padlock, locked, secured-428549.jpg

Het belang van veiligheid

Door de jaren heen heb ik behoorlijk wat situaties meegemaakt die voor mij onveilig waren en voelden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik daar een trauma van opgelopen had, en daardoor mijn missie van gemaakt heb om zo veilig mogelijk te zijn voor al die mensen die bij mij in de praktijk terechtkomen. Dat dit stukje veiligheid heel belangrijk is, is de laatste tijd steeds duidelijker geworden voor mij. Ik heb door de jaren heen verschillende reizen en ervaringen meegemaakt, waarin er enkele een hele andere wending kregen. Natuurlijk moest mijn ziel dit ervaren, maar dat neemt niet weg dat je in bepaalde situaties het ook kan voorkomen om mensen te re-traumatiseren. Want het re-traumatiseren kan er alleen maar voor zorgen dat diegene nog langer weg blijft bij zijn/of haar stukje heling.

Deze ervaringen hebben mij zoveel geleerd, waardoor ik nu veel meer begrijp van het belang van veiligheid. Ik faciliteer verschillende reizen, trajecten , losse sessies, workshops/cursussen , retreats etc. En het is tijdens deze reizen, in welke vorm dan ook, des te belangrijker om mensen veilig te laten voelen. Natuurlijk zit veiligheid in jezelf, en mag je dit ook in jezelf gaan vinden. Maar met behulp van de juiste mensen om je heen en de juiste tools, kan jij veel sneller die veiligheid weer in jezelf terug vinden. Het is belangrijk dat mensen leren om veilig te zijn, in hoe en wat ze zijn. Hierdoor kan iemand veel dieper in zijn of haar proces gaan, waardoor de heling ook dieper gaat. 

De maatschappij en jouw authentieke zelf

Het is een uitdaging in deze maatschappij, om je fysiek veilig te voelen in je lijf. Mede door de vele trauma’s die veel mensen meegemaakt hebben en door een maatschappij die jou motiveert anders te zijn, behalve jezelf! We leven namelijk in een maatschappij van maskers, waarin iedereen vaak de schijn hoog wilt houden, om zich maar niet te laten kennen en omdat men zich niet veilig genoeg voelt om zichzelf te kunnen zijn. Maar deze schijn hoog houden, waarin je dus niet jouw authentieke zelf kunt zijn, kan ook jouw hele proces bagatelliseren, saboteren en in de weg zitten.

En als jij wel jouw authentieke zelf durft te zijn, doordat jij je veilig genoeg voelt, dan kan jij jouw proces veel meer vooruit helpen en kan je veel sneller helen. Het blijft natuurlijk een proces om jouw authentieke zelf te kunnen zijn, in een wereld waarin velen nog een masker op hebben. Maar in deze tijd worden we toch meer die kant opgeduwd, om meer onze authentieke zelf te zijn. Veel meer mensen verlangen ook meer naar diepe connecties met anderen, maar dat kan alleen als jij de diepe connectie met jezelf aan durft te gaan. Dat betekend dus ook die donkere delen, waar velen voor weg willen vluchten. Als je deze delen aan durft te kijken, dan ga jij je alleen maar veiliger voelen in jezelf. 

Het pad van heling

En als we op het pad van heling zitten, kan het weleens voorkomen dat jij het moeilijk vindt om je ergens veilig te voelen. Jouw radars staan continu aan, en je bent altijd bezig om jezelf aan te passen. Hoogsensitieve mensen hebben vooral veel moeilijkheden met veiligheid, mede omdat ze het niet gekend hebben in hun onstabiele leven. Hoogsensitiviteit is namelijk iets wat ontstaan is, en niet wat een ziekte is. Het is doordat we als kind onszelf altijd hebben lopen aanpassen aan situaties, om de lieve vrede te bewaren of harmonie in het gezin of maatschappij te houden. Dus ben je altijd aan het intunen in jouw omgeving, om bepaalde situaties ook voor te zijn. Het is ook iets wat ons aangeleerd is op de school, om altijd maar te moeten aanpassen en luisteren. En als je niet luisterde, dan was je niet goed of kreeg je straf.

Maar daardoor ben je steeds meer verwijderd geraakt van jouw authentieke zelf. Aanpassen is natuurlijk niet de manier om jezelf te kunnen zijn, en dit aanpassen doen velen ook in deze maatschappij. De maatschappij die zo gevormd is, dat je wel ergens bij wilt horen om maar niet met je kop boven het maaiveld uit te komen. En dit bedoel ik dan door ‘anders’ te zijn. Grotendeels van mijn leven ben ik gepest geweest, juist omdat ik anders was en nergens tussen pas. Nu is het mijn kracht geworden en voel ik vrijheid om ‘anders’ en vooral mezelf te zijn. Maar ik begrijp het pad wat mensen bewandelen en ik begrijp wat ze voelen. Alleen is het niet mogelijk om deze veiligheid weer terug te vinden in situaties waarin jij je moet aanpassen en dus eigenlijk niet veilig bent jezelf te zijn. 

Het belang van een facilitator

Ik heb daarom denk ik juist de slechtste reizen/ontmoetingen/ervaringen meegemaakt in situaties waarin ik niet veilig was en waarin ik niet mezelf kon en mocht zijn. De plant medicijn reizen die ik gemaakt heb en de sessies die ik ondergaan heb, verschillen door degene die dit geeft. En als diegene niet de functie van veiligheid begrijpt en belichaamd, dan zal jij nooit veilig kunnen reizen en jezelf nooit volledig kunnen laten gaan. En daardoor zal je niet zo snel tot dat punt van heling komen, waar je graag naartoe wil. Sterker nog, je kan zelfs opnieuw getraumatiseerd raken. Dus wat wil ik hiermee zeggen? Dat het des te belangrijker is, dat wanneer jij ergens naartoe gaat, dat jij heel goed weet of diegene wel die veiligheid  kan waarborgen voor jou. Dus als je ergens naartoe gaat, is het belangrijk dat jij jezelf serieus genoeg neemt, door je eigen goed in te lezen en die verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen. Daar begint de veiligheid al, bij jezelf!

Ik kan echt genoeg verhalen vertellen waardoor de facilitator niet die veiligheid kon waarborgen, en ik daardoor niet volledig mezelf kon zijn. Hierdoor heeft heling niet echt plaatsgevonden, maar eerder nog meer trauma. Maar doordat ik een koppige ziel ben, heb ik nooit opgegeven en ben ik doorgegaan met zoeken naar de mensen en situaties die wel veilig waren. Hierdoor heb ik mijn pad van heling voort kunnen zetten en begrijp ik nu des te meer hoe belangrijk mijn functie als facilitator is in het geheel. Nu weet ik ook dat ik beter mag invoelen, of iemand wel veilig en capabel genoeg is om mij te begeleiden in mijn processen.

Al deze ervaringen hebben mij nagenoeg wel een hele sterke vrouw gemaakt, die heel goed weet hoe ik mensen kan en mag begeleiden in hun proces. Dus er zit altijd een duale kant aan bepaalde situaties. Maar nogmaals, als je het kan voorkomen en niet zo een zware/pittige weg zoals mij hoeft te bewandelen, dan zou ik zeker voor de makkelijke route kiezen. Want het kan veel makkelijker en jouw heling kan veel sneller komen, als je maar bij de juiste mensen terechtkomt en je veilig genoeg voelt. Mochten jullie vragen hebben over het werk wat ik doe bij mij in de praktijk of de plant medicijn reizen die ik faciliteer? Dan kun je mij gerust een bericht sturen of neem even een kijkje op mijn website voor meer info <3

Namaste

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen