Veiligheid in relaties en veiligheid in jezelf

Veiligheid in relaties is soms moeilijk te vinden, gezien je iemand volledig moet vertrouwen. Maar hoe doe je dat als mensen om je heen niet helemaal eerlijk zijn, vooral naar zichzelf niet eerlijk. Als je hoogsensitief bent, voel je altijd wanneer iemand niet altijd eerlijk is en dat kan weleens lastig zijn. Je voelt dat dingen niet zuiver zijn, maar hoe laat je het bij een ander? Wantrouwen is het lastigste wat er is, en in relaties is veiligheid misschien wel het belangrijkste wat er is. Hoe zorg je dat je veilig bent voor elkaar en dat jij je veilig voelt? Het gaat er vooral om dat je eerlijk en zuiver bent over je emoties en gevoelens en geen masker op hebt. 

Hoe moeilijk het ook is, want zonder veiligheid kan je geen goede verbinding aangaan en blijft de relatie vaak op de oppervlakte hangen of het kan toxisch worden. Want op den duur ga je voelen wanneer iemand niet eerlijk is, en dat zorgt voor wantrouwen. Het gaat erom dat je elke keer afgestemd bent op de mensen en ook de juiste mensen om je heen verzameld. En je kwetsbaar durft op te stellen, want eerlijkheid en kwetsbaarheid gaan samen. Communicatie is belangrijk en dan bedoel ik niet het oppervlakkige. Gewoon eerlijk aangeven waar je doorheen gaat, wat je voelt…hoe moeilijk ook. Je neemt jezelf en elkaar dan serieus en je wijst jezelf niet af. En dat laatste is key. Dat jij jezelf niet afwijst, want dat is iets wat veel mensen wel doen…zichzelf afwijzen. Het gaat er niet om, of een ander jou afwijst. Het gaat erom dat jij jezelf afwijst, als jij je eigen gevoelens niet durft te eren en uit te spreken. Hoe moeilijk het ook is. We willen namelijk allemaal gezien worden, en dat kan alleen maar als jij jezelf ook ziet. En jezelf waardig genoeg vind om ook gehoord te worden.

Band creëren

Je kan dus ook alleen maar een band creëren als je elkaar genoeg respecteert door eerlijk te zijn naar jezelf en elkaar. Leugentjes om bestwil hebben we allemaal, maar het mag niet iets zijn wat dagelijks terugkomt. Hoe kan jij verwachten om een echte verbinding aan te gaan, als je niet eens eerlijk en open durft te communiceren. Iemand moet zich veilig genoeg voelen om bij jou zijn of haar verhaal kwijt te kunnen. Er moet een veilige basis zijn voor iedereen om terecht te kunnen. Of het nu bij je ouders is, je vrienden of je partner. Als er geen zuivere connectie is, dan zal er altijd ruis op de lijn zijn en dat creëert alleen maar achterdocht. Maar het heeft ook met vertrouwen op jezelf te maken, dat jij genoeg vertrouwt op jezelf en waar je voor staat. Het proces gaat namelijk veel dieper dan dat. 

En het is lastig om open te communiceren als je al ergens in het verleden beschadigd bent. Als jij jezelf kwetsbaar opengesteld heb in het verleden en het is tegen jou gebruikt, dan is het lastig om toch weer op jezelf en de ander te vertrouwen en weer in het proces van kwetsbaarheid te stappen. Natuurlijk is het moeilijk, maar als je diepe verbinding aan wilt gaan met een ander en jezelf is het wel noodzakelijk. Anders zal er altijd wat aan je blijven knagen, want jij durft in feite niet eens jezelf aan te kijken. Waarom zeg ik jezelf aankijken? Nou in relaties ben je altijd een spiegel naar elkaar en worden die delen in jou getriggerd die naar boven mogen komen. De leuke en lichte delen, maar ook de donkere en minder leuke delen. Niemand wil de donkere delen aangaan, maar daar zit wel het goud verborgen. Daar zitten de schatten die jou dichter bij jezelf brengen en waarin jij meer in je kracht komt te staan. 

Acceptatie

Zolang jij alles continu uit de weg blijft gaan, en jezelf dus uit de weg gaat…zal je altijd soortgelijke situaties aan blijven trekken die toxisch kunnen worden. Je blijft continu met je vinger naar de ander wijzen, en neemt zelf geen verantwoording. Alles in het leven draait om zelf de verantwoordelijkheid nemen. Natuurlijk moet je samen kunnen werken in een relatie, maar dat kan alleen als je altijd open en eerlijk bent naar elkaar toe. Voor minder gaat het op de lange duur niet werken. Dus ben jij bereid om de diepte in te gaan met jezelf? Ben jij bereid om die donkere delen aan te kijken en te accepteren? Ben jij bereid iemand in relatie volledig te accepteren zoals hij of zij is? Want in feite is de ander een deel van jou en als jij dat deel van een ander niet kan accepteren, dan accepteer jij een deel van jezelf niet. Het is elke keer weer naar binnen gaan en in dialoog gaan met jezelf. Maar ook in gesprek te gaan met de relaties om je heen, om samen te komen. Samen tot een oplossing te komen of inzicht. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar, maar het gaat erom dat je elkaar wel accepteert en in waarde laat. 

Iets wat veel mensen maar weinig doen is elkaar in waarde laten. Veel mensen zijn zulke controlefreaks, dat ze een ander op een bepaalde manier willen zien en/of hebben. Of een ander niet kunnen accepteren voor wie of wat ze zijn, omdat ze er zelf onzeker van worden of geïntimideerd zijn. Als dit zo is, dan heb jij nog veel innerlijk werk te doen, want alles wat jij over een ander zegt heeft met jou te maken…en dus niet met een ander! Mannen zeggen ook vaak dat ik intimiderend ben, terwijl het juist andersom is. De mannen zijn geïntimideerd door mij, ik intimideer namelijk helemaal niemand. En zo is het ook met sommige vrouwen die zich geïntimideerd voelen, en dat zegt dan veel over die vrouw. Die vrouw staat totaal niet in haar kracht en projecteert het dan op de ander. En zo projecteren veel mensen in relaties op elkaar, zonder echt verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen stuk. En zo houden mensen zichzelf klein en zal je lang niet zo doorgroeien als je zou kunnen. Je houd jezelf klein als jij je eigen stukken niet eens aan durft te kijken en elke keer je kop in het zand steekt. Het is zo makkelijk om altijd maar alles uit de weg te gaan, maar waar denk jij dat die onvrede op den duur vandaan komt? Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen natuurlijk. 

De weg van de minste weerstand

En natuurlijk snap ik wel dat grotendeels van de mensheid de weg van de minste weerstand wilt nemen, want tja…het leven is toch al ingewikkeld genoeg? Maar hoe kan jij verwachten om alles uit het leven te halen, als jij niet eens alles uit jezelf durft te halen. Waarom durf je niet naar jezelf te kijken op een manier die jou dichter brengt naar je ware zelf? Wat zou er mis moeten zijn met jou? We zijn namelijk allemaal mensen, met allemaal donkere delen. Niemand is perfect, en dat is juist het mooie van het leven. De dualiteit van het leven nodigt ons uit om onszelf te leren kennen en door alle delen te accepteren, weer in heelheid en acceptatie met onszelf te komen. En in die heelheid en acceptatie zullen we die diepe connectie met onszelf en de wereld om ons heen ervaren, die ons de ware essentie van het bestaan geven. Dit laat ons voelen waar het werkelijk om draait in het leven. In volledige acceptatie naar onszelf en een ander. Daar is waar het geluk ligt, en niet buiten ons. Maar het gebeurt van binnen, in volledige acceptatie en heelheid. Dus ben jij bereid om in de spiegel te kijken en jezelf aan te kijken voor wie en wat je bent? Om eruit te komen, moet je er namelijk doorheen. Alleen zoeken de meeste mensen toch altijd een uitweg om zichzelf en de processen waar ze doorheen mogen niet aan te gaan. 

Bij mij in de praktijk zie ik het ook vaak. Er zijn mensen die bij mij komen, en ergens voel ik dat ze een quick-fix verwachten. Maar het enige wat ik doe, is dingen in werking zetten. De blokkades die vastzitten hef ik op, zodat alles weer gaat stromen. Maar dat betekend dat eerst het oude eruit mag komen, voordat er verlichting komt. En die oude stukken en donkere delen die naar boven komen in de vorm van emoties en fysieke klachten willen veel mensen vaak niet aangaan. Ze zoeken uitwegen en vluchtroutes om het proces maar niet aan te gaan. Maar dan ga je gewoon je eigen verantwoordelijkheid, wonden, donkere delen en onverwerkte emoties uit de weg. En dan schiet je het doel voorbij. Ondanks je bij mij een sessie ondergaat, zal je toch alles aan moeten gaan om dit proces te moeten doorvoelen en doorleven. Des te eerder zal alles in beweging komen en het lichaam verlaten, waardoor je daarna ontladen en verlicht weer door het leven zal gaan. En de bijwerking van alles aangaan, betekent dat jij je steeds veiliger in je eigen lijf/systeem gaat voelen. En deze veiligheid zal ook weer doorwerken in jouw relaties, omdat je veel meer vertrouwen krijgt in jezelf en daardoor ook meer authentiek durft te zijn. Je durft alle processen die voorbij komen aan te gaan, eerlijk te blijven in elk proces naar jezelf en de ander mocht dit nodig zijn. Want je gaat steeds meer inzien hoe het werkelijk zit en daardoor lukt het ook om jezelf makkelijker te vergeven. Hierin zal de groei ontstaan, omdat je een ander perspectief krijgt betreft jezelf en de wereld en relaties om je heen. Dus voel jij je veilig genoeg om datgene in jezelf aan te gaan, waardoor jij een diepere verbinding met jezelf en je relaties aangaat?

Heb jij behoefte aan coaching? 

Als embodiment coach help ik jou weer in contact te komen met jouw lijf, waar alle antwoorden, onverwerkte emoties en trauma’s opgeslagen zitten.

Ik help jou weer te voelen en doorvoelen van die stukken waar je normaal aan voorbij gaat. Door deze stukken aan te gaan, kom je weer in contact met jouw lijf en kan het lichaam in proces om weer te gaan helen. Tijdens dit proces en traject kunnen er verschillende technieken toegepast worden om deze stukken te verwerken en helen, waardoor je weer de beste versie van je zelf kan worden. Door het verschillende aanbod lichaamswerk (fysiek en energetisch) kan ik samen met jou een pakket samenstellen mocht dit nodig zijn, of je kan gebruik maken van het Glow pakket. Hierbij de link voor meer info ; https://amishaglow.com/glow-coaching/

Namaste diana douma

2 gedachten over “Veiligheid in relaties en veiligheid in jezelf”

  1. Thxxx heb het gelezen en het heeft me idd geholpen om mezelf terug te. Vinden en de moed gegeven om deze raad op te volgen .nu moet mijn man het nog willen lezen .hoop dat hij dan eindelijk begrijpt .wat ik hem wil zeggen .het is voor mij echt super lastig ..om hoogsensitief te zijn ..en de gave te hebben om te weten zien en voelen .wat een ander doet en denkt en probeert te verzwijgen ..terwijl je weet wat er echt gebeurd ..dank je dit heeft mij sterker gemaakt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen