De grote spiegel

De wereld is je spiegel en continu wordt je geconfronteerd met jezelf, voor jezelf. Dit is niet altijd iets wat we willen zien, want ook de donkere kanten van het leven worden terug gespiegeld. De donkere kanten die pijn en ongemak kunnen veroorzaken. De afgelopen tijd kwamen die kanten van mij weer volop in beeld. Of het de energie van het moment was (mercury retrograde) of misschien was het gewoon weer een laag dieper op mijn pad, waarin ik weer herinneren mag wie ik ben en wat ik wil uitdragen. Het terugvallen in oude patronen ligt zo nauw naast het willen ontwikkelen en verder groeien in het proces. 

Soms is het pad van persoonlijke ontwikkeling en groei ook wel eens vermoeiend. En wil je ook weleens niet zo bewust door het leven en gewoon leven. Maar al snel krijg je de deksel op je neus, als je niet geheel bewust blijft. Zo ook bij mij. Oude patronen van over mijn grenzen gaan en pleasend gedrag kwamen weer naar voren. Het feit dat ik zo gevoelig ben, maakt mij empathisch. Maar empathie kan ook tegen mij werken, gezien ik dan al snel neig om te ver over al mijn grenzen te gaan. Dit heeft als gevolg dat ik niet meer goed kan invoelen wat het beste is voor mij en ik al snel in andermans energie zit, ipv de mijne. En jezelf verliezen aan iets of iemand is natuurlijk iets wat vaker aan de orde komt als je zo gevoelig bent. Het gaat erom dat je continu blijft voelen wat waarheid is voor jou en wat werkt voor jou. En als je jezelf daarin voorbij schiet of verliest, dan kan jij en jouw systeem overprikkeld raken. 

Inzichten

Hetgeen deze spiegel wel met zich meebrengt is dat je steeds meer kennis over jezelf krijgt, en steeds beter inziet en kan invoelen wat wel en niet meer werkt voor jou. Soms is het nodig om weer even goed en hard op je bek te gaan, om te weten waar je staat in het leven. En om te weten waar je naartoe wilt bewegen. Soms zijn die harde lessen juist nodig, om dat inzicht te krijgen. Dus daarin is het niet nodig om jezelf te veroordelen, want doen we dat al niet genoeg? Het is weer even de puntjes op de ‘i’ zetten en kijken en voelen waar het werkelijk om draait in het leven. 

Het leven draait niet alleen maar om maar te werken of door te gaan, want dat is nooit goed voor een systeem. Het leven gaat om een balans te vinden in alles. Balans in geven en nemen, en een balans in hollen en stilstaan. Als de balans in geven en nemen niet meer is, dan raakt het systeem ook compleet uitgeput. Want de energie uitwisseling is niet meer in balans. Ook met hollen en stilstaan, hoe negatief dat ook klinkt. Kijk we kunnen altijd maar hollen, maar als we niet stilstaan en het lichaam de nodige rust geven om alles te laten landen en integreren dan slaat je zenuwstelsel letterlijk op hol. En dat betekend dat je overprikkeld raakt en alles en iedereen om je heen teveel is, met als gevolg dat je overspannen raakt of in een burn-out. 

Erkennen en invoelen

Alles wat er gebeurt, gebeurt er voor jou. Het universum is er om jou dingen te leren. Jij kiest zelf de spelers eromheen die jou in dit proces spiegelen en de lessen leren. Je kan in dit proces een ander niet de schuld geven, want jij bent ten alle tijden verantwoordelijk voor jezelf. Als mensen zijn we geneigd om snel de vinger naar de ander te wijzen als iemand over jouw grenzen is gegaan of als iemand jou manipuleert of wat dan ook. Maar het is aan jou om hier zelf op in te gaan. Zelf te voelen waar jouw grens is of niet mee te gaan in de wensen, verwachtingen of manipulatie van anderen. Het valt niet mee om weer te vallen in die oude valkuilen, want we doen het allemaal. 

Het is allemaal een kwestie van herkennen en erkennen wat er gebeurt en wat je voelt. Elk moment kijken en voelen of het wel de juiste weg is voor je. En dat gebeurt niet altijd als jij je eigen blind staart op je eigen behoeftes en die van een ander. Vooral als iets leuk lijkt en je met volle overgave weer ergens instapt. Impulsief en soms zonder nadenken. Maar dat is ook de dualiteit van het leven, om deze lessen te leren. Het is gewoon belangrijk dat je jezelf niet verliest in het hele proces tijdens je leven. Dit geldt voor werk, relaties, en alle acties die je ondergaat. Het gaat erom dat je elk moment blijft voelen voor jezelf of iets wel of niet meer werkt. En dat invoelen kan alleen maar als je afgesloten bent van de prikkels en even terug gaat naar de basis. Je momenten van rust pakt om alles te laten landen, om dan vervolgens in te zien wat nog wel en niet meer voor jou werkt. 

Balans

Dus hoe leuk het leven ook is en lijkt op het moment wanneer je in de mallemolen zit, probeer altijd voor jezelf die momenten te pakken van rust en integratie. Want voor je het weet staat je zenuwstelsel weer volledig ‘aan’ en komt het weer in overlevingsstand terecht. En wanneer je daar in zit, is het weer moeilijk ‘uit’ te gaan. Lees daarvoor mijn blog over Burn-out, ‘Het belang van rust na een burn-out.’

Blijf je gewoon bewust van de spiegels om je heen, en de wereld die jou elke keer laat zien waar jij een kleine verandering mag maken. Het leven is er om je te helpen in de flow te blijven, en niet om in de energie van forceren terecht te komen. Maar alleen jij zelf kan daar waar het nodig is ingrijpen, door continu bewust te blijven. Het leven is een proces van vallen en opstaan en de balans vinden in hetgeen je doet en waar je voor staat. Er is geen goed of fout, er zijn alleen maar lessen. 

En wat je ook doet, doe het met liefde voor jezelf. Je kan niet geven als je zelf elke keer leeg raakt. Daar wordt jij niet gelukkig van, en uiteindelijk jouw omgeving ook niet. Blijf ten alle tijden voor jezelf kiezen, ook al is de omgeving er niet blij mee. Ook daar wordt je gespiegeld, dat je ergens nog een lichte overtuiging hebt waarin je moet pleasen. Blijf gewoon bewust van de spiegels en je zult zien dat alles om jezelf draait. Blijf je grenzen aangeven en voelen en zorg dat je genoeg tijd neemt voor jezelf om te rusten en integreren. Hoe moeilijk het ook is, voor iedereen is het belangrijk om een balans te creëren. Je bent hier om te leven en niet te overleven, te genieten en niet te streven. Harmonie en balans te voelen en geen strijd en overwinning.

En met dit blog hoop ik ook weer een spiegel te zijn voor een ander, die daarmee weer inzichten krijgt. We zijn hier immers allemaal om te leren van en met elkaar.

Heb jij behoefte aan coaching? 

Als embodiment coach help ik jou weer in contact te komen met jouw lijf, waar alle antwoorden, onverwerkte emoties en trauma’s opgeslagen zitten.

Ik help jou weer te voelen en doorvoelen van die stukken waar je normaal aan voorbij gaat. Door deze stukken aan te gaan, kom je weer in contact met jouw lijf en kan het lichaam in proces om weer te gaan helen. Tijdens dit proces en traject kunnen er verschillende technieken toegepast worden om deze stukken te verwerken en helen, waardoor je weer de beste versie van je zelf kan worden. Door het verschillende aanbod lichaamswerk (fysiek en energetisch) kan ik samen met jou een pakket samenstellen mocht dit nodig zijn, of kan je gebruik maken van het Glow pakket. Hierbij de link voor meer info ; https://amishaglow.com/glow-coaching/

Namaste diana douma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen