zo vaak mogelijk op vakantie te kunnen, om van de stress tot rust te komen. Of spullen te kunnen kopen, die tijdelijk geluk kunnen geven. Maar vergeten dat bewust rust creëren ervoor zorgt dat je ook weer van het leven kan genieten op elk moment, en elke dag. Zonder de drukte van de ratrace, en zonder de druk van de maatschappij, en de druk die je zelf gecreëerd hebt.

Rust helpt relativeren, genieten, ontspannen en er volledig te zijn, zonder dat het leven aan jou voorbij gaat. Rust helpt jou lichaam te luisteren naar de behoeftes die zich elk moment aandienen en meer vanuit spontaniteit te leven, in plaats van verplichtingen en verwachtingen. Spontaniteit die jouw leven meer vervulling kan en zal geven, omdat elk moment een verrassing is en zal zijn. Alle verwachtingen en beloftes vervallen, wanneer je gewoon kan doen wat je wilt doen, op elk gewenst moment. Vanuit jouw behoeftes, want daaruit ontstaat vrijheid. Door enkel een paar stappen te zetten, zal je al meer vrijheid beleven. Iets waar we allemaal naar verlangen toch? De rest komt vanzelf, als je weer in de flow bent met jezelf en het leven en als je de rust toegelaten hebt er te \’zijn\’. Als je de balans van het leven omarmt hebt, zodat jij weer gelukkig kan zijn in alle rust. Dus ben jij bereid die stappen te ondernemen, zodat jij weer gelukkig kan zijn?

Heb jij behoefte aan coaching of begeleiding in dit traject? 

Ik kan jou weer helpen te voelen en doorvoelen van die stukken waar je normaal aan voorbij gaat. Door deze stukken aan te gaan, kom je weer in contact met jouw lijf en kan het lichaam in proces om weer te gaan helen.  Door het verschillende aanbod lichaamswerk (fysiek en energetisch) kan ik samen met jou een pakket samenstellen mocht dit nodig zijn.

Namaste diana douma

Winkelwagen